2019/01. Szám

Új ütésálló adalékok és fóliák feldolgozását segítő adalékanyagok

A műanyagiparban az adalékanyagoknak óriási jelentőségük van. Segítségükkel a termékek sokféle tulajdonságát lehet módosítani, pl. a műanyag alapanyagok ütésállóságát növelni. Az alábbiakban erről és a fóliák feldolgozását segítő új adalékokról olvashatnak.

Jól tapadó anyagpárok kiválasztása hőre lágyuló műanyagok és termoplasztikus elasztomerek kétkomponensű fröccsöntéséhez

Kétkomponensű fröccsöntéssel sokféle érdekes terméket lehet termelékenyen gyártani. Ez az eljárás arra is alkalmas, hogy kemény hőre lágyuló műanyagokat és puha tapintású, rugalmas termoplasztikus elasztomereket társítsanak egymással. Az utóbbiak választéka az elmúlt években rendkívüli mértékben bővült, és ezért nem könnyű előre megjósolni, hogy egymásra fröccsöntve kielégítik-e az elvárt igényeket. Két kutatócsoport vizsgálta azt, hogy milyen anyagpárok képesek egymáshoz nagy erővel kötődni, és hogy hogyan befolyásolják a feldolgozási paraméterek és a környezeti viszonyok a tapadás mértékét.

2018/06. Szám

A reciklált poliamidok alkalmasak primer felhasználásra

Az öntött PA6 mechanikai megmunkálása során keletkező hulladékok értékes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért indultak kutatások a hulladékok reciklálására. Német kutatók kétféle adalékkal végzett kutatásai már sikerre vezettek.

2018/05. Szám

Biobázisú műanyagok „felturbózása” tőlük idegen tulajdonságokkal

A környezetkímélő biobázisú műanyagoktól elvárják, hogy tulajdonságaik legalább olyan jók legyenek, mint a kőolajalapúaké, de legalábbis elégítsék ki az egyes iparágak egyre szigorúbb követelményeit. A PLA-t pl. kezdetben elsősorban a csomagolóipar számára ajánlották, mert arra számítottak, hogy könnyű biodegradálhatósága miatt rövid idő alatt lebomlik, és csökkenti a műanyaghulladék mennyiségét. Ma a felhasználók már szívósabb és tartósabb PLA-kat keresnek. A biobázisú műanyagok alaptulajdonsága, hogy könnyen gyulladnak és jól égnek. De csak akkor lesznek piacképesek, ha éghetőségüket drasztikusan csökkentik úgy, hogy emiatt egyéb pozitív tulajdonságaik, pl. mechanikai tulajdonságaik ne változzanak. Az alapanyaggyártók igyekeznek minden követelményt kielégíteni.

Valódi újdonságok az égésgátlásban

Úgy tűnik, a műanyagok égésgátlása új lehetőségeket kapott. A kis molekulatömegű égésgátló vegyületek helyett polimer égésgátlókat kínálnak; növekszik a halogénmentes készítmények választéka; az ATH-nak már van foszfort tartalmazó szerves anyaggal módosított változata, és az ATO helyett nehézfémmentes szinergetikus adalék is forgalomba került. Bármilyen hihetetlen, van ahol a papírgyártás hulladékából, a ligninből készítenek égésgátlót.

2018/04. Szám

Karcálló adalékok műanyag termékek szép felületének megőrzésére

2. rész. Kompaundok és vizsgálati módszerek - A műanyag termékek legtöbbször vonzó küllemű, szép színű, kívánatos tárgyak. Sajnos azonban, hogy legtöbbször könnyen karcolódnak, megkopnak, színeik megfakulhatnak, a felületükre migráló adalékok miatt a por, a piszok rájuk tapad és nehezen távolítható el, ezért már akkor "elhasználtnak" tűnhetnek, amikor funkciójukat még tökéletesen ellátják. Az adalékgyártók erősen dolgoznak azon, hogy termékeik révén ezek a tárgyak hosszú ideig megőrizzék szépségüket, és a műanyag-kompaundálók is kínálnak ilyen alapanyagokat.

Színezés mesterkeverékekkel és effektpigmentekkel

A színezés fontosságára utal, hogy a gyártók egyre újabb színező mesterkeverékkel jelentkeznek a piacon. A csillogó, igazgyöngyhatású speciális színezékek fokozzák a formatervezés lehetőségeit, valósággal káprázatossá varázsolják a termékek felületét. Az ún. effektpigmentek kínálatának bővülése, a korszerű kímélő feldolgozási technológiák bevezetése, a színezés szabványos műszeres ellenőrzése a színes termékek előállításának új lehetőségeit nyitja meg.

2018/03. Szám

Karcálló adalékok műanyag termékek szép felületének megőrzésére

A műanyag termékek legtöbbször vonzó küllemű, szép színű, kívánatos tárgyak. Sajnos azonban igaz, hogy legtöbbször könnyen karcolódnak, megkopnak, színeik megfakulhatnak, a felületükre migráló adalékok miatt a por, a piszok rájuk tapad és nehezen távolítható el, ezért már akkor „elhasználtnak” tűnhetnek, amikor funkciójukat még tökéletesen ellátják. Az adalékgyártók erősen dolgoznak azon, hogy termékeik révén ezek a tárgyak hosszú ideig megőrizzék szépségüket, és a műanyag-kompaundálók is kínálnak ilyen alapanyagokat. A kutatók pedig újabb vizsgálati módszereket próbálnak kifejleszteni, amelyekkel a műanyagok karcállóságát, egyúttal azok felületminőségének megőrzését a jelenlegi, jórészt szubjektív megítélésen alapuló vizsgálatok helyett reprodukálható, objektív eredményeket adó eljárásokkal lehessen ellenőrizni.