Műanyagipari Szemle

2022 / 05.szám

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Új fejlesztések a poliamidoknál

Rövid áttekintést adunk új poliamid típusokról, elsősorban adalékokat tartalmazó kompaundokról, amelyeket az autóiparban, a elektromos és elektronikai iparban és a gépgyártásban lehet felhasználni

A SABIC folyamatosan fejleszti Noryl típusait

A Noryl család polifenilén-oxidok vagy polifenilén-éter gyanták és polisztirol amorf keverékeiből áll. A típusokat kis sűrűség, jó hőállóság, elektromos szigetelőképesség, kiváló hidrolitikus stabilitás, méretállóság, jó feldolgozhatóság jellemzi. Halogénmentes égésgátlókkal stabilizálhatóak.

Biztosítani kell a nélkülözhetetlen fluorvegyületek fenntarthatóságát – Párbeszéd a per-és polifluorozott vegyszerekről

Az egészséget és a környezetet különösen veszélyeztető vegyi anyagok közül az utóbbi években a per- és polifluorozott anyagok (PFAS) egyre hevesebb vitatémává váltak. Az EU hatályos távlati terve figyelembe veszi a vegyi anyagok meghatározó szerepét az emberi jólét biztosításában, valamint a gazdaság és a társadalom zöld és digitális átállásában. Az egészségre és a környezetre káros anyagok használatának korlátozása mellett a nélkülözhetetlen fluorpolimerek értékláncának létrehozásában legfontosabb érdek és felelősség a fluortartalmú termék gyártásakor és elhasználódásakor a fluoremisszió elkerüléséről való gondoskodás.

Körforgásos gazdaság és fenntartható gyártás – hangsúlyos szempontok a műanyag kompozit iparban

A cikkben válogatást közlünk a kompozitokban használt erősítőszálak és töltőanyagok újrahasznosításáról, mert ezek eddig a nehezen hasznosítható hulladékok közé tartoztak. Különösen a rövidszálú kompozitokban történő újrahasznosításnak van jövője, de pl. a töltőanyagok cseréjével is csökkenthető a karbonlábnyom

Fenntartható műanyagokra van szükség a folyamatosan növekvő volumenű zöld piacon – a Covestro előremutató vásári bemutatkozása K’22-n

A Covestro rendíthetetlenül törekszik a fenntartható műanyaggyártás és körkörös gazdaság megvalósítására, valamint a hatékony klímavédelemre. Az értékes erőforrások elkötelezett híve, ezért a nyersanyagok specifikus visszanyerését kiemelten fontos innovatív feladatként kezeli. A fosszilis erőforrástól való eltávolodáshoz, valamint a CO2-kibocsátás csökkentéséhez a jövőben általánosan elérhető „zöld” hidrogénellátásra számít és innovatív újrahasznosítási technológiák fejlesztésére törekszik.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Kompaundáló extruderek monitorozása és szabályozása

A műanyag-feldolgozó berendezések számos felügyeleti és kommunikációs eszközt használnak a termelékenység és a minőség javítására. Adatgyűjtéssel nyomon követhető a gyártósor teljesítménye, a folyamatingadozások korai diagnosztizálása, hatékonnyá teszi a szabályozást és elkerülhetők a termékhibák. A gépgyártók egyre kifinomultabb vezérlőket és Ipar 4.0 funkciókat építenek be a célok elérése érdekében.

3D nyomtatás az akkumulátor technológiában

A Li-ion akkumulátor technológia világszerte egyre fontosabb és nagy erőfeszítéseket tesznek az ilyen eszközök 3D nyomtatással történő előállítására. A cikkben röviden áttekintjük az erre szolgáló fontosabb 3D nyomtatási technikákat, alkalmazásokat és a létrehozott architektúrákat, összehasonlítva azok előnyeit és hátrányait.

Többfészkes- vagy termékcsalád-fröccsszerszám: melyiket mikor érdemes használni, melyek az előnyei?

A cikkben két közelálló, mégis lényegében eltérő szerszámtípus előnyeit és hátrányait hasonlítjuk össze, illetve arra nézve adunk tanácsot, hogy mikor alkalmazzuk az egyiket, illetve a másikat. Az egyik a jól ismert többfészkes szerszám, ahol sok, egyforma szerszámüreg van, a másik a termékcsalád-szerszám, ahol egy termékhez tartozó több különböző alakú, de hasonló méretű alkatrészt öntünk azonos színű és típusú anyagból

Alámetszések fröccsöntött termékekben

Az alámetszett műanyag alkatrészek gyártása kihívást jelent a fröccsöntésben, mert megakadályozhatják a szerszám nyitását, gátolhatják a szerszámmag közvetlen mozgását. Alámetszéseket menetes termékek, oldható kötések, lyukak, csatlakozóelemek gyártásánál használnak. Az alámetszések elkerülésére többféle módszer létezik.

Gélesedés polietilén extrudálásakor

A gélesedés állandó problémát jelent a polietilén extrudálásakor. A gél kifejezést általában minden olyan apró hibára használják, amely rontja a fólia minőségét. Kialakulása számos tényezőtől, megelőzése a gél típusától függ.

Műanyagok és a környezet

Az óceánokba jutó műanyagszemét forrásainak vizsgálata

Az óceánokba jutó műanyag szemét mennyisége egyre nő, és komolyan veszélyezteti az élővilágot. A védekezés hatékonyabbá tételéhez többet kell tudnunk a szemét földrajzi eloszlásáról, az óceánba vezető útjáról. Az alábbi kutatás szerint az óceánokba jutó, évi 0,8–2,7 millió tonna műanyag szemét többségét, mintegy 80%-át, 1000 folyó szállítja az óceánba. A már bejutott szemét eltávolítására, hasznosítására számos törekvés van. Ezekből ismertetünk néhányat.

Terítéken az egyszerhasználatos műanyagcsomagolás szigorítása és újrahasznosítása

A csomagolóanyag ipar előtt álló legfontosabb kihívás a hatékonyan újrahasznosított műanyagok alkalmazása. A reciklált és a megújuló műanyagok felhasználása nem csak ökológiai, hanem gazdasági szempontból is elodázhatatlan és szükséges feladat, mivel a hulladék műanyagok újrafeldolgozásával a környezetterhelés csökkentése mellett a nyersanyag-ínség és drágulás is mérsékelhető.

Fiatalok fóruma

A műanyagok történetének áttekintése 2. rész. Nagyipari műanyaggyártás

A műanyagok szerves részei életünknek. Honnan indult a történetük? Miért és hogyan váltak nélkülözhetetlenné? Milyen új előnyök és hátrányok származtak az egyre nagyobb mértékű elterjedésükből? Sokféle műanyag ismert, teljes áttekintésük nagyon hosszadalmas lenne, ezért csak a főbb tendenciák bemutatásánál maradunk. A történetiség fonalán elindulunk a kezdetektől, hogy a műanyagok öt nemzedékén át, érdekes eseményeken keresztül, egy kis ismertetőt adjunk a műanyagokról, felvillantva csoportjaik néhány érdekességét. A cikk egyben főhajtás Macskásy Hugó és Balázs Lóránt előtt. A második rész a két világháború közötti, de főként a második világháború utáni eseményekkel, a nagyipari műanyaggyártás kialakulásával foglalkozik.

Elő- és utóműveletek

Az utóhőkezelés hatásai a hőre lágyuló műanyagokban

A viszonylag gyors hűtési sebesség a feldolgozás során belső feszültséget okoz, amelyből a termék használata során funkcionális problémák léphetnek fel, de az utólagos hőkezelés olyan szintre csökkentheti a belső feszültséget, amely a feldolgozás során esetleg nem érhető el.

Előimpregnált poliuretán habok szárítása mikrohullámmal

Az ablakokban és ajtókban levő tömítések, dilatációs fugák, és elválasztó falak sokáig kell, hogy eltartsanak és jó zárást kell biztosítaniuk. Ezt habcsíkok alkalmazásával szokták biztosítani. A tömítések gyártói ezeket habcsíkokat jó minőségben, kis energiafelhasználással, költséghatékony módon szeretnék gyártani – ehhez kínál megoldást a Weiss Technik cég.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Műanyagfelületek karc- és kopásállósága: vizsgálati és megelőzési lehetőségek

A karc- és kopásállóság, valamint a műanyagok felületének esztétikája egyre nagyobb szerepet játszik a legtöbb látszó alkatrész, illetve termék esetében. Míg a kutatók egyre hatékonyabb tesztekkel kutatják a probléma kialakulásának körülményeit, az alapanyag- és adalékgyártók újabb fejlesztésekkel álltak elő többek között az üvegszálerősítéses műanyagok és a biopolimerek általános megjelenésének javítása, kopásállóságuk növelése és súrlódási tényezőjük csökkentése érdekében.