Poliszulfon – psu; poli(fenilén-szulfon) – ppsu

Főleg erősítetlen, amorf, hőre lágyuló műanyagok, amelyeknek sok közös tulaj-donságuk van: mechanikus, termikus és villamos tulajdonságaik kiválóak. A kereske-delmi ár/teljesítmény arányt tekintve a felsorolt műanyagok az általános műszaki mű-anyagok és a nagy teljesítményű műanyagok (pl. PEEK) között helyezkednek el.

Ismertető sorozat 14. rész Anyagcsoport: – Poliimid – PI

A DuPont cég által gyártott PI (Vespel SP) féltermékek a legismertebbek a mérnöki gyakorlatban, bár létezik más gyártmány is. A poliimidtermékek szintén a nagy hőállóságú anyagcsoportba tartoznak. Az alapmolekula szerkezetét az 1. ábra mutatja.

Ismertető sorozat 13. rész Anyagcsoport: – Poli(amid-imid) – PAI

Az Amoco (USA) cég által 1964-ben bemutatott anyag a TORLON családnév alatt vonult be a mérnöki gyakorlatba. A TORLON PAI anyagcsalád megoldási lehetőséget kínál magas hőmérsékleti körülmények esetére, ahol a mechanikai terhelhetőség és a mérettartás egyaránt fontos. A PAI ára kedvezőbb, mint a polibenzimidazol (PBI) ára, ennek megfelelően alkalmazása is jobban elterjedt a fejlett ipari technológiákban.

Ismertető sorozat 12. rész Polibenzimidazol – PBI

Ebben a szerkezetében az anyag 300 °C felett viszonylag gyorsan elbomlik a labilis NH kötés miatt. Ha a H helyett pl. fenilcsoportot alkalmaznak, jóval stabilabbá
válik az anyag. A féltermék gyártásban tehát egy módosított, adalékolt változatot állítanak elő (Celazole PBI). Így jelenleg a legnagyobb hőállóságú, különleges műszaki műanyag a Celazole PBI a féltermékek piacán.

Ismertető sorozat 11. rész

A poli(éter-éter-keton) a kiváló jellemzőkkel rendelkező, vagy más csoportosításban a HPM (nagyteljesítményű anyagok) csoportjába sorolható. Részben kristályos
szerkezetű, kiváló hőállóságú műszaki műanyag.