Műanyagipari Szemle

2022 / 02.szám

Műanyagok alkalmazása

Hírek a kozmetikai csomagolások világából

A kozmetikai csomagolásoknak a higiéniai rendeletek teljesítése mellett a körforgásos gazdaság feltételeinek is meg kell felelniük. Vezető kozmetikai cégek és csomagolóanyag beszállítóik a fenntartható csomagolás megvalósításáért közös kutatási projektben mérték fel az újrahasznosított csomagolóanyagok piaci lehetőségeit és cselekvési javaslatokat terjesztettek elő 2025-re, valamint 2030-ra.

Kupakgyártás és reciklálás – új trendek a piacon

HDPE kupakok gyártása/felhasználása folyamatosan növekszik és egyre inkább PCR-t (lakossági/kommunális hulladékból) vagy PIR-t (ipari műanyag hulladékból) visszadolgozott anyagokat fognak tartalmazni. A jövő kupakjainak alkalmazkodniuk kell a palackokhoz is a jobb újrahasznosítási célok érdekében.

Az orvosi célú csövek gyártásának optimalizálása

Egyre növekvő mennyiségben használnak műanyagcsöveket az orvosi eszközök gyártásában. A csövek minősége szempontjából különösen fontos az extrudálási folyamat és a szerszám optimalizálása. Ennek egyik eszközeként mutatja be a cikk a Compuplast cég szimulációs VEL szoftverjét, amellyel sikerült a folyamatot és a szerszámot optimalizálni, ezzel a csőminőséget javítani.

Termoplasztikus elasztomerek

A termoplasztikus elasztomereket (TPE) összetételük és tulajdonságaik sokfélesége alapján nagyon széles területen használják egyre nagyobb mennyiségben. Az egyik legfontosabb alkalmazásuk az orvosi eszközök gyártása, de nagyon fontos alkalmazásuk más polimerekből készített termékek felületének kialakítása. A cikk néhány új típust és azok alkalmazását mutatja be.

Könnyűszerkezetek az iparban

A szálerősítésű kompozitok alkalmazása mind az energiatakarékosság, mind a tervezési előnyök miatt elengedhetetlen. A cikk a könnyűszerkezetek alkalmazásának jogi hátterét mutatja be, illetve néhány tipikus alkalmazási területet (repülőgépgyártás, autóipar, nehézgépjárművek és e-mobilitás).

Végtelenített polimerhab bevonatok többfunkciós szigetelő alkalmazásokhoz

Az elterjedten alkalmazott műanyag habszigetelések egyik hátránya, hogy a táblás forma miatt a szerelésnél illesztési hézagok keletkeznek. Ezek nem csak potenciális hőhidak, hanem a szigetelőrendszer pára- és vízzárását is csökkentik. Újszerű megoldás a többrétegű, rugalmas polietilén habfóliák alkalmazása, amelyekkel az illesztéseket összehegesztve végtelenített bevonatokat lehet kialakítani.

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Fejlesztések a műanyagcsövek teljesítményének fokozására

A különböző csővezetékek anyagaként igen nagy mennyiségben használnak PE és PP csöveket. A csövekkel szembeni követelmények növekedése elsősorban a csövek alapanyagának és a csőszerkezetnek a fejlesztését indukálja. Ezekből a fejlesztésekből mutat be néhányat a cikk.

Fejlesztések a „zöld lágyítók” területén

A cikk a PVC-hez használt lágyítók világméretű piacán jelenlevő és folyamatosan fejlesztő nyolc fontos, többségében multinacionális vegyipari cégnek a környezetvédelmi célok teljesítése érdekében végzett tevékenységét, új típusait mutatja be a lágyító üzletág igazgatókkal készített interjúk alapján.

Fenntartható fa-műanyag kompozitok (WPC) készítése és jellemzése a települési szilárd hulladékból (MSW), újabb hulladékanyagok hasznosítása

A települési szilárd hulladék (MSW) olyan műanyaghulladékokat tartalmaz, amelyek fenntartható zöld helyettesítőként használhatók fel az olajlábnyom, a CO2-kibocsátás és a környezetszennyezés csökkentésére (ökológiai lábnyom). A cikk célja megismertetni a műanyag, fa és egyéb szerves hulladék újrahasznosítását műanyag mátrixú kompozitokban, valamint ezen kompozitok mechanikai és egyéb tulajdonságainak javítási lehetőségeit adalékok, kapcsolószerek és kenőanyagok használatával.

A Benvic cég bemutatja stratégiáját, mely a PVC területén szerzett tapasztalatain alapul

Az európai PVC kompaundálás területén régóta ismert Benvic cég vezérigazgatója, Luc Mertens részleteket közöl a cég új stratégiájáról. A stratégia új polimerek és új földrajzi területek felé történő elmozdulást tartalmaz, amit elsősorban akvizíciókkal érnek el.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Műanyag lemezek extrudálása

A lemezek hengeres hűtésekor egyidejűleg számos hőátadási folyamat megy végbe. A hengerelrendezés kiválasztásakor figyelembe kell venni a hűtő- és mechanikai teljesítményt, a feldolgozandó anyagot és a henger belső kialakítását. A feldolgozás során problémát jelenthet a hengerek elhajlása. A hőformázó berendezések karbantartásakor ellenőrzőlista segíthet a zökkenőmentes működtetésében.

Poliéter-éter-keton (PEEK) 3D nyomtatása

A nagy teljesítményű műszaki műanyagok nyomtatása, mint amilyen a PEEK, nagy odafigyelést igényelnek rendkívül magas olvadáspontjuk és üvegesedési hőmérsékletük miatt, mert a hűlési és újrakristályosítási viszonyok változása igen nagy eltéréseket okoz a nyomtatott tárgyak modulusában, szilárdságában és ütésállóságában.

A fröccsöntési technológia legújabb fejlesztési irányai

A cikkben különböző, kombinált fröccsöntési eljárásokat (szerszámban végzett dekoráció, préseléssel egybekötött fröccsöntés, ko-injektálás, hab-fröccsöntés), termeléstámogató, szimulációs és tervező programokat, egyedi termékjelölő eljárásokat, szerszámba és feldolgozó gépekbe építhető érzékelőket, valamint a piacra frissen bevezetett fröccsöntő gépeket mutatunk be a világ vezető gyártóitól.

Műanyagok és a környezet

Fejlett újrahasznosítási technológiák a körkörös gazdasági modell szolgálatában

Az újrahasznosítás, tehát az anyagok körkörös életciklusának megvalósítása az egyik legfontosabb műanyagipari fejlesztési terület. A reciklált anyag felhasználását azonban a szín, a szennyezettség és egyéb minőségi problémák sokszor korlátozzák. Megoldást nyújthatnak az új vegyi üzemek, amelyek a hulladék kémiai tisztításával, illetve hasznosításával új lehetőségeket nyitnak.

Elő- és utóműveletek

Utóműveletek a 3D nyomtatásban

A 3D nyomtatás esetében a legtöbb közlemény magának a nyomtatási technológiának a részleteiről szól, itt azonban olyan műveleteket, technológiákat tárgyaló cikkeket szemlézünk, amelyek a nyomtatott tárgyak felületminőségét, esetenként mechanikai jellemzőit javítják.

Üzleti hírek

Műanyagfeldolgozás a pandémia árnyékában

Néhány, az USA-ban készült felmérés segítségével próbálunk képet adni arról, hogy az ottani műanyag-feldolgozók milyen faktorokat tekintenek döntőnek a járványhelyzethez való alkalmazkodásban, bemutatjuk egy konkrét cég tapasztalatait és egy friss felmérés alapján azt, hogy 2022-re a legtöbb cég már jelentős bevétel- és profitnövekedést vár.

A Lukoil nemzetközi energiavállalat két leányvállalata kiemelt szerepet kap az orosz petrolkémiai potenciál növelésében

A Lukoil (Moszkva, Oroszország) nemzetközi energiakonszern a világ második legnagyobb magánkézben lévő olajvállalata, fő profiljába tartozik a kőolaj és földgáz kutatása, kitermelése, szállítása és kereskedelme. Oroszország egyik vezető, vertikálisan integrált olajtársasága 2021- ben bejelentette, hogy a Stavrolen és Shurtan Gas Chemical Complex (SGCC) leányvállalatai poliolefin termelését bővíteni kívánja.

Gigaméretű polietilén projekt megvalósítása kezdődik a Balti tenger térségében

A világ legnagyobb polietilén gyártási projektjének körvonalai rajzolódnak ki a Balti tenger legnagyobb és legmélyebb finn tengeri kikötő közelében a néhány éve még csak felröppenő hírnek tűnő Polyglobe bejelentés után. Az észt határ mentén fekvő oroszországi Ust Lugába tervezett Gazprom – RusGasDobycha „Baltic Chemical Complex” (BCC) kombinált komplexum beruházást kedvező vízi (Északi Áramlat 2 vezeték) és szárazföldi összeköttetései miatt választották ki.

A Sumitomo japán cég leányvállalata Lengyelországban terjeszkedik

A Sumitomo Chemical (Tokió, Japán) cég bejelentette, hogy a Sumika Polymer Compounds Europe (SPC EU), Saint Martin de Crau (Franciaország) leányvállalata egy új PP kompaundáló telephelyet létesít Lengyelországban. A vállalat 2021 év végére a Poznan melletti Plewiskában 5500 m2 alapterületen felépülésre tervezett poznani egység 2022 első negyedére előirányzott üzembe helyezés első szakaszában 30 főt foglalkoztatnak.