2009/02. Szám

4. rész. Féltermék választék

A műszaki műanyag féltermékekből forgácsolással előállított elemek orvosi alkalmazásának csúcsát jelentő implantátumok terén is folyamatos a fejlődés és a fejlesztés. A felületmódosítási lehetőségeket már ismertettük, most csak a magyar piacon forgalmazott alappolimer termékeket mutatjuk be.

2009/01. Szám

3. rész. Orvosi és implantátum anyagok

Az "A" csoport esetében megfelelően tanúsított anyagból kell mechanikai elemeket gyártani. Technológiai szempontból ez alapvetően kiegészítő műveleteket jelent az előírások betartása kapcsán, pl. a sterilizálás, csomagolás vagy tárolás hatása a teljes előállításra és kezelésre vonatkozóan.

2008/06. Szám

2. rész: Gyógyászatban alkalmazott műanyagok rendszerezése

Az egyes műszakilag definiált főcsoportok (tömeggyártású-, általános célú- és különleges műszaki műanyagok) hogyan hozhatók össze az orvostechnikában használt kategóriákkal? Mely anyagok illetve anyagcsoportok rendelkeznek jellemző orvostechnikai alkalmazásokkal?

2008/05. Szám

1. rész: A szakterület különlegességei, alapfogalmak

A műszaki műanyag féltermékek piacán az általános gépészeti igények kielégítése mellett egyre nagyobb szerep jut a különlegesnek mondható, gyorsan fejlődő speciális felhasználási területeknek, mint például a humán- vagy az állatgyógyászat.