Műanyagipari Szemle

2022 / 04.szám

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Növekszik az érdeklődés a természetes kompozitok iránt

A fenntarthatóság jegyében az utóbbi években a fejlesztések középpontjába kerültek a természetes szálak, mint az üvegszál alternatívái a műanyagok erősítésében. A cikk a legújabb eredményeket mutatja be, kiemelve a természetes szálakból kinyerhető nanokristályos cellulózban rejlő lehetőségeket.

Hírek, információk a poliamidok piacáról

A poliamid a legnagyobb mennyiségben használt műszaki műanyag. A cikk a poliamid világpiac néhány fontos történését mutatja be, kihangsúlyozva a megújuló nyersanyagok felhasználásával gyártott biopoliamidok gyártásának fejlődését.

Új polietilén típusok: előtérben a blendelés

A polietilén a legnagyobb mennyiségben használt műanyag a világon. A felhasználás 2020-ban már elérte az 50 millió tonnát. Az évtizedek során létrejött kissűrűségű polietilének (LDPE) és nagysűrűségű polietilének (HDPE) nagy termékcsaládja tovább bővült az LLDPE-vel, ami lehetővé tette a különböző polietilének blendelését a terméktulajdonságok optimalizálása érdekében. Az alábbiakban az ilyen irányú fejlesztésekről számolunk be.

Üzleti hírek

Az európai PET piac alakulása

Európában 2020-ban több, mint 5 millió tonna PET-et (poli(etilén-tereftaláltot)) használtak. Ennek mintegy egynegyede nem friss, hanem újrahasznosított anyagból származott. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a PET értéklánc szereplői a jövőben is felelnek a PET-et érő környezetvédelmi aggályokra, amit a magas újrahasznosítási ráta máris bizonyít.

A tubuspiac továbbra is stabilan tartja magát

Európában a különféle felhasználási területekre gyártott tubusok iránti kereslet tovább fokozódik. Az európai piac már 2021-ben is jó erőben volt, hiszen 1%-os növekedéssel a forgalmazott tubusok mennyisége 11,6 milliárd darabra emelkedett. A European Tube Manufacturers Association (Etma) véleménye szerint azonban a csövek legfontosabb végfelhasználó piacai nem azonos mértékben fejlődtek. Míg a gyógyszeriparba és a háztartási termékek piacára irányuló szállítások 2021-ben hozzávetőlegesen 6, illetve 8%-kal estek vissza, a kozmetikai terület és az élelmiszer szektor egyaránt 4%-kal nagyobb mennyiséget rendelt. A szájhigiéniai területen a tubus felhasználási igény nem változott.

Kína továbbra is a gépexport világbajnoka marad

A fontos értékesítési piacokon tapasztalható erőteljes gazdasági fellendülés 2021-ben határozott lökést adott a német gépexportnak. Ez azonban kevésnek bizonyult a világbajnoki cím visszaszerzéséhez – Kína továbbra is az élen maradt. A VDMA (Verband Deutsche Maschinen-und Anlagenbau = Német Gépipari Szövetség, amely a német szövetségi kormány energia- és klímavédelmi céljait támogatja, és elősegíti az EU energiahatékonysági irányelvének ambiciózus végrehajtását) adatai szerint a német gépexport 10% -kal, szám szerint 179 milliárd Euróra nőtt; elmaradt a válság előtti, 2019-es 182 milliárd Eurós teljesítményszinttől. A kínai versenytársak azonban tovább növelték előnyüket, a Kínából származó gépexport 26%-ot meghaladó emelkedéssel 2021-re 210 millió Euróra gyarapodott (lásd az 1. ábrát).

Tovább mérséklődik a műanyaggyártás Európában

A műanyaggyártás 2020-ban világszerte és Európában is hanyatlott Európában a műanyag termeléscsökkenés nem mérséklődött, 2020-ban a világon gyártott műanyag mennyiségének már csak a 15%-át állították itt elő. 2010-ben Európa műanyagtermelése 57 millió tonna volt, amely a világszerte gyártott műanyagmennyiség 21%-át képezte. A Plastics Europe műanyaggyártó szövetség legfrissebb „Plastics, the Facts 2021” kiadványa hívta fel a figyelmet, hogy a műanyagipari termelés európai részesedése 10 évvel későbbre 15%-ra zsugorodott.

A 2021-es kompozitpiacon stabil erősödés tapasztalható

Az Erősített Műanyagok Ipari Szövetsége a párizsi JEC World 2022-es nemzetközi kompozit szakkiállításon ismertette a kompozitokról készült naprakész 2021-es év piaci jelentését. A 2013-tól 2018-ig tartó hosszú növekedési szakaszt követően a 2020 februárja óta tartó koronajárvány súlyosan terhelte az egész gazdaságot, de a kompozitpiacot rendkívüli mértékben sújtotta. A 2019–2020 közötti időszakban az európai kompozitgyártás mennyisége több mint 15%-kal esett vissza. Az 1. ábrán az Európában 2011 és 2021 között gyártott kompozitféleségeket mutatjuk be.

Új termékek, új technológiák

Hővezető műanyagok

A modern műszaki élet egyre inkább megköveteli a hőmenedzsmentben is a könnyen alakítható műanyagok és kompozitjaik alkalmazását. A cikkben a nagy hővezető-képességű és hőlenyelésre és leadásra képes úgynevezett fázisváltó anyagok főbb típusait, legkorszerűbb megoldásait tekintjük át, és végül bemutatunk néhányat az ilyen kompaundokat előállító cégek és termékeik közül.

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok az elektromos jármű innovációkban

A fenntarthatósági törekvések maguk után vonják az elektromos és hibrid járművek térnyerését. A műanyagok előmozdítják az autók hatékonyabb üzemanyag-felhasználását és a környezeti hatásuk csökkentését, rugalmassá teszik a tervezést, megfelelnek a fokozott biztonsági előírásoknak, esztétikusak, csökkentik a jármű súlyát, az erősített műanyagok hasonló szilárdságot és ugyanolyan stabilitást biztosítanak, mint a fémek. Mindezek ideális anyaggá teszik a műanyagokat az elektromos járműalkatrészek gyártásában.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

A vizuális vizsgálatok szerepe az újrahasznosításnál

A begyűjtött műanyaghulladék nagyarányú újrahasznosításához hatékony típus- és szín szerinti válogatás szükséges, amit megbízható műszeres vizsgálatokkal lehet elérni, illetve ellenőrizni. A NIRalapú szeparációs technológiáknak alternatívája lehetnek a darabok felületén elhelyezett digitális vízjelek, amelyek pontosabbá és hatékonyabbá tehetik a fogyasztói műanyaghulladékok válogatását.

Műanyagok és a környezet

A csomagolás újrahasznosítását az EU a műanyagadó bevezetésével ösztönzi

A duális rendszer javaslata szerint a hatékonyabb hulladék újrahasznosítás céljából az ökológiai tartalom nyomatékosabb megjelenítésére kellene törekedni. Az EU a csomagolási hulladék csökkentése érdekében az újrahasznosítási illeték kiszabásáról döntött.

Porbevonatok és a körkörös gazdaság

A cikkben a porbevonatok felhordása közben keletkező hulladékok képződését, újrahasznosítási lehetőségeit ismertetjük konkrét példákon.

Élénk az érdeklődés a biológiailag lebomló műanyagok iránt

A megújuló anyagok fejlesztését elsősorban a fenntartható fejlődést szolgáló szükségszerűség indokolta. Az erősödő környezetvédelmi aggályok fokozatosan bővülő piacot eredményeztek, amelyen a hagyományos poliolefinekkel vetélkedő rugalmaságú és szívósságú biológiailag lebomló típusok is megjelentek. Alkalmazhatóságukat döntően meghatározzák a biológiai lebomlásukat befolyásoló tényezők.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Több komponensű rendszerek 3D nyomtatása

A közleményben néhány olyan vizsgálatot ismertetünk, amelyekben több komponensű (blend jellegű és/vagy erősített) műanyagok nyomtatásával foglalkoznak. Több esetben is megjelenik az a megoldás, hogy nyomtatást nem műanyag szálból, hanem granulátumból végzik. Vezető műanyag kompaundok vagy kompatibilizált polimer blendek esetében a granulátumot több extrúziós lépésben állítják elő. Vannak olyan megoldások is, ahol a nyomtatófejbe két műanyag szálat és egy keverőelemet vezetnek be a homogenitás javítása érdekében.

Szálerősített műanyagok fröccsöntése

A közlemény az Avient cég erősített műanyagokkal foglalkozó top menedzsereinek tanácsait tartalmazza hosszú és rövid szálas műanyag granulátumok fröccsöntésével kapcsolatban, amelyek kiterjednek az anyag kezelésére, a fröccsparaméterek megválasztására és az elkészített tárgyak tervezési alapelveire

Optimális extrúziós csigák a nagyobb teljesítmény érdekében

Az optimális geometriájú csigák előnye a jobb termékminőség, a kisebb veszteség, a kevesebb karbantartási igény, a szélesebb összetétel tartomány (pl. töltőanyag), a kevesebb adalék és mindezek eredményeként a nagyobb nyereség.

Fiatalok fóruma

A műanyagok történetének áttekintése 1. rész. A kezdetek

A műanyagok szerves részei életünknek. Honnan indult a történetük? Miért és hogyan váltak nélkülözhetetlenné? Milyen új előnyök és hátrányok származtak az egyre nagyobb mértékű elterjedésükből? Sokféle műanyag ismert, teljes áttekintésük nagyon hosszadalmas lenne, ezért csak a főbb tendenciák bemutatásánál maradunk. A történetiség fonalán elindulunk a kezdetektől, hogy a műanyagok öt nemzedékén át, érdekes eseményeken keresztül, egy kis ismertetőt adjunk a műanyagokról, felvillantva csoportjaik néhány érdekességét. A cikk egyben főhajtás Macskásy Hugó és Balázs Lóránt előtt. Az első rész a legkorábbi fejleményekkel foglalkozik.

Elő- és utóműveletek

Műanyagok hegesztése

A műanyagok hegesztésekor az összeillesztendő felületeket hő hatására meglágyulnak és a tömbanyagokra jellemző másodlagos kötések jönnek létre a darabok között. A polimer molekulák új struktúrákat alakítanak ki a varratnál, a tökéletesen hegesztett kötésnél nincs molekulaorientáció. Adalékanyagok használatakor átgondoltan kell megtervezni a hegesztést. Az alkatrész geometriája, a hőelvezetés és a szükséges szorítóerő fontos paraméterek a hegesztésnél. A műanyaghegesztés módja a használt berendezések típusától és az alapanyagtól is függ.