2008. dec. 15.

A BorsodChem fő részvényese, a Vienna Capital Partners (VCP), megtartva többségi szavazatát, a HSBC bank közvetítésével eladja tulajdonosi hányadának 41%-át. A többlépcsős folyamatban készpénzhez jut, ezáltal növeli likviditását. Egyidejűleg a TVK-ban levő 15,4%-os részesedését is átadja leányvállalatának, a CE Oil&Gas Beteiligung und Verwaltung (CEOG) cégnek.

A VCP 2000-ben szerzett 16%-os részesedést a BorsodChem-ben. Feltételezések szerint a VCP a Gazprom (amely több magyar cégben igyekezett tulajdont szerezni) megbízásából tevékenykedett.

2004 elején a VCP egy Írországban bejegyzett leányvállalatán, az Aurora Holdingon keresztül 88%-ra növelte tulajdoni részét. Júniusban a Borsod-Chem több vezető állású alkalmazottját követve a cég gazdasági igazgatója 225 M Ft-ért eladta magánrészvényeit a VCP-nek, és ezzel 92%-ra emelte annak részesedését. (Ebből 59,38% a CEOG-é és 31,79% a VCP Industrie Beteiligung cégé.)

Mindez lehetőséget teremtett egy orosz olajérdekeltségnek a magyarországi működésre, és ezzel több mint négy évig ingerelte a hazai intézményeket, bár ez ma már nem valószínű.

Amikor a TVK-t egy magyar konzorcium vásárolta meg, a Gazprom és a Sibur a BorsodChem-et választotta céljául. Ennek az alapja az volt, hogy az ukrajnai Oreanából az olajszármazékot szállító csővezeték végállomása a TVK-n keresztül a BorsodChem, és ésszerűnek látszott a termékek integrációja szempontjából a cég többségi tulajdonának megszerzése.

(European Chemical News, 81. k. 2115. sz. 2004. szept. 13–19. p. 9.)