2008. júl. 24.

Gyógyászati, vegyipari ( pl. gyógyszergyártás), élelmiszeripari alkalmazásoknál előfordulhat, hogy a műanyag alkatrészeket sterilizálni kell. Ennek elsődleges célja, hogy a mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, gombák, spórák) elpusztítsa.

A fontosabb módszerek:

- Gőz sterilizálás
Tiszta, 134°C-os telített vízgőzzel történik vákuumban, minimum 3 percen át (DIN EN 285). Egyszerű és biztonságos sterilizálás, de a magas hőmérséklet és hidrolizálási veszély miatt a műszaki műanyagok nem mindegyike viseli el.

- Forrólevegős sterilizálás
Száraz forró levegő (180°C) alkalmazása minimum 30 percen keresztül. Műanyagok esetében nem javasolt, más módszert tanácsos választani.

- Plazma sterilizálás
Hidrogén-peroxid plazmával történő sterilizálás használható szinte minden műszaki műanyaghoz, bár költséges és komoly berendezést igényel. Az erősen aktív hidroxi- és hidroxil gyökök elpusztítanak minden mikroorganizmust már 45°C-on. Ehhez mindössze 45 - 80 perc szükséges. A módszerrel nincs korróziós veszély és mérgező anyag maradvány.

- Formaldehid és etilénoxidos sterilizálás
Csíraölő hatású gázokkal - pl. formaldehid vagy etilénoxid - történő sterilizálásnál a hőmérséklet 48 - 60°C közötti. A hőérzékeny műanyagok esetében is használható módszer. A formaldehid és etilénoxid mérgező anyagok, csíraölő hatásuk hasonló.

- Sugárkezeléses sterilizálás
A nagyenergiájú sugarak lehetnek gamma-sugarak, vagy gyorsított elektronok. Mindegyik módszer költséges és drága berendezést igényel, bár a legtöbb műanyagnál használhatók. Nagytömegben gyártott és használt, főleg egyszerhasználatos eszközök sterilizálására alkalmazzák ipari méretekben.

Az alábbi táblázat a Quattroplast által forgalmazott műszaki műanyagok sterilizálhatóságát foglalja össze.

Műanyag Gőz sterilizálás
134°C
Forrólevegős sterilizálás
180°C
Plazma sterilizálás Formaldehides sterilizálás Etilénoxidos sterilizálás Gamma-sugaras sterilizálás
PEEK ++ ++ + + + ++
PTFE ++ ++ + + + -
PPS ++ ++ + + + ++
PES + + + + + +
PEI + + + + + +
PPSU + + + + + +
PSU + o + + + +
PVDF + - + + + +
PC - - + + + +
PET - - + + + +
POM-C o - + + + +
PPE + - +   + +
PP o -       o
UHMW-PE - - + - o +

+: ellenálló
o: feltételesen ellenálló (rövid idejű, vagy kisszámú alkalmazás)
-: nem ellenálló

Megjegyzés: orvosi implantátum készítésre használt műanyagok esetében a sugárkezeléses és plazma sterilizálás használatos a gyakorlatban