Műanyagok feldolgozása

Extruderek működtetése maximális hatékonysággal

Minden feldolgozó célja, hogy gépeivel maximális hatékonysággal dolgozzon. Ehhez nem árt néha mások gyakorlatát megismerni, tanácsait meghallgatni. Egy extrúziós szakember foglalta össze az extruderek működtetésével kapcsolatos tapasztalatait.

Nagyméretű és nagy teljesítményű villamos fröccsgépek

A villamos hajtású fröccsöntő gépeket korábban hatékony energiafelhasználásuk és a hidraulikus gépeknél precízebb munkájuk miatt alkalmazták. Ma már vannak rendkívül nagy méretű és nagy teljesítményű, nagyon gyors járatú villamos fröccsgépek, amelyekkel sokfészkes szerszámokban hihetetlen nagy darabszámban lehet tömegtermékeket gyártani.

Többféle technológia együttes alkalmazása a fröccsöntés ciklusában

A műanyag-feldolgozás legújabb irányzata a különböző technológiák társítása olyan módon, hogy azt a nagyon termelékeny fröccsöntés keretében lehessen alkalmazni. Ilyen eljárás a többkomponensű fröccsöntés és a szerszámban díszítés, amelynek egyre többféle formája és funkciója van. Az USA-ban "do-it-all-in-a-mold"-nak nevezett elv alapján már fémet helyettesítő szálvázas termékeket is lehet gyártani.

Felületnemesítés a fröccsöntés során

A műanyag termékek felületét lehet utólagos eljárásokkal, pl. lakkozással, maratással, bevonással stb. módosítani, azonban gazdaságosabb már a fröccsöntés során a kívánt felületet létrehozni. Erre mutat be új eljárásokat az alábbi cikk: egyfelől hogyan lehet öntisztuló felületeket előállítani, másfelől vezetőképes átlátszó felületekhez jutni a fröccsöntéssel egyidejűleg.

Mikroréteges technológia a fúvóformázásban

Számos cég kifejlesztett és bemutatott olyan technológiákat, amelyekkel akár 100 vagy annál még több rétegű síkfóliákat lehet gyártani. A fúvóformázásban azonban a mikrorétegeket tartalmazó palack igazi újdonságnak számít.

Az appe pet palackgyártó új szektorok felé nyit

APPE (korábban Artenius PET Packaging Europe) egyike Európa legnagyobb PET előforma- és palackgyártóinak. Öt évre tervezett nagyléptékű beruházásaival új felhasználási területek felé nyit. A cég "palackból palackot" gyártó reciklálási technológiával és kutató-fejlesztő egységgel is rendelkezik.

Szizálszállal erősített politejsav

A megújuló forrásból előállított és komposztálható politejsav (PLA) ma már ipari termék, és egyre nagyobb mennyiségben használják fel különböző termékek gyártására. Viszonylag magas ára miatt és tulajdonságainak célirányos javítása érdekében gyakran társítják más polimerekkel vagy erősítőanyagokkal. Az utóbbiak közül népszerű a meleg éghajlatú országokban ültetvényeken termelt szizál, amelynek rostjai alkalmasak az erősítésre, és mivel ugyancsak megújuló forrásból származnak, jól illenek a PLA-hoz. Tajvani kutatók számolnak be előállítására végzett kísérleteikről.

Világszínvonalú műbélgyártás oroszországban

A műanyag-feldolgozás egyik speciális ága a műbélgyártás, amellyel egy vagy többrétegű műbeleket állítanak elő húskészítmények csomagolására. A világon az egyik legnagyobb műbélgyártó cég Oroszországban működik. Hazánkban a Kalle Hungaria Kft gyárt biorientált, ötrétegű műbeleket, amelyek a húskészítmények és ömlesztett sajtok korszerű csomagolóanyagai.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A standard műanyagok ára 2011 áprilisa és decembere között jelentősen (–11,3 és –21,8 % közötti tartományban) csökkent, ezt követően áprilisig számottevően (13 és 26 % közötti tartományban) emelkedett. Az árszínvonal 2012 februárjában közel azonos volt, mint egy évvel korábban.

Műanyagok és műanyagkeverékek piaci helyzete az arab félsziget országaiban

A Közel-Kelet országaiban ma már nemcsak az olajkincsre épülő alapanyaggyártás jelentős, hanem a feldolgozott műanyagtermékek mennyisége is nő. Ehhez kompaun-dokat, mesterkeverékeket gyártó üzemekre is szükség van, amelyeket a nagy adalékgyártó cégek általában vegyesvállalati formában hoznak létre.

Oroszország és avilágkereskedelmi szervezet (wto)

Oroszország hosszas várakozás után csatlakozott a WTO-hoz, ami gazdaságának és ezen belül műanyagiparának nyitottságát fogja növelni már a közeli jövőben. A vámtarifák csökkenése kihívást jelent a hazai gyártók számára, akik többnyire elavult gépparkkal rendelkeznek, és termékeik minősége rosszabb az importált gyártmányoknál.

Műanyagfajták

Modern, ásványi anyaggal töltött műanyag kompozitok

A Szemle előző számaiban (2012. 1. és 2. szám) közölt cikkek folytatásaként az ásványi anyagokkal, szénnanocsövekkel és grafénnel töltött kompozitokról olvashatnak. Az intenzív kutatások eredményeképpen egyre szélesedik a mátrixanyagok köre (pl. epoxi-gyanta, poliuretán, poliamid), a töltőanyagok választéka és a nanoanyagok bekeverése, diszpergálása is.

Fluorozott folyékony szilikonkaucsukok

at fejlesztettek ki, amelyek részben hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos kopolimer jellegű szilikonkaucsukok, de vegyszerállóságuk több közeggel szemben lényegesen jobb. Alkalmazásuk elsősorban az autóiparban előnyös.

Műanyagok tulajdonságai

Műanyag formadarabok minőség-ellenőrzése on-line és off-line

Egy korszerű fröccsöntő üzemben ma már nem számít ritkaságnak, hogy minden egyes kész darab minőségét még a gyártósoron belül ellenőrzik és a hibás darabokat kiselejtezik. Egy új eljárás szerint a szerszámból kivett darab minden oldaláról termogramot készítenek, és ezt hasonlítják össze a standard termogrammal. Az orvostechnikában egyre gyakrabban használnak fel nagyon korszerű új speciális műanyagokat. Az egyik német intézet megbízható és gazdaságos vizsgálatokat ajánl az alapanyagok ellenőrzésére.

Ütésálló ps viselkedése nyújtás hatására

Az ütésálló polisztirolok (HIPS) nyújtás hatására fellépő viselkedésének tanulmányozása különösen a hőformázással és fröccsfúvással történő feldolgozásuknál lényeges. A nyújtás hatására bekövetkező deformációt a HIPS eltérő relaxációs hajlammal rendelkező polisztirol és kaucsuk (polibutadién) molekulái igyekeznek kiegyenlíteni. Hőformázott joghurtos poharak falából vett mintákon végzett mechanikai vizsgálatokkal is igazolták, hogy a jobban megnyúlt kaucsukmolekulák javítják a termék szilárdsági jellemzőit.

Műanyagok alkalmazása

Új műanyagtípusok az autóipar számára

Az autóipar nemcsak egyre több műanyagot használ, hanem igényli az új fejlesztéseket is. Az alábbiakban a hőre lágyuló műanyagok és kompaundok újdonságait foglaljuk össze.

Erősített műanyagok az autóiparban

Az autóipar az egyik legnagyobb felvevőpiaca az erősített műanyagoknak. Ezek között ma már egyre több hőre lágyuló műanyag kompaundot találunk. Az erősítőszálak választéka is egyre bővül: a hosszú üvegszálak, a szénszálak és a természetes szálak a kompaundok tulajdonságprofilját tovább szélesítik.

Napelemek műanyag alkatrészei

Napjainkban a napelemek a megújuló energiaforrások felhasználásában egyre fontosabb szerepet kapnak, a beépített műanyagokat is intenzíven fejlesztik. A hosszan tartó klimatikus igénybevételnek csak speciális műszaki műanyagok felelnek meg.

Ionomerek a csomagolásban

Az ionomerek speciális tulajdonságaik miatt a csomagolástechnikában széleskörűen alkalmazhatók. Az ionomerek gyártója a DuPont új típusokkal jelentkezett, amelyek jobban elegyíthetők más polimerekkel, hőállóbbak, karcállóságuk nagyobb, mint a hagyományos Surlyn típusoké.

Műanyagok és a környezet

Műanyaghabok visszavezetése az anyagok körforgásába

A hőre lágyuló tömegműanyagok hulladékának újrafeldolgozására ma már bejáratott módszerek állnak rendelkezésre. Vannak azonban makacs hulladékok, amelyek eddig ellenálltak a hasznosításnak. Közülük most a térhálós kötéseket tartalmazó kis sűrűségű PE-LD habok és a társított szerkezetekbe épített kemény poliuretánhabok hulladékának újrafeldolgozására kínálnak új eljárást.