2021/06. Szám

Oroszország polietilén nagyhatalommá válhat

Oroszország saját termelésével egyre inkább kielégíti saját igényeit hőre lágyuló műanyagokból. A petrolkémiai nagyberuházási projektek jelentős mértékben csökkentik az importtól való függőséget, de a gyártás volumenét meghaladó, növekvő belföldi kereslet miatt több halaszthatatlan beruházásra volt szükség. A 2020-ban megjelent „Russland 2025” kormányzati tervben előirányozták, hogy a hazai polimer keresletet Oroszországnak petrolkémiai potenciálja hatékonyabb kihasználásával import nélkül fogják biztosítani. A poliolefin piac globális erőviszonyait főleg a Sibur vezető vegyipari vállalat Tobolsk ZabSibNefteKhim projektje fogja megváltoztatni. A Sibur -Taif fúzióval létrejött új 10 Mrd EUR összforgalmat bonyolító kombinált vállalatot a globális gazdasági elithez tartozóan a polietilén gyártás egyik fellegváraként a világ 5 legnagyobb poliolefin gyártója között tartják majd számon.

2021/05. Szám

Törökország műanyagipara

A török műanyagipari ágazat viszonylag biztonságosan vészelte át a 2020 évet, de a műanyagfeldolgozási kapacitás kihasználása mérséklődött. Az előállított műanyagtermékek legnagyobb részét a csomagolóiparban, építőiparban használják fel, a járműipari alkalmazás viszont a gépjármű gyártás csökkenése miatt jelentős mértékben visszaesett. Mivel hiányzó polimer termékek, nyersanyagok akadályozzák a török műanyagipar fejlődését, ezért 2020-ban a korábbi évekhez képest nagyobb tételben szorult importra. A Petkinben létrehozott integrált petrolkémiai beruházással az ország importfüggése csökkent. Az új feldolgozógépek iránti igények 2020-ban a korábbi évekhez képest nagymértékben növekedtek.

2021/04. Szám

Tetőfedő fóliák európai piaca

2021/03. Szám

A sztirol áremelkedése a habosított polisztirol árát is növeli

A drasztikus sztirol áremelkedés nehéz helyzetbe sodorja az EPS gyártókat. Vajon képesek lesznek-e a sztirolhiányból fakadó megnövekedett alapanyag költséget teljes egészében az ügyfelekre hárítani?

2021/02. Szám

Spanyolország műanyagipara

Spanyolország Európa negyedik legnagyobb gazdasága, és jelentős a műanyagipara. Az utóbbi évek gazdasági felzárkózását azonban megtörte a koronavírus kitörése és tombolása.