Műanyagipari Szemle

2022 / 06.szám

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Beszámoló az Erősített Műanyagok 2022, Nemzetközi BALATON Konferenciáról

Az Erősített Műanyaggyártók Szövetsége (EMSZ) az idén szeptember 20–21-én rendezte meg az Erősített Műanyagok 2022, Nemzetközi BALATON Konferenciát, Siófokon. A minden páros évben megrendezésre kerülő konferencia egyedülálló a régióban. A célja, hogy olyan fórumot teremtsen a kompozit ipar képviselőinek: gyártóknak, forgalmazóknak, kutatóhelyeknek és egyetemeknek, ahol megoszthatják tapasztalataikat és értesülhetnek a piaci trendekről, az új alapanyagokról, gyártástechnológiákról, a fejlesztési irányokról, és az ipar előtt álló kihívásokról.

Aktualitások a műszaki műanyagok területén

A nagyteljesítményű műszaki műanyagok fejlesztési trendjeit az elektromobilitás és a fenntarthatóság szempontjai határozzák meg. A cikk a K 2022 kiállításon a vezető gyártók által bemutatott új termékeket ismerteti.

A fa-műanyag (WPC) termékek egyre népszerűbbek

A nagy reciklált hányad és a felhasználásokhoz igazodó receptúrák segítik, hogy a WPC versenyképes, a fenntartható gazdaságba illeszkedő opció legyen. A WPC burkolatok, kerítéselemek az USA-ban a legelterjedtebbek, amit a gyártócégek újabb fejlesztésekkel segítenek.

A polietilén fenntarthatósága Európában kiemelt jelentőségű

Míg Észak-Amerikában és Kínában a folyamatosan kiszélesedő polietilén felhasználás fokozott kapacitásnövekedést indukált, Európában a körforgásos gazdaság érdekében a nagyobb polietilén fenntarthatóság eléréséhez az alternatív alapanyagok kutatása a legfontosabb gazdasági feladatok közé lépett elő. A polietilén hulladék kémiai úton gázzal, vagy pirolízissel történő felbontása új lehetőséget biztosíthat a teljes alapanyag-körforgás létrehozására, szemben a mechanikai reciklálással végzett downcycling eljárással.

Műanyagok és a környezet

Szuperkritikus vízzel történő műanyagbontás teheti hatékonyabbá a kémiai újrahasznosítást

A szuperkritikus víz nagyfokú reakcióképességének köszönhetően a hagyományos pirolízisnél hatékonyabb lebontási folyamatok érhetők el, amelyek eredményesen alkalmazhatók műanyaghulladékok kémiai hasznosításánál. Az anyagában történő hasznosítás szempontjából problémásnak számító szennyezettebb, vagy többkomponensű hulladékok esetében az új hidrotermikus eljárás kedvező alternatíva lehet.

Nyomdafestékek eltávolítása műanyag csomagolásról az újrafeldolgozás során

A közleményben egy sor piacvezető cég új megoldásait ismertetjük, amelyek az eddiginél kisebb környezeti terhelés és energiafelhasználás mellett olyan reciklátumokat képesek előállítani, amelyek szín és műanyagtípus szerint válogatottak, és amelyekből akár élelmiszeripari műanyag csomagolóanyagokat is lehet gyártani. A műszaki megoldások között vannak hasonlóságok, de egyedi vonások is.

Műanyagok alkalmazása

Mezőgazdasági fóliák fejlesztései a terméshozamok növelése érdekében

Napjainkban a Föld népessége eléri a nyolcmilliárd főt és további növekedés várható. Kutatók vizsgálják, hogy a Föld erőforrásai meddig elegendőek egyre több ember eltartásához. Ezt segítik a mezőgazdasági fóliák is, amelyekkel növelni lehet a terméshozamot, és meg lehet hosszabbítani a termesztési idényt.

A porózus műanyagok felhasználási területei

A standard polimerekből különböző technológiákkal üreges szerkezetű, porózus műanyagokat lehet előállítani. Ezek legfontosabb tulajdonságait, és ezek alapján a legfontosabb alkalmazásokat mutatja be a cikk.

Bioanyagok felosztása és orvosi célú felhasználása

A közleményben a gyógyászatban leggyakrabban használt, testnedvekkel vagy szövetekkel közvetlenül érintkező mesterséges és természetes polimereket és ezek főbb alkalmazási területeit ismertetjük.

Műanyagok az orvostechnikában és környezeti vonatkozásaik

A gyógyászati eljárások fejlődésével együtt jár a műanyagok alkalmazásának a bővülése is. A műanyagipar lépést tart a fejlődéssel, és az emberi testbe épített implantátumokhoz is egyre több műanyagot használnak. A felhasználás kiterjed az egyszer használatos eszközökre is, amelyeknél meg kell oldani, hogy a használat utáni hulladékok ne szennyezzék környezetünket.

Újdonságok a stretch- és a zsugorfóliák területén

A műanyagfóliák legfontosabb alkalmazási területe a csomagolás. A zsákok, zacskók mellett nagy mennyiséget használnak stretch- vagy zsugorfólia formájában a legkülönbözőbb méretű és alakú termékek csomagolására, főleg gyűjtőcsomagolásra. A stretch fóliát főleg tekercseléssel viszik fel. A zsugorfóliát gyakran használják a csomagolandó termék alakjának megfelelő – pl. megfelelő méretű sapka vagy hüvely – formában. A csomagolásnál a használat utáni újra hasznosítás alapvető fontosságú.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Innovatív fejlesztések a hőformázásban

A hőformázás fontos szerepet játszik a műanyag csomagolások fenntarthatóságában, újrahasznosíthatóságában, a reciklátumok vagy bioalapú anyagok feldolgozásában. A tisztateres hőformázást széles körben használják gyógyszerek és gyógyászati berendezések gyártásakor.

Kétlépcsős fröccsöntés

A cikkben két különböző fröccsöntő berendezést mutatunk be, amelyek a csigás plasztikálást kombinálják a dugattyús injektálással. Az egyik az ismertebb V-alakú elrendezés, ahol a plasztikáló csiga szöget zár be a dugattyúval (V-Line® rendszer), a másik az Inject-EX Md Plastics technológiát használó berendezése, ahol a két henger koaxiálisan helyezkedik el

Forrócsatorna innovációk a K 2022 kiállításon

A düsseldorfi K 2022 műanyagipari kiállítás egyik központi témája volt a forrócsatorna rendszerek területén elért innovációk bemutatása.

Elő- és utóműveletek

Tanácsok a fröccsöntő és extrudáló gépek tisztításához, anyagváltásokhoz

A kereskedelmi tisztítószerekkel (Commercial Purging Compounds, CPC) végezhető gyorsabb szín- és anyagcsere minimálisra csökkentheti az állásidőt, valamint csökkentheti a selejt és hulladék mennyiségét, így versenyelőnyt biztosítanak az optimalizálás és új üzletek megnyerése érdekében. A CPC-ket a feldolgozott anyagfajta, a szín, a szennyeződés és a szenes lerakódások eltávolítására tervezték.

Új típusú keverő, homogenizáló és szárító berendezések a Ross cégtől

A cikkben a Ross cég új, két keverőszáras keverőjét mutatjuk be, amely porok kis viszkozitású folyadékokba történő egyenletes bekeverését teszi lehetővé vákuum alatt, valamint egy vertikális keverő – homogenizáló – szárító egységet, amely hőérzékeny porok kezelésére szolgál

Röviden...

Szerkesztői évzáró

Kedves Olvasóink! Ezennel útjára bocsátjuk a Műanyagipai Szemle utolsó 2022-es számát. Ez az első teljes évfolyam, amelynek útját szerkesztőként megpróbáltam elődjeimhez méltó módon egyengetni. Az év nem volt könnyű, nemcsak az ország számára, hanem ennek a periodikának sem. Több, korábban hűséges munkatársunk, akik sokat tettek a folyóirat fennmaradásáért és színvonaláért, és akiknek ezért külön köszönet jár, különböző okokból „kiszálltak” és nem, vagy csak kevesebbet tudtak vállalni a cikkek összeállításának nemes, de nem könnyű feladatából.

Üzleti hírek

Az Arkema cég reciklálható kompozit alapanyaga, az Elium®

Az Arkema cég Elium® márkanevű terméke az első olyan folyékony hőre lágyuló gyanta, amely új távlatokat nyit a kompozitok alkalmazásához, mert a termék élettartamának végén reciklálható. Az anyagot kétféle újrafeldolgozási technológiára is tesztelték: a mechanikai és a kémiai újrafeldolgozásra. A feldolgozási próbákat az Arkema a Cetim Grand Est kutatóintézettel együttműködve végezte.

A fenntartható légi közlekedés új korszaka – a kompozitok növekvő szerepe

A légi közlekedés iránti kereslet helyreállt. A Boeing 2022–2041 közötti időszakra vonatkozó kereskedelmi piaci kilátásai 7,2 milliárd USD piaci értéket prognosztizálnak az új repülőgépbeszerzések tekintetében, és a globális flotta 2041-ig 80%-kal növekszik a 2019-es, a járvány előtti szinthez képest. A rövidtávú utazások nőttek a leggyorsabban, és már megközelítik, sőt egyes régiókban meg is haladják a 2019-es szintet. A Boeing szerint az egyfolyosós repülőgépek iránti kereslet 2022–2031 közötti időszakra 14 620 új repülőgép-igényt generál.

Az ENGEL új megoldása a műanyag darálék közvetlen újrahasznosítására

Az Engel cég újítása lehetővé teszi, hogy a reciklált műanyag darálékot (a regranulálási lépés kihagyásával) közvetlenül fröccsöntsük, ami nyilvánvalóan komoly energiamegtakarítással jár. A K 2022 kiállításon az Engel élőben demonstrálja a kétlépcsős eljárást. Logisztikai rendszerekben használható guruló targoncákat öntenek ilyen alapanyagból. Hogy ezt meg lehessen tenni, a plasztikálást és a fröccsöntést két külön, de összeangolt lépésre kell bontani. Az első lépésben az ipari vagy használat utáni hulladékból készült darálékot egy hagyományos csiga segítségével megömlesztik. Az ömeldéket egy második csiga juttatja a szerszámüregbe.