2020/05. Szám

Újra támad a műanyag hulladék az USA-ban

Lassan be lesz csomagolva a világ

2020/04. Szám

A csomagolóipar törekszik a hulladék csökkentésére

Miután a földi tájakat és a tengereket elborító hulladék a közvéleményt a műanyagok ellen fordította – bár mindenki egyetért abban, hogy nem a műanyagok ludasak ebben – a csomagolóipar arra törekszik, hogy termékeik a lehető legkisebb mértékben járuljanak hozzá a környezet szennyeződéséhez. Egy magyar származású amerikai vállalkozó olyan hozom-viszem ellátó rendszerrel kísérletezik, amelyben acél- vagy üvegedényeket/tartályokat alkalmaznak élelmiszerek fogyasztóhoz szállítására. A későbbiekben erre megfelelő műanyag edényeket is használhatnának. Az edényeket kiürülésük után visszaveszik és szakszerű tisztítás után újra és újra felhasználják. Egy kanadai városban az egy adagot tartalmazó és egyszeri használatra szánt csomagolásokra pótdíjat vezetnek be. A csomagolóeszközöket gyártó cégek némelyike pedig a körkörös gazdaság kialakulását segítené, a hulladékból visszanyert műanyagok jelenleginél jóval magasabb arányú visszadolgozását tűzte ki célként.

2020/03. Szám

A gyermekjátékok, mint a biopolimerek potenciális felvevőpiaca. Az átállás azonban nehezebb a vártnál

A gyerekjátékok a műanyagok alkalmazásának egyik fontos, ha nem is a legnagyobbak közé tartozó piaca. Innovációban viszont az éllovasok közé tartozik. Az utóbbi években itt is megjelentek a biopolimerek.

2020/02. Szám

A körkörös gazdaságot támogató eszközök a K19-en

A 2019-es düsseldorfi műanyag-kiállítás egyik fő témája a körkörös gazdaság volt, ezen belül az első célkitűzés, az elhasznált műanyagok visszavezetése a gyártási folyamatokba. Kiderült, hogy a hulladékot újra feldolgozhatóvá tevő eszközök gyártói és a hulladékból visszanyert anyagok felhasználói is már sokat tettek ennek a célkitűzésnek a megvalósíthatóságára. A visszaforgatás kicsit egyszerűbb, ha egy feldolgozó műhelyben képződő hulladékot kell visszavezetni a gyártásba, ilyenkor többnyire elegendő a selejtes darabok felaprítása, majd extruderben újra-granulálása az ömledék gondos megszűrése után. Bonyolultabb, ha a lakossági szemétből kell a különféle műanyagokat szétválogatni, megtisztítani és újra értékes alapanyaggá tenni. A következőkben elsősorban a K19-en (és néhány más eseményen) bemutatott új eszközök közül hívjuk fel a figyelmet néhányra.

Környezetvédelmi hírek

Kína is elkezdte betiltani az egyszer használatos műanyag termékeket; Jól működik a tiszai szemétszedő munkagéplánc; Gondokat okoznak a szélerőművek lapátjai

2020/01. Szám

Esztétikus termékek és értékes vegyi anyagok óceánt veszélyeztető és lakossági műanyaghulladékból

A környezet védelme, ezen belül a tengerek szennyezettsége ma az egyik legfontosabb téma a világon. A háttérben sokan mozdultak meg, hogy tegyenek is valamit ennek érdekében. A tengerek megóvását több csoport a partközeli hulladék gyűjtésében és anyagának visszanyerésében látja. Már vannak olyan PE-HD palackok forgalomban, amelyeket ilyen újrafeldolgozható part menti hulladékból készítettek. Egy német vállalat ezzel szemben a műanyaghulladék kémiai bontását tartja célszerűnek. Reaktorában bármilyen nehezen visszaforgatható anyagból is képes vegyi alapanyagként felhasználható olajszerű terméket gyártani. A BASF vállalkozott arra, hogy ezt az olajat bevezeti saját termékeinek gyártástechnológiájába.

Műanyagok és gumiabroncsok újrahasznosítása

A műanyaghulladékok újrahasznosítására ma már számos eljárás ismert. Ezek között a kémiai hasznosítás is egyre nagyobb szerephez jut. A SABIC technológiája immár üzemi méretben valósul meg szénhidrogén alapú olaj előállítására. Az elhasznált gumiabroncsok millióinak eltüntetése ugyancsak nagy kihívás. Egy osztrák vég a gumi kriogén őrlésével nyert gumiport kever be termoplasztikus elasztomerbe. A kompaundokból nagy kopásállóságú termékek gyárthatók.

2019/06. Szám

Műanyagok és a környezet

Egy világ műanyagok nélkül?; A műanyagok jók!; Új tanulmány cáfolja a műanyag csomagolás negatív hatásait; Reciklátumok színezése kevesebb pigmenttel; Fokozódik az érdeklődés a műanyag újrahasznosítás iránt

2019/05. Szám

Műanyagok és a környezet

Eldobott palackból autókárpit; Délkelet-Ázsia nem akar a világ szeméttelepe lenni

2019/04. Szám

Valóban lebomlanak a biológiailag lebomló zacskók?

Habár a műanyagok komposztálhatóságára, biológiai lebonthatóságára több szabvány is vonatkozik, ennek a tulajdonságnak a vizsgálata továbbra is érdeklődésre tarthat számot. Egyes hatóságok a műanyaghulladékok mennyiségét az egyszer használatos termékek betiltásával próbálják visszaszorítani.

2019/03. Szám

Környezetvédelmi hírek

A Huhtamaki újrahasznosítható blueloop termékcsaládja; Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását; Negyedére csökkentené a hulladékát a Qantas Ausztrália nemzeti légitársasága 2021-re; A Coca-Cola nyilvánosságra hozta műanyag-felhasználási adatait

2019/02. Szám

A műanyaghulladék nem szemét, hanem értékes forrás

A műanyaghulladék egy csekély részét ma a fejlett országokban újra műanyagként dolgozzák fel, de igen nagy – elsősorban az anyagában újra nem feldolgozható – része a szemétlerakókba kerül. Pedig ezeket alapanyagaikra lebontva hasznosítani lehetne. Az USA-ban pl. pirolízissel műanyagokból dízelolajat gyárthatnának. A PET viszonylag nagy hányadát visszaforgatják a gyártásba, de nem minden használt PET-ből készítenek élelmiszerek csomagolására alkalmas regranulátumot. Egy kanadai feltaláló depolimerizálást követő repolimerizálásával képes akár az óceánokból kihalászott PET szemétből is kiváló, élelmiszeripari polimert készíteni.

Környezetvédelmi hírek

Műanyag helyett környezetbarát csomagolást kapnak a Samsung termékei; Két és fél tonna golflabdát halásztak ki a kaliforniai Monterey-öbölből; Világszintű összefogás a műanyaghulladék ellen

2019/01. Szám

Autóbontók műanyaghulladékából kitűnő regranulátum

A mai gépkocsik tömegének kb. 20%-a műanyag, ami autóként kb. 200 kg-ot jelent. Ezek visszavezetése a körkörös gazdaságba nem könnyű, de nem is lehetetlen. Egy cég különleges szűrőrendszerével a polimerömledékből ki lehet szűrni az idegen anyagokat, és a polimerből kifogástalan minőségű új terméket – akár autóalkatrészt – lehet gyár-tani.

2018/06. Szám

Útmutató a PE csomagolófóliák visszaforgathatóságának megítélésre

A körkörös gazdaság megvalósításának egyik legkorábban megvalósítható eszköze lehet a műanyagok, ezen belül a műanyag csomagolóeszközök anyagának visszaforgatása a gyártásba. A műanyagok sokfélesége miatt azonban ez nem is olyan egyszerű, és ha újrafeldolgozásra alkalmatlan anyag kerül a reciklálás anyagáramába, több lesz a kár, mint a haszon. Az EU ezért a közelmúltban megalapította a RecyClass csoportot, amely máris kiadott egy útmutatót, amelynek segítségével laboratóriumi vizsgálatok alapján kiszűrhetők a visszaforgatásra alkalmatlan PE-fóliák.

Környezetvédelmi hírek

Az EU betiltja az egyszer használatos műanyagokat, a csomagolóipar aggódik; A világ végére is eljut az emberiség műanyag hulladéka; Üveg vagy műanyag, ez itt a kérdés; Papírra cseréli a műanyag szívószálakat a McDonald's Ausztráliában; 43 budapesti vendéglátóhely száműzi a műanyag szívószálakat;

2018/05. Szám

Adalékok a poliolefinek és más polimerek újrafeldolgozásának könnyítésére

A műanyag hulladékáramból a poliolefinek – a polietilének és a polipropilének – kis sűrűségüknek köszönhetően a többi műanyagtól flotálással könnyen elkülöníthetők, de a PE-k és a PP-k csak nehezen választhatók szét. Mivel ez a két polimer rosszul férhető össze, keverékeikből gyenge minőségű termékek gyárthatók. Néhány cég olyan adalékokat fejlesztett ki, amelyek hozzáadásával megvalósítható az összeférhetőség, és megtakarítható a PE és PP szétválasztása. Hasonló adalékokat már műszaki műanyagok visszaforgatásához is kínálnak.

2018/04. Szám

Az újrahasznosítás nehézségei a műanyaghulladékok visszaforgatásakor

A műanyaghulladékok újrahasznosítását mindenki támogatja, és a hatósági szabályozás is a körkörös gazdaság felé terelgeti őket. A helyzet azért nem olyan rózsás. A PET palackok visszaforgatása ugyan viszonylag sikeres, de a csomagolási hulladék sokfélesége, különösen, ha az nem csupán műanyagot tartalmaz, még sok gondot okoz. A háztartási szemétből származó hulladék legtöbbször szennyezett, és néha kellemetlen szaga van. Ha ezt a szagot nem sikerül megszüntetni, a hulladékból készített termékeket a vásárlók nem fogják megvenni. A hulladékfeldolgozók ezért ezzel is próbálkoznak.

2018/03. Szám

Piaci hírek

A következő kihívás az újrafeldolgozható gázzáró rétegek kialakítása élelmiszeripari csomagolásokban; Az rPET karbon lábnyoma sokkal kisebb; A LEGO környezetvédelmi céljai