2021/03. Szám

Fröccstermékek minőségét befolyásoló tényezők vizsgálata

A fröccsöntő szerszámok és forrócsatornás rendszerek kialakításánál a műanyagömledékek öszenyomhatóságát gyakran nem kellő komolysággal veszik figyelembe, noha ez jelentős hatással van a termékek minőségére. Egy másik tényező, hogy a gépi tanulással, automatizált módon elkészíthető minőség-előrejelző modellek fejlesztése kezd reális ipari alternatívává válni.

Lemez extrudálás követelményei

A lemez extrudálás a műanyag-feldolgozás egyik fontos területe, még ha nem is kap olyan figyelmet, mint a fröccsöntés. Jó minőségű lemezek gyártása megköveteli az extruderrel szemben támasztott követelmények alapos ismeretét mind a már használt, mind új beszerzés esetében.

Kompaundálás jobb energiahatékonysággal és korszerűbb eszközökkel

A kompaundáló üzemekben ritkán figyelnek az energiahatékonyságra, pedig néha kis változtatással sok energiát lehet megtakarítani, egy jó szakember pedig a régebbi gépeken is sokat javíthat. Versenyképes a jövőben csak az az üzem lesz, amely csökkenti az energiafelhasználást és áttér a korszerű eszközök alkalmazására. Ebbe beletartozik a monitorizálás, a „karcsúsított gyártás” és jól jár, ha beszerez egy-két ko-knétert is.

3D nyomtatás: új anyagok, új alkalmazások

Az additív gyártástechnológiával, amelyet általában 3D nyomtatásnak nevezünk, egy fémvázra fröccsöntött műanyag segítségével hibrid alkatrészek állíthatók elő, amelyek egyesítik a két szerkezeti anyag előnyös tulajdonságait. Az additív gyártástechnológia anyagai és technológiái rohamos léptékben fejlődnek. Az új anyagok és technológiák révén a 3D nyomtatás ma már egyre több esetben gazdaságos alternatívát kínálnak a hagyományos gyártási módokkal szemben.

2021/02. Szám

Fröccsöntés: az átkapcsolási pont és az előre jelzett karbantartás hatásai

A fröccsöntés az egyik legelterjedtebben alkalmazott műanyag-feldolgozási technológia. Az így legyártott alkatrészek minősége és a gyártás gazdaságossága folyamatos kihívások elé állítja a piaci szereplőket. A fröccsöntési folyamat egyik kulcskérdése az átkapcsolási pont helyes megválasztása, ami jelentős hatással van a gyártás hatékonyságára és a termék minőségére. A megelőző karbantartás nemcsak a fröccsöntő gép, hanem nagy sorozatok esetén a szerszám esetében is alkalmazandó, jelentős versenyelőnyt jelentő megoldás, amihez a fröccsüzem és a szerszámgyártó szoros együttműködése szükséges.

Fröccsöntés: költségcsökkentés az energiahatékonyság növelésével és "okos" megoldásokkal

A fröccsöntött termékek piacán a piaci nyomás hatására folyamatos költségcsökkentés folyik. Ennek egyik, növekvő fontosságú eleme az energiahatékonyság javítása, ami emellett a cég környezetvédelmi megítélésénél is fontos szerepet játszik. A digitális termelésre történő fokozatos átállást különböző szoftver csomagok támogatják, amelyek a hatékonyság növelést a fröccsgépek és a különböző kiegészítő berendezések közötti kommunikáció révén is javítják. E rendszerek lehetővé teszik az alapanyag tulajdonságainak és a környezet ingadozásainak kompenzálását, javítva a minőséget, csökkentve a selejtarányt és a nem tervezett leállások okozta veszteségeket. Az alábbiakban a fröccsgépgyártók legújabb fejlesztéseiről olvashatnak.

Többrétegű csomagoló fóliák fejlesztése

A műanyagok egyik fontos alkalmazása a csomagolás, ezen belül is az élelmiszercsomagolások területe. A fóliagyártók kihasználva az igények növekedését, folyamatosan fejlesztik a többrétegű fóliákat, az újrahasznosítást is figyelembe véve. A fóliát bevonatokkal is barrier tulajdonságúvá lehet tenni.

A 3D nyomtatás az egészségügy nagy ígérete

A 3D nyomtatás alkalmazása rohamosan terjed a gyógyászati termékek területén. A 3D nyomtatókat gyártó cégek egyre inkább nyitnak a több forrásból származó alapanyag-kínálat felé, vagyis berendezéseiket számos alapanyaggyártó termékeivel is lehet használni. Fejlesztették a fogorvosi alkalmazásokat és a sebészeti eszközöket is. Gyorsan bővül a ruházaton, a szemüvegbe beépítetve, vagy a végtagokra felcsatolva hordható 3D nyomtatású egészségügyi és wellness eszközök piaca is.

2021/01. Szám

Fröccsöntés: forrócsatornás újdonságok

Egy adott terméknél a megfelelő technológia kiválasztásához fontos mérlegelnünk a hideg- és a forrócsatornás fröccsöntő szerszámok előnyeit és hátrányait. Az új forrócsatorna-rendszerek fejlesztései a feldolgozható anyagok körének kiszélesítését, a minőség javítását és a gazdaságosság növelését célozzák.

Újdonságok az extrudálásban

A legújabb extruderek gyorsabbak, nagyobb arányban képesek jó minőségben használni a reciklált polimereket, és gyakran rendelkeznek többrétegű termékek gyártására alkalmas kialakítással. Egyre nagyobb jelentőségű a telekommunikációs „okos” eszközök segítségével nyújtott távszolgáltatás. Az extruderben a műanyagömledék áramlását szimuláló programok fejlesztése révén lehetővé vált a szerszámok gyors, hatékony optimalizálása.

Robotok a fröccsöntő üzemekben (2. rész)

A fröccsöntő üzemekben egyre jobban terjed a robotok alkalmazása. A MISZ előző számában megjelent publikáció 1. részében a robotok gyártói jelenlegi újdonságaikra hívják fel a figyelmet és több olyan lehetőségre mutatnak rá, amelyekben a feldolgozó üzemek tovább hasznosíthatják a többtengelyes vagy a lineáris (kateziánus) robotok előnyeit. Az ebben a számban megjelenő 2. részben a robotok további fejlesztéseiről számolnak be, amelyek révén a fröccsöntés magas szintű automatizálása megvalósíthatja az Ipar 4.0 elvei szerinti műanyag-feldolgozást, többek között az emberrel együttműködő robotok, az ún. kobotok alkalmazásával.

Új megoldások a műanyag-feldolgozó szerszámok temperálásában

A fröccsszerszám temperálása jelentősen befolyásolja a darabok minőségét és a ciklusidőt. A Variotherm eljárás a fröccsöntés közben változtatja a szerszámhőmérsékletet, ezáltal optimalizálva a minőséget és a gazdaságosságot. Fontos a különböző szivattyúk, amelyek a temperáló folyadékot mozgatják, gazdaságossága és energiafelvétele, ami egyúttal a környezetvédelemmel is kapcsolatba hozható. A közvetlen fűtőpatronos fűtés hatékonyabb, mint a köpenyen lévő csőkígyós megoldás.

Az amorf és a részben kristályos polimerek temperálása

A műanyagok legtermékenyebb feldolgozása a fröccsöntés. A rövid ciklusidő érdekében a feldolgozók a szerszámba fröccsentett meleg ömledéket a lehető leggyorsabban igyekeznek lehűteni, de emiatt a megszilárdult formadarab nem éri el az elméletileg maximális minőséget. Az amorf műanyagokban belső feszültségek maradnak vissza, a részlegesen kristályos műanyagokban a kristályossági fok az optimális értéknek legfeljebb 90%-a körül lesz. Utólagos hőkezeléssel, ún. temperálással meg lehet közelíteni az ideális állapotot. Egy amerikai tanácsadó cég tulajdonosa, Michael Sepe, a Plastics Technology című szaklapban megjelentetett cikksorozatában tárja fel a különböző műanyagok temperálásának titkait. A következőkben ebből a legnagyobb mennyiségben feldolgozott kommersz (amorf és részlegesen kristályos) műanyagok temperálására ajánlott tanácsait ismertetjük.

Az okos kompaundálás lehetőségei

A műanyagok kompaundálásában is megjelenik az igény a negyedik ipari forradalom, az ipar 4.0 legújabb eredményeinek felhasználására. A kompaundáló berendezések gyártói gyors ütemben fejlesztik az „okos” gyártásra alkalmas hardver és szoftver megoldásaikat, és ezeket a kompaundálók egyedi igényeihez igazítva ajánlják.

A 3D nyomtatás érdekes műanyagipari alkalmazásai

Az autóipari, teherviselő fém alkatrészek erősített műanyagokkal történő helyettesítéséhez jó támogatást ad a 3D nyomtatású prototípusok és komplex modellezési számítások, számítógépes szimulációk használata. Az optimális eredményekhez vezető 3D nyomtatású prototípus alakja tudatosan eltér a gyártásra kerülő fröccsöntött termékétől, mivel az ezen mért értékeket csak a szimulációs modellek számításai alapján lehet értelmezni. A szerszámgyártásnál is kezdenek tért nyerni a 3D nyomtatással készült alakadó részek, amelyek a gyors piacra kerülés mellett gyakran a ciklusidő, és így a gyártási költségek csökkentését is biztosítják.

2020/06. Szám

Korszerű temperálás a fröccsöntésben

A fröccsöntött termékek minősége erősen függ a szerszám temperálásától. A temperálás, amelyet ma még többnyire a gépkezelő állít be, nem egyszerű feladat, különösen, ha a szerszámban több temperáló kör hőmérsékletét és áramlási sebességét kell beállítani és összehangolni. A digitalizált temperálással egy lépéssel közelebb lehet jutni az Ipar 4.0 megvalósításához. A 300 °C felett megolvadó, magas hőállóságú műszaki műanyagok fröccsöntésekor a temperálást olajjal végzik. Egy új eljárás szerint 230 °C-ig az olaj 30 bar feletti vízzel helyettesíthető, ami nemcsak fokozott tisztaságot eredményez, hanem számos más előnye is van.

Az iMLUX alacsony nyomású fröccsöntési eljárás környezetvédelmi és gazdasági előnyei

A nagyobb sebesség és jobb minőség mellett az alacsony nyomású iMFLUX eljárás javítja a fenntarthatóságot, megkönnyítve a reciklált és a bioalapú anyagok használatát, csökkentve az energiafelhasználást, a hulladékot és lehetővé teszi a súlycsökkentést is.

Robotok a fröccsöntő üzemekben (1. rész)

A fröccsöntő üzemekben egyre jobban terjed a robotok alkalmazása. A publikáció 1. részében a robotok gyártói jelenlegi újdonságaikra hívják fel a figyelmet, és több olyan lehetőségre mutatnak rá, amelyekben a feldolgozó üzemek tovább hasznosíthatják a többtengelyes vagy a lineáris (kateziánus) robotok előnyeit. A következő számban megjelenő 2. részben a robotok további fejlesztéseiről számolnak be, amelyek révén a fröccsöntés magas szintű automatizálása megvalósíthatja az Ipar 4.0 elvei szerinti műanyag-feldolgozást, többek között az emberrel együttműködő kobotok, az ún. robotok alkalmazásával.

Gyors fröccsöntő szerszámgyártás 3D nyomtatással

-

Vezérlők kijelzőinek tisztítása

A COVID-19 járvány idején fertőtleníteni kell a vezérlők, kijelzők és kezelőpanelek érintő felületeit. Ehhez ad tanácsokat az alábbi cikk.