Műanyagok feldolgozása

Mikrofröccsöntés és mikrohőformázás

A mikrofröccsöntéssel, ill. mikroméretű termékek gyártásával foglalkozó 2. cikkünkben a fröccsöntött mikrotermékek szerkezeti vizsgálataival foglalkozunk. Bemutatunk egy új feldolgozási eljárást, az ún. termofolyási formázást, amellyel vékony falú mikroméretű termékek állíthatók elő.

Mikrofröccsöntés: feldolgozóberendezések és szerszámok

A néhány gramm tömegű termékek fröccsöntése más gépeket és szerszámokat igényel, mint a szokásos makroméretű tárgyak gyártása. A mikroalkatrészeket általában nagy sorozatban gyártják és a méretpontosságra vonatkozóan nagyon szigorúak a követelmények. Két cikkben (az egyik az interneten olvasható) foglaljuk össze a mikrofröccsöntés legfontosabb gyakorlati tudnivalóit.

A fröccsgép működésének ellenőrzése

A mai fröccsgépek automatizáltsága elhiteti a feldolgozóval, hogy a paraméterek helyes beállítása egyben a kiváló minőségű termék gyártását is garantálja. Mindez igaz, amíg a gép tökéletes állapotban van, azonban már kisebb meghibásodások zavart okozhatnak a termelésben. A selejt megjelenése arra figyelmeztet, hogy a gépet érdemes alapos ellenőrzésnek alávetni.

A hőformázás mint a fröccsöntés versenytársa

A hőformázás egyre inkább versenytársa lesz a fröccsöntésnek. A hőformázó berendezések folyamatosan korszerűsítik berendezéseiket és szerszámaikat, lehetővé tették a szerszámban címkézést, FFS gépeken bevezették az ultrahangos hegesztést és kivágást, dolgoznak a mikrohőformázáson. A szoftverkészítők is sok segítséget nyújtanak, hogy az eljárás egyre jobb és olcsóbb legyen.

Stratégia fúvott termékeket gyártó cégek számára: új kihívások vállalása

A fúvott csomagolóeszközök alkalmazását szélesíti, ha a csomagolás gázzáró, beleértve az oldószergőzök visszatartását is. Poliamid adalék bekeverésével gázzáró egyrétegű PE-HD palackot lehet gyártani, ami előnyösebb az eddig ismert megoldásoknál.

Műanyagok felületének nemesítése, módosítása

A műanyagoktól ma nagyon gyakran elvárják, hogy tulajdonságaik merőben mások legyenek, mint ami lényegükből adódik. Néha úgy kell kinézniük, mintha fémek volnának, színüknek követnie kell az aktuális divatot, az apoláros műanyagoktól pedig megkövetelik, hogy jól tapadjanak rajtuk a poláros festékek vagy ragasztók. Ezeket az igényeket a felület módosításával lehet kielégíteni, amelyhez ma már számos módszer áll a feldolgozók rendelkezésére.

Lézersugaras feliratozás színesben

A műanyag-feldolgozás egyik kényes utóművelete a feliratozás. Az autóipar egyre újabb igényeket támaszt, hogy a termékek teljes élettartamuk alatt és néha extrém körülmények között is megtartsák azonosításukat szolgáló felirataikat. A lézersugár már eddig is bizonyított e tekintetben. Az alábbiakban két új módszert ismertetünk, amelyekkel a műanyagfelületek színes feliratozására.

Vezetői ismeretek

Gondolatok a jövőről az autóipar tükrében

Az autóipar fejlődésére a műanyagipari szakembereknek is érdemes odafigyelniük, hiszen a gépkocsikban felhasznált műanyagok részaránya egyre nő. Az autóipar igényeit csak az innovatív és jó kooperációs készséggel rendelkező vállalatok tudják teljesíteni.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A standard 2010 közepéig emelkedett, azt követően csekély mértékben gyengült, majd a negyedik negyedévben monoton nőtt, és várható, hogy 2011 januárjában mintegy 2%-kal emelkedik

Műanyagok tulajdonságai

Új adatokkal bővítették a campus adatbankot

A Campus adatbank régóta sikeresen működik. Az autóiparral együttműködve kidolgozták a Campus 5.2 verzióját, amely a műanyagok fontos tulajdonságaival bővült, nevezetesen időjárás-állósági és vegyszerállósági adatokat tartalmaz.

Új termékek, új technológiák

Feszített álmennyezetek

Kalanderezett PVC fóliákból gyorsan és olcsón lehet feszített álmennyezetet kihúzni vakolás és festés nélkül. A fóliát PVC profillal rögzítik a falakhoz. Az építészek még kevéssé ismerik ezt a megoldást, pedig sok előnye van...

Műanyagok alkalmazása

Sikeres műanyag-alkalmazások az autóiparban

Az új adalékokkal készült kompaundok tovább bővítik a műanyagok autóipari alkalmazását. Konferenciákon és kiállításokon mutatják be az újdonságokat, amelyek fejlesztésében az autógyártók, a műanyag-alapanyaggyártók és a műanyag-feldolgozók közösen vesznek részt. 2010-ben a szénszálas kompozitok alkalmazása került az érdeklődés homlokterébe.

Műanyagok alkalmazása az elektronikában és az energiatakarékosságban

A számítástechnikai eszközök terjedése megállíthatatlan, és ezekben már jelen lesznek a villamosan vezető polimerek. A szerves világító diódák hosszú távon bizonyára ki fogják szorítani az izzólámpákat a piacról, és segítségükkel jelentős mértékben csökkenthető a világítás energiaszükséglete. A fényelektromos polimerek a napelemek fejlesztésében nyithatnak új fejezetet.

Új anyagok műanyag implantátumokhoz

Az emberi szervezetben fém vagy műanyag implantátumokkal sokszor életmentő műtéteket hajtanak végre. A műanyag implantátumokhoz alkalmas anyagokkal szemben az elvárások és a követelmények sokrétűek. Csak a vezető alapanyaggyártók képesek a nagy költségigényű fejlesztéseket a sikeres alkalmazásig végigvinni.

Elég zöld-e a szélenergia?

A szélenergia a legkönnyebben elérhető "zöld" energia, és sokan gondolják azt, hogy általa megoldódik a klímaváltozás gondja is. Ha azonban a szélerőművek elöregednek és a hatalmas turbinalapátok hulladékká válnak, nem okoznak-e majd nagyobb környezetszennyezést, mint amennyit korábban kiváltottak? Ennek megelőzésére keresik a megoldásokat.

Műanyagok és a környezet

A pvc ipar eredményei a vinil 2010 programban

Az európai PVC ágazat 2000-ben hirdette meg a Vinil 2010 programot, elsősorban az ágazatot ért támadásokra válaszolva. Az iparvállalatok és a programhoz csatlakozott szervezetek 10 alatt látványos eredményeket értek el a hulladékok hasznosítása, a növényi alapú adalékok bevezetése terén.

Fiatalok fóruma

Önjavító polimerek fejlesztése

Az önjavító polimerek egyik lehetséges megvalósítási módja folyékony monomerrel töltött mikrokapszulák eloszlatása a mátrixanyagban. Ezek a mikrokapszulák az anyagban terjedő repedés hatására felhasadnak, és a javítóanyag kitölti a repedést.