Műanyagfajták

Különleges poliamidok

Az új poliamidtípusok egyre jobban terjednek a kisméretű üzemanyagtartályok gyártásában. A részben aromás poliamidok (poliftálamidok) hőállóságuk, vegyszer- és hidrolízisállóságuk, valamint kiváló mechanikai tulajdonságaik miatt fémek helyettesítésére alkalmazhatók az autóiparban, de az elektronikában is nélkülözhetetlenek.

Műanyagok tulajdonságai

Pp szálból készített nemszőtt geotextilek és bopp fóliák áteresztőképessége a feldolgozási körülmények függvényében

A műanyagoktól hol azt várjuk, hogy áteresszenek bizonyos közegeket, mint pl. a geotextilek a vizet, hol pedig azt, hogy megakadályozzák az áthatolást, pl. a csomagolóanyagok az oxigénét. A következőkben mindkét elvárás teljesítésének elősegítésére mutatunk be gyakorlati példát.

Pe-hd palackok feszültségkorróziós és oxidációs problémáinak kiküszöbölése

A PE-HD flakonok és palackok régóta kedvelt csomagolóeszközök. Feldolgozásuk mégis rejt veszélyeket magában: a termékben maradó feszültségek feszültségkorróziót okozhatnak, a feldolgozáskor nemkívánatos oxidáció léphet fel. E jelenségek kiküszöbölésére ad jó tanácsokat a fúvási technológia elismert amerikai szakértője.

Műanyagok feldolgozása

Új ötletek a fröccsöntés termelékenységének növelésére

A fejlett országok műanyag-feldolgozói csak akkor maradhatnak talpon, ha folyamatosan fejlesztik technológiáikat és növelik termelékenységüket. Az alábbiakban néhány ötletet mutatunk be, amelyet a fröccsöntés versenyképességének fennmaradására dolgoztak ki.

Kihívások és válaszok a műanyag-feldolgozó iparban

Egy német szakfolyóirat újságírója a K’2007-en a műanyag-feldolgozókra nehezedő kihívásokra adandó válaszok felől érdeklődött, egy másik szakfolyóirat pedig a fröccsöntés automatizálásának jelenlegi helyzetéről és várható jövőjéről rendezett kerekasztal-beszélgetést. A résztvevők elmondták, hogy hogyan próbálnak eleget tenni a fokozódó igényeknek.

Könnyebb és erősebb szerkezetek szállal erősített műanyagokból

A szállal erősített műanyagok valódi műszaki anyagok, amelyek nagyon sok területen egyenértékű helyettesítői a fémeknek. Mintegy 50 éve használják őket, és ez idő alatt mind az alapanyagok, mind pedig a feldolgozási technológiák sokat fejlődtek. Alkalmazásuk a repülőgépgyártásban, az űrtechnikában, a járműiparban nélkülözhetetlen, de más iparágakban is nehezen lennének meg nélkülük.

Pet előforma- és palackgyártási technológiai megoldások

A PET előforma- és palackgyártási technológiák gyors fejlődése miatt azt hihetnénk, hogy nem lehet már érdemleges újdonságot várni ezen a területen. Az alábbi összeállítás igyekszik megcáfolni ezt az állítást: az előformák hűtésének javítása, a szerszámcsere gyorsítása, a palackok tömegének további csökkentése és a gázzárás fokozása adalékokkal – ezek az említésre méltó fejlesztések.

Környezetbarát habok

A kompakt műanyagok habosítása régóta felkeltette a fejlesztők érdeklődését, amellyel tömegcsökkentést és anyagmegtakarítást akarnak elérni. Egy új fejlesztéssel ma már normál extruderen fizikai habosítószerrel is lehet pl. PP hablemezeket előállítani. A fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve nő a biopolimerből habosított csomagolóanyagok jelentősége.

Csőextrudálás fele akkora hűtőszakasszal vagy kétszeres teljesítménnyel

A Cincinnati Extrusion GmbH kétnapos szimpózium keretében hat gyártósoron a gyakorlatban is bemutatta partnereivel együtt kidolgozott legújabb műszaki újdonságait. Valódi újdonság a Kryosys rendszer, amellyel erősen lerövidíthető a csőgyártás hűtőszakasza vagy megduplázható a kihozatal, emellett jelentős energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Műanyagok alkalmazása

Poliamidok széles választéka az autóipari alkalmazásokhoz

A poliamidokat, elsősorban töltött, erősített változatait előszeretettel alkalmazza az autóipar. Ma már a motortérben is bátran használják a hőálló típusokat, amelyek drágább műszaki műanyagokat helyettesítenek. A tulajdonságok közül a kisebb nedvességfelvétel és a lakkozhatóság javítása jelent előrelépést.

Újdonságok a gépkocsi-karosszéria felépítésében

Az autógyártás fejlesztésében a fő célkitűzések a tömeg, és ezáltal az üzemanyag-fogyasztás csökkentése, a gyártási költségek mérséklése és az egyre magasabb műszaki színvonal elérése. A továbbiakban ezekre mutatunk be példákat: a tömeg- és költségcsökkentést segítheti a növényi olajból előállított epoxigyanta és a természetes erősítőszálak alkalmazása, a magas műszaki színvonalat a radarantenna beépítése a karosszériába.

Orvosi alkalmazások: különleges anyagok, igényes feldolgozás

Az orvostechnikai alkalmazások nem tartoznak a nagy mennyiségű műanyag-felhasználásokhoz, de az igényeknek való megfelelés még folyamatos fejlesztéssel sem könnyű. A világ vezető alapanyaggyártói kínálatában egyre újabb típusok jelennek meg, amelyek új alkalmazásokat tesznek lehetővé, fémeket váltanak ki vagy éppen olcsóbbá, egyszerűbbé teszik az eddigi gyógyító eljárásokat.

Műanyagok és a környezet

Csőhulladékok begyűjtése és hasznosítása

A használat után keletkező csőhulladékok begyűjtésére és hasznosítására végeztek kísérleteket Ausztráliában. A döntő részben PVC és PE csövek hulladékából értékesíthető termékeket gyártottak. A hulladékból visszanyert anyagot is tartalmazó hullámos falú csövek lassú repedezésállóságának vizsgálatára új módszert dolgoztak ki.

Orvostechnikai műanyag félkész termékek

4. rész. Féltermék választék

A műszaki műanyag féltermékekből forgácsolással előállított elemek orvosi alkalmazásának csúcsát jelentő implantátumok terén is folyamatos a fejlődés és a fejlesztés. A felületmódosítási lehetőségeket már ismertettük, most csak a magyar piacon forgalmazott alappolimer termékeket mutatjuk be.

Fiatalok fóruma

Mágneses tulajdonságú polimerek fejlesztése és tulajdonságainak elemzése

Tamás Péter szigorló gépészmérnök hallgató, BME Polimertechnika Tanszék Témavezető: Prof. Dr. Czigány Tibor tanszékvezető, egyetemi tanár