2015/02. Szám

Dr. Füzes László okl. vegyészmérnök: Hőre keményedő műanyagok. II. rész

A poliuretán (PUR) elnevezés a polimerek nagyon sokféle kémiai összetételű csoportját jelöli. Ezek egyetlen közös vonása az, hogy két- vagy többfunkciós izocianátvegyületek alkotják a rendszer egyik fő összetevőjét.

2015/01. Szám

Dr. Füzes László okl. vegyészmérnök: Hőre keményedő műanyagok. I. rész

A hőre keményedő műanyagok (duroplasztok) legfontosabb sajátsága térhálós szerkezetük. A "hőre keményedő" kifejezés még azokból az időkből származik, amikor csak magas hőmérsékleten (hő hatására) játszódott le a térhálósodás, vagyis a gyanta kikeményedése. Ma már számos duroplaszttípus szobahőmérsékleten is térhálósítható, ezért a továbbiakban ezt az elnevezést használjuk.

2014/06. Szám

A műanyagok feldolgozásának elő- és utóműveletei 3. (befejező) rész

Felületkezelések - A műanyagok alkalmazásának egyik fontos előnye, hogy ellentétben más szerkezeti anyagokkal, legtöbbször nem igényelnek felületkezelést. Ezek a módszerek ugyanis általában bonyolult technológiai lépésekből állnak és így jelentősen növelhetik a költségeket.

2014/05. Szám

A műanyagok feldolgozásának elő- és utóműveletei ii. rész

Műanyag alkatrészek kötései

2014/04. Szám

A műanyagok feldolgozásának elő- és utóműveletei

A műanyagok feldolgozását számos olyan művelet kíséri, amelyek ugyan nem tartoznak szorosan a feldolgozási művelethez, de amelyek nélkül azt vagy nem lehetne megfelelő minőségben (néha egyáltalán) elvégezni vagy amelyek révén a feldolgozott termék tovább alakítható, új hasznos tulajdonságokkal látható el, esetleg tulajdonságai javulnak és így használati értéke nő. A tanulmányt a Műanyagipari Szemle nyomtatott változatában 3 részre osztva közöljük (a 2014. 4. 5. és 6. számban), a honlapon pedig – legkésőbb a III. rész megjelenésekor – teljes terjedelmében szabadon hozzáférhetővé tesszük.