2005/06. Szám

Csomagolás – a műanyagok legnagyobb felhasználási területe

Statisztikai háttér A polimerek csomagolástechnikai felhasználásának közel 100 éves múlt ja van. Ugyanis 1908-ban a viszkózselyem fejlesztése kapcsán jelent meg a cellofán. Azóta a csomagolás és a műanyag fogalma szorosan összekapcsolódott.

Rugót helyettesítő és energiát elnyelő poliuretánhabok

A poliuretánhabokat első megjelenésük óta használják ruganyos párná zóanyagként, elsősorban kárpitozott bútorokban. A jó minőségű bútorokban azonban mindmáig előnyben részesítik a fémrugókat. Az újabb habtípusok viszont egyre jobban megközelítik a fémrugók teljesítményét.

Újszerű műszaki megoldások műanyag és fém társításával

Műszaki műanyagokból régóta készítenek olyan tárgyakat, alkatrészeket, amelyekhez korábban fémet használtak. Az érdeklődés újabban a fémek és a műanyagok társítása felé fordult, és ennek eredményeképpen néhány egészen újszerű műszaki megoldás született. Ezek közül a fogaskerékgyártás próbálkozásait és a fémekkel társított szálerősítésű műanyagok néhány lehetséges alkalmazási területét mutatjuk be.

Hazai hírek

2005/05. Szám

Átlátszó műanyagok és alkalmazásaik

Polikarbonátlemezek Az építészetben akkor alkalmaznak szívesen átlátszó vagy áttetsző polikarbonátlemezeket, ha nagy felületű, igényes kupolákat vagy tetőszerkezeteket kell létrehozni. A felhasználók világszerte mintegy 60%-ban ilyenkor tömör lemezeket és 30%-ban üreges lemezeket, 10%-ban pedig hullámos lemezeket választanak. 2003-ban a világ polikarbonát (PC) igénye mintegy 300 E t volt, ami 2008-ra becslések szerint 400 E t-ra emelkedik.

Autóablak polikarbonátból

Érdekes irányzat figyelhető meg napjaink autóinál: míg az oldalsó abla kok az ajtók magasításával egyre kisebbek lesznek, addig a szélvédő, a hátsó üveg és az egyre népszerűbb tetőablak mérete egyre nő. A Bayer MaterialScience és a GE Advanced Materials világcégek közös fejlesztés keretében teljesen megújították az autóablakok anyagát és ezzel együtt gyártástechnológiáját. A két világcég 1998-ban Exatec LLC néven, két stratégiai székhellyel (egyik az USA-ban, a másik Németországban) közös céget alapított az új technológia kifejlesztésére és autóipari bevezetésére.

Polietilén a csatornarendszerekben

Az 1. ábrából látható, hogy a világon előállított műanyag csövek (PVC, PE és PP csövek) majdnem 50%-át a szennyvízelvezetéshez használják fel. Ezeknek a csöveknek egy részét a könnyítés és a költségcsökkentés érdekében profilozott, üreges vagy habosított fallal gyártják, de ügyelni kell arra, hogy az ilyen csövek megőrizzék a fektetéshez és a hosszú élettartamhoz elengedhetetlen szilárdságukat.

2005/04. Szám

Tapadásjavító adalékok alkalmazása természetes szállal erősített hőre lágyuló műanyagokban

A természetes szálakkal végzett erősítés előnyei és hátrányai A természetes szálak alkalmazása ma már nem újdonság. Az autóipar különösen nagy mennyiségben használ ilyen erősítőanyagot . Az üvegszálakkal szemben a természetes szálaknak olyan előnyei vannak, mint az olcsóbb ár és a kedvezőbb munkaegészségügyi környezet.

Aramidszállal és acéllal erősített hőre lágyuló műanyag csövek

Műanyag csövek a gázszállításban és a gázelosztásban A polietiléncsöveket már évtizedek óta sikerrel használják a gázelosztás ban. Megfelelő fejlesztés után az ilyen csőrendszereket a nagynyomású területen is bevezették. Manapság a PE-csöveket 10 bar nyomásig használják .

Műanyag-fém hibridek

A fémek helyettesítésére kínált ( PMH : plastic metal hybrid) egyre javuló minőségben állnak rendelkezésre. Ehhez különböző technológiákat alkalmaznak. A Dow cég pl.

Acélkeménységű orvosi eszközök műanyagból

A műanyagipar régi alapelve, hogy a fémek helyett műanyagot ajánlanak, de ez nem minden alkalmazásnál válik be. A gyógyászati termékek alapanyagaként például sikerrel választották ki a hőálló műanyagokat, bár egyes esetekben további változtatásokra kényszerültek. A leggyakoribb termékeknél azt tapasztalták, hogy a hagyományos módon fröccsöntött, gőzzel sterilizált injekciós tű és sebészkés rövid idő alatt megduzzad a víztől, és használhatatlanná válik.

Polimerek alkalmazása a kozmetikában

Bimodális polimerek fodrászati termékekben A hajrögzítők többféle kiszerelési formában kaphatók, pl. aeroszol, szi vattyúzható spray, gél, hab és folyadék formájában. A kiszerelési formától függetlenül ezeknek a szereknek egyetlen céljuk az egységes eloszlású, átlátszó polimerfilm képzése, ami a hajat szebbé és kezelhetőbbé teszi.

2005/03. Szám

Üvegszálas műanyag csövek bélelése pps-sel

Vegyszerálló műanyag csövek különleges béléssel A műanyag csöveket már az 1970-es évek óta sikerrel alkalmazzák a vegyiparban és a készülékgyártásban. A folyamatos piaci térhódítás oka az anyagjellemzőkben keresendő. Ilyenek a kitűnő korrózióállóság, a kis tömeg, az egyszerű szerelhetőség és csatlakoztatás.

A pet helyzete 2004-ben

A PET piaca Nyugat-Európában a hőre lágyuló műanyagok közül a PET piaca bővül a leggyorsabb ütemben. A CMAI piackutató cég szerint a PET-felhasználás növekedése 2002-ben 12%, 2003-ban 10% körül volt, és elérte a 2,6 M t-t. 2004ben újból kisebb a fogyasztás bővülése, 8% körüli.

Újdonságok a porlakkos bevonásban

Új porlakkos technológiák az építőiparban Az európai piacon, amely még mindig a porlakkok világpiacának 70%-át alkotja, új típusú porlakkok fejlesztése folyik építőipari alkalmazásokra. Erre részben a szigorodó követelmények miatt van szükség (gazdaságosabb bevonatok kellenek a fémfelületekre), másrészt azért, mert az építészek speciális hatású, divatosabb bevonatokat keresnek. Észak-Amerikában, ahol más el- várások érvényesülnek, a környezetbarát bevonatok terjedése nyitja meg a piacot a porlakkok számára.

Szintetikus szálak és színezékeik

A felfedezésének története Az 1930-as évek és 1953 között a vegyészmérnökök két kontinensen, tel- jesen különálló programokban dolgozva, két olyan terméket fejlesztettek ki, amelyek egymás nélkül soha nem terjedhettek volna el az iparban és a hétköznapi életben: ezek a szintetikus polimerszálak és a diszperz festékek. Az első szintetikus szálakat a polimerkémia úttörője, W. H.

Felületaktív polimerek és speciális viaszok a kozmetikában

A polimer felületaktív anyagok A polimer felületaktív anyagok a kismolekulás analógokhoz hasonlóan hidrofil és hidrofób molekularészleteket tartalmaznak, és többnyire (bár nem mindig) vízben oldható anyagok. Felületaktív anyagokat már régóta használnak tulajdonságmódosító adalékként, pl. reológiai módosító anyagként, szeparációs segédanyagként, kicsapódást meggátló anyagként, antisztatikumként vagy detergensként.

2005/02. Szám

Funkcionális és nagy teljesítményű polimerek

A kereskedelmi forgalomban kapható műanyagok főbb osztályai Mára a műanyagok mint szerkezeti anyagok „érett” szakaszukba jutottak. (Szerkezeti anyag alatt értendő ebben a közleményben minden olyan műanyag, amelyből valamilyen használati tárgyat vagy alkatrészt – akár egy fogmosó poharat – készítenek. A szerkesztő megjegyzése.

Gumi helyett „hőre lágyuló vulkanizátumok” és poliuretánelasztomerek

A klasszikus gumik helyett számos helyen régóta használják az egysze rűbb felépítésű és könnyebben feldolgozható, polimerekkel rokon hőre lágyuló elasztomereket, amelyek különböző típusait különféle elnevezésekkel illetik. Egyik ilyen változatuk a „hőre lágyuló vulkanizátumok”, amelyeknek számos új típusa jelent meg a piacon. Nagy igénybevételnek kitett helyeken pedig szívesen használnak poliuretánelasztomereket.

Poliamidból készült olajtank traktorokhoz

A Mercedes-Benz cég új Actros típusú traktoraiban a motor olajteknője teljes egészében poliamidból készül. A műanyag olajteknő sikeres alkalmazása elősegíti az alumínium, acél és hőre keményedő alkatrészek hőre lágyuló műanyag alkatrészekkel való felváltását. A közel 6 kg-os alkatrészeket, amelyeket a Kunstofftechnik Sachsen GmbH (Ottendorf-Okrilla, Németország) állít elő, V6-os dízelmotorokba építik be.