Műanyagok tulajdonságai

Új műszerek a polimerekminőség-ellenőrzésének szolgálatában

Vicat lágyuláspont meghatározása roncsolásmentesen, közvetlenül a terméken A műanyagok egyik fontos jellemzője a Vicat lágyuláspont, amelyet az ISO 306 szabvány szerint határoznak meg. A mérés több órát vesz igénybe. A Coesfeld GmbH (Dortmund) új, QuickSoft nevű berendezésével ezzel szemben kb.

Műanyagok feldolgozása

Teljesen elektromos fröccsöntő gépek

A teljesen elektromos fröccsöntő gépekkel kapcsolatban fel kell tenni azt a provokatív kérdést: tényleg jobbak a hagyományos gépeknél vagy csak drágábbak? Az első ilyen berendezést az 1980-as évek elején gyártotta egy a CNC és szervomotorok területén világvezető japán cég. A megoldás gyorsan elterjedt Japánban, jelenleg az eladások nagy részét ilyen típusú fröccsöntő gépek teszik ki. Az USA is fontos piacnak számít, bár a gépek térhódítása az előbbinél kisebb arányú.

Vízzel segített fröccsöntés

A vízzel segített fröccsöntés az üreges vagy részben üreges tárgyak gyártásának legújabb útja. Az eljárás annyiban hasonlít a gázzal segített fröccsöntéshez, hogy a szerszámüregnek csak egy részét töltik ki műanyaggal, majd az ömledéket vízzel (gázzal segített eljárásnál nagynyomású inert gázzal) nyomják tovább a szerszámüregbe, ezáltal lesz üreges a termék. A vízzel segített technológia (WIT) nagy előnye, hogy az anyagot belülről közvetlenül hűti.

A szimuláció mint a műanyag-feldolgozássegédeszköze

A fröccsöntött tárgyak tervezésekor hasznos lehet a zsugorodás és ve temedés előrejelzése. Erre a célra különféle programokat lehet kapni, amelyek segítségével a teljes tulajdonságegyüttesből meg lehet „jósolni” az anyagból gyártott tárgyak méretét, deformációját és egyéb jellemzőit. Az anyagok viselkedését leíró és a modellekbe bevihető adatok száma egyre nagyobb, és egyre gazdagabb a tartalmuk.

Habszerkezetű formadarabok készítéserotációs öntéssel melegen kompaundálthabosítható PP-ből

Rotációs öntéssel nagyméretű üreges testek gyárthatók viszonylag olcsó szerszámmal. A testeknek kikészítés nélkül is szép a felülete, és nagy a tömegükhöz viszonyított merevsége. Ha a szerszámba habosítószert tartalmazó polimert töltenek, a termék fala habszerkezetű lesz.

Műanyagok alkalmazása

Átlátszó műanyag csomagolások az orvostechnikában

Átlátszó aromazáró csomagolások enterális tápoldatok számára Az enterális tápoldatok arra szolgálnak, hogy hagyományos módon nem táplálható betegeket közvetlenül a gyomor-béltraktuson keresztül tápláljanak. A felfüggesztett zacskó szolgál tápanyagtartályként, amely egy csőszerű átvezető rendszeren át kapcsolódik a szondához. A beépített tápszonda biztosítja a közvetlen kapcsolatot a gyomor-bél traktussal, a tápanyagot egy szivattyú adagolja szükség szerint.

Civil építmények erősített műanyagokfelhasználásával

Az erősített műanyagok (kompozitok) egyre nagyobb szerepet kapnak a magánházak, utak, hidak építésében. A világszerte érezhető rossz gazdasági helyzet mind a polgári, mind a hadi repülőgépiparra erős hatással volt, és még nem látható a javulás, amely az autóiparban vagy a fogyasztási cikkeknél már érezhető. A krízis hátrányosan hatott az erősített anyagok felhasználására is, és ennek ellensúlyozása csak újabb alkalmazási területek feltárásával lehetséges.

Műanyagok és a gazdaság

Fejlődő műanyag-feldolgozás a közép- és kelet-európai országokban

Magyarország Magyarországon 1993 óta folyamatosan bővül a műanyagipar. Az elmúlt 5 évben a gyártás 27%-kal, a fogyasztás 33%-kal nőtt. 2001 első félévében jelentős volt az emelkedés, ami a második félévben kicsit lelassult.

Műanyagok és a környezet

Szervezettebb újrahasznosítás az EU-ban

Tervezett európai szabványok Az Európai Bizottság és a Tanács megállapodása alapján Újrahasznosí tási Fórumot alapítottak, amelynek négy munkacsoportja közül a B munkacsoport feladata a piacfejlesztés és a szabványosítás. Az alakuló ülésen ismertették az európai műanyagszövetségek (pl. APME, műanyag-előállítók; EuPC, műanyag-feldolgozók) elképzeléseit és javaslatait.