2022/04. Szám

Az európai PET piac alakulása

Európában 2020-ban több, mint 5 millió tonna PET-et (poli(etilén-tereftaláltot)) használtak. Ennek mintegy egynegyede nem friss, hanem újrahasznosított anyagból származott. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a PET értéklánc szereplői a jövőben is felelnek a PET-et érő környezetvédelmi aggályokra, amit a magas újrahasznosítási ráta máris bizonyít.

A tubuspiac továbbra is stabilan tartja magát

Európában a különféle felhasználási területekre gyártott tubusok iránti kereslet tovább fokozódik.

Kína továbbra is a gépexport világbajnoka marad

A fontos értékesítési piacokon tapasztalható erőteljes gazdasági fellendülés 2021-ben határozott lökést adott a német gépexportnak. Ez azonban kevésnek bizonyult a világbajnoki cím visszaszerzéséhez – Kína továbbra is az élen maradt.

Tovább mérséklődik a műanyaggyártás Európában

A műanyaggyártás 2020-ban világszerte és Európában is hanyatlott. Jóllehet a 2021-es adatok 2022 év elején még nem álltak rendelkezésre, a Plastics Europe az európai műanyagipar jelentős mértékű gyarapodásában reménykedik.

A 2021-es kompozitpiacon stabil erősödés tapasztalható

2021-ben a kompozitpiac 18,3%-os növekedéssel szinte felzárkózott a válság előtti szintre.

2022/03. Szám

Üzleti hírek

Stratégiák a műanyagipar dekarbonizálására

2022/02. Szám

Műanyagfeldolgozás a pandémia árnyékában

Néhány, az USA-ban készült felmérés segítségével próbálunk képet adni arról, hogy az ottani műanyag-feldolgozók milyen faktorokat tekintenek döntőnek a járványhelyzethez való alkalmazkodásban, bemutatjuk egy konkrét cég tapasztalatait és egy friss felmérés alapján azt, hogy 2022-re a legtöbb cég már jelentős bevétel- és profitnövekedést vár.

A Lukoil nemzetközi energiavállalat két leányvállalata kiemelt szerepet kap az orosz petrolkémiai potenciál növelésében

Gigaméretű polietilén projekt megvalósítása kezdődik a Balti tenger térségében

A Sumitomo japán cég leányvállalata Lengyelországban terjeszkedik

2022/01. Szám

Lengyelország műanyagipara

A több, mint két évtizede intenzíven fejlődő lengyel műanyagipar jól megbirkózott a járvány kihívásaival. Mivel a vállalatok biztonságos foglalkoztatást tudtak fenntartani, 2020 első félévére kiterjedő recesszió után az év második felében a műanyag-, és gumiáru előállítás jelentős növekedésnek indult. A külföldi befektetők mellett a hazai vállalatok a lengyel gazdaság egyre fontosabb mozgatórugóivá váltak. A fejlett műanyagiparral rendelkező Lengyelország gazdasági gyarapodása a környezettudatosságra törekvő korszerű vállalatok tevékenységére épül.

2021/06. Szám

Oroszország polietilén nagyhatalommá válhat

Oroszország saját termelésével egyre inkább kielégíti saját igényeit hőre lágyuló műanyagokból. A petrolkémiai nagyberuházási projektek jelentős mértékben csökkentik az importtól való függőséget, de a gyártás volumenét meghaladó, növekvő belföldi kereslet miatt több halaszthatatlan beruházásra volt szükség. A 2020-ban megjelent „Russland 2025” kormányzati tervben előirányozták, hogy a hazai polimer keresletet Oroszországnak petrolkémiai potenciálja hatékonyabb kihasználásával import nélkül fogják biztosítani. A poliolefin piac globális erőviszonyait főleg a Sibur vezető vegyipari vállalat Tobolsk ZabSibNefteKhim projektje fogja megváltoztatni. A Sibur -Taif fúzióval létrejött új 10 Mrd EUR összforgalmat bonyolító kombinált vállalatot a globális gazdasági elithez tartozóan a polietilén gyártás egyik fellegváraként a világ 5 legnagyobb poliolefin gyártója között tartják majd számon.

2021/05. Szám

Törökország műanyagipara

A török műanyagipari ágazat viszonylag biztonságosan vészelte át a 2020 évet, de a műanyagfeldolgozási kapacitás kihasználása mérséklődött. Az előállított műanyagtermékek legnagyobb részét a csomagolóiparban, építőiparban használják fel, a járműipari alkalmazás viszont a gépjármű gyártás csökkenése miatt jelentős mértékben visszaesett. Mivel hiányzó polimer termékek, nyersanyagok akadályozzák a török műanyagipar fejlődését, ezért 2020-ban a korábbi évekhez képest nagyobb tételben szorult importra. A Petkinben létrehozott integrált petrolkémiai beruházással az ország importfüggése csökkent. Az új feldolgozógépek iránti igények 2020-ban a korábbi évekhez képest nagymértékben növekedtek.

2021/04. Szám

Tetőfedő fóliák európai piaca

2021/03. Szám

A sztirol áremelkedése a habosított polisztirol árát is növeli

A drasztikus sztirol áremelkedés nehéz helyzetbe sodorja az EPS gyártókat. Vajon képesek lesznek-e a sztirolhiányból fakadó megnövekedett alapanyag költséget teljes egészében az ügyfelekre hárítani?

2021/02. Szám

Spanyolország műanyagipara

Spanyolország Európa negyedik legnagyobb gazdasága, és jelentős a műanyagipara. Az utóbbi évek gazdasági felzárkózását azonban megtörte a koronavírus kitörése és tombolása.