Műanyagok tulajdonságai

A térhálós polietilén különböző változatai

Az első polietilént 1935-ben, az első térhálós polietilént 1969-ben ál ították elő. Térhálós polietilénből 1972 óta gyártanak csöveket, amelyeket azóta széles körben alkalmaznak az épületek fűtésében, ivóvíz- és gázvezetékek kiépítésére. A térhálós polietilén alapanyaga a 400 000–500 000 molekulatömegű kis sűrűségű polietilén (PE-HD), amelynek molekulaláncai között a kémiai reakció vagy besugárzás hatására leszakított hidrogénatom helyén keresztkötések létesülnek.

A legújabb méréstechnikai módszerek alkalmazása a műanyag-feldolgozás minőségbiztosítási rendszerében

Hardvereszközök vizuális minőségellenőrzési módszerekhez A Vision Tools GmbH (Németország) egy kamerából, egy képernyő érintésével vezérelhető, szabadon felszerelhető PC-ből és egy ipari PC-ből ál ó hardvercsomagot ajánl ipari minőségel enőrzési feladatok megoldására, amely akár 24 kamera kiszolgálására is képes. A berendezést használhatják pozíció-el enőrzésre, de el enőrizhetik vele a kész darabok épségét vagy tömegét is. Az Aicoss GmbH egy kis alkatrészek gyártásfelügyeletére és válogatására alkalmas rendszert fejlesztett ki, amel yel pl.

Műanyagok feldolgozása

Nagy teljesítményű fóliagyártó berendezések a Windmöller és Hölscher cégtől

A Langerich-i székhelyű Windmöl er & Hölscher cég Varex típusú fóliafúvó berendezéseinek kifejlesztésekor a fő cél a rendkívül nagy termelékenység volt. A düsseldorfi K 2001-es kiál ításon ezen a berendezésen kívül a cég a fóliagyártáshoz kapcsolódó számos más újdonságot is bemutatott. A kiál ított Varex fóliafúvó berendezés 1600 mm széles háromrétegű fólia gyártására alkalmas; ennek megfelelően három extruderrel rendelkezik (70/90/70.

Vágott üvegszállal erősített PUR-hab

A Cannon cég kifejlesztette InterWet elnevezésű módszerét, amelyben a poliuretánhabot és az üvegszálat együttesen fröccsöntik. Ma már számos vezető feldolgozó vál alat hasznosítja ezt az eljárást, elsősorban a szál ítóiparban. Az erősített PUR hab valamennyi felhasználó érdeklődésére számot tarthat, amely nagy méretű, nagy modulusú, vékony falú kompozit formadarabokkal dolgozik.

Műanyagok alkalmazása

Egységrakomány rögzítése műanyag fóliával

Valamennyi gyártó cég elsőrendű érdeke, hogy terméke hibátlanul, kifogástalan ál apotban jusson el a megrendelőhöz. A csomagolás feladata a szál ítás során fel épő különféle hatásokkal szembeni védelem. Az élesedő verseny miatt ugyanakkor egyre gyakoribbak a költségek leszorítását célzó intézkedések.

Sör műanyag palackban

A világ sörfogyasztása 2006-ra várhatóan 160 Mrd liter lesz, ami az 1996 os adatokhoz képest majdnem 50 Mrd literrel több. A PET-et 20 évvel ezelőtt vezették be szénsavas üdítőitalok palackozására. A műanyag palackok nagyon hasonlítanak az üvegre, de számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, pl.

Új műanyag csomagolóeszközök a svájci tejiparban

Egy nagy svájci tejüzem, az AZM Suhr fehérjével dúsított tejet kínál a fogyasztóknak H-tej megjelöléssel. A népszerű terméket 0,2–1,5 literes mennyiségben, hétféle méretű PE-HD palackban forgalmazzák. A palackok többségének kerek alja van, csak a 1,5 literes palack feneke szögletes.

Autóipari bevonatok

A festék- és bevonatrendszerek összetevőinek kiválasztásakor az a cél, hogy a kifejlesztett rendszerek kielégítsék a környezetvédelmi előírásokat, jobb legyen a teljesítmény és a vásárlói igényeknek megfelelően mérsékelt legyen az ár. Emiatt háttérbe szorulnak az oldószeralapú rendszerek, kulcsszerepet kapnak viszont a vizes bázisú, a sugárzással térhálósítható és a nem aromás anyagok. A fejlesztések legnagyobb hajtóereje a törekvés a környezet megóvására.

Térhálósított műszaki műanyagok

A magasabb hőállóság iránti igény megjelenése az elektronikai iparban Az elektronikai termékek miniatürizálása iránti igény azt is jelenti, hogy a tervezőknek és gyártóknak egyre bonyolultabb egységeket kel elhelyezniük egyre szűkebb térben. A felületmontírozási technológia (surface mounted devices, SMD) vagy a háromdimenziós kapcsolóelemek (3D-moulded interconnected devices, MID) technológiája elősegíti a nagyfokú miniatürizálást. Az SMD technológia lehetővé teszi az érintkezők szorosabb elhelyezését, és a nyomtatott áramkör mindkét oldala egymástól függetlenül használhatóvá válik.

Kisülésgátló műanyagok

Az elektrosztatikus kisülés A sztatikus elektromosság az anyagok felületén nemegyensúlyi elektronkoncentráció hatására kialakuló elektromos feltöltődés. Elektrosztatikus feltöltődés olyankor lép fel, amikor két különböző felületű anyagot egymásra helyeznek, vagy ha összedörzsölik azokat. A töltés más feltöltött tárgyak vagy a légtérben előforduló ionok által is kialakulhat.

Műanyagok és a környezet

Biológiailag lebomló műanyagok

A természetes körülmények között – kémiai tulajdonságaikból adódóan vagy mikroorganizmusok közreműködésével – lebomló műanyagok alkalmazása a vártnál lassabban, de folyamatosan növekszik. Ezek között vannak természetes és szintetikus termékek. Az USA-ban a PLA (politejsav) iránt nő az érdeklődés.