Újszerű műszaki megoldások műanyag és fém társításával

Műszaki műanyagokból régóta készítenek olyan tárgyakat, alkatrészeket, amelyekhez korábban fémet használtak. Az érdeklődés újabban a fémek és a műanyagok társítása felé fordult, és ennek eredményeképpen néhány egészen újszerű műszaki megoldás született. Ezek közül a fogaskerékgyártás próbálkozásait és a fémekkel társított szálerősítésű műanyagok néhány lehetséges alkalmazási területét mutatjuk be.

Rugót helyettesítő és energiát elnyelő poliuretánhabok

A poliuretánhabokat első megjelenésük óta használják ruganyos párná zóanyagként, elsősorban kárpitozott bútorokban. A jó minőségű bútorokban azonban mindmáig előnyben részesítik a fémrugókat. Az újabb habtípusok viszont egyre jobban megközelítik a fémrugók teljesítményét.

Csomagolás – a műanyagok legnagyobb felhasználási területe

Statisztikai háttér A polimerek csomagolástechnikai felhasználásának közel 100 éves múlt ja van. Ugyanis 1908-ban a viszkózselyem fejlesztése kapcsán jelent meg a cellofán. Azóta a csomagolás és a műanyag fogalma szorosan összekapcsolódott.

Polietilén a csatornarendszerekben

Az 1. ábrából látható, hogy a világon előállított műanyag csövek (PVC, PE és PP csövek) majdnem 50%-át a szennyvízelvezetéshez használják fel. Ezeknek a csöveknek egy részét a könnyítés és a költségcsökkentés érdekében profilozott, üreges vagy habosított fallal gyártják, de ügyelni kell arra, hogy az ilyen csövek megőrizzék a fektetéshez és a hosszú élettartamhoz elengedhetetlen szilárdságukat.

Autóablak polikarbonátból

Érdekes irányzat figyelhető meg napjaink autóinál: míg az oldalsó abla kok az ajtók magasításával egyre kisebbek lesznek, addig a szélvédő, a hátsó üveg és az egyre népszerűbb tetőablak mérete egyre nő. A Bayer MaterialScience és a GE Advanced Materials világcégek közös fejlesztés keretében teljesen megújították az autóablakok anyagát és ezzel együtt gyártástechnológiáját. A két világcég 1998-ban Exatec LLC néven, két stratégiai székhellyel (egyik az USA-ban, a másik Németországban) közös céget alapított az új technológia kifejlesztésére és autóipari bevezetésére.