2021/03. Szám

Testen hordható, nanoréteggel bevont orvosi eszközök

A testen hordható orvosi eszközök folyamatosan elláthatják a betegeket a szükséges mennyiségű gyógyszerrel vagy folyamatosan ellenőrizhetik a páciens állapotát. A mért adatokat automatikusan küldik a velük összekötött egészségügyi intézménybe, ez által a rászoruló gyors segítséget kaphat, ami életeket menthet meg. A gyorsan terjedő eszközök az egészségügyi szervezetek terhelését is csökkentik, és a biztosítók számára szintén hasznosak. Ezek az eszközök azonban csak akkor válnak be, ha adataik tökéletesen megbízhatók. Egy új technológia, a nanoréteges bevonás ezt a megbízhatóságot szavatolja.

Tovább bővül a poliolefinek alkalmazási területe

A poliolefin csövek alkalmazási területe rendkívül széles: ilyeneken vezetik a vizet – legyen az ivóvíz, szennyvíz, vagy éppen talajvíz – szerte a világon. Ezekkel a találkozunk a légkondicionálókban, és jól vizsgáznak a poliolefinek a nyomás alatti gázvezetékeknél is. A műanyag csomagolások fejlesztésénél a környezeti hatás a legfontosabb szempont. A poliolefinek ebből a szempontból is jól vizsgáznak.

2021/02. Szám

Építőipari fóliák és lemezek újdonságai

A beton és az acél mellett a műanyagok - különösen a műanyag fóliák - is kulcsszerepet játszanak az építőiparban. Az alábbiakban néhány újdonságról olvashatnak.

PVC-O és PEX csövek alkalmazása

A műanyag csövekhez nagy mennyiségben polietilént és PVC-t használnak. A magasabb alkalmazási hőmérséklet azonban más műanyagfajtákat igényelnek. A CPVC mellett ilyenek a PEX és a PVC-O csövek.

2021/01. Szám

A polietilénfóliák 5 legnagyobb alkalmazási területe Észak-Amerikában (2. rész)

A Plastics Technology című műanyagipari szaklap interjúkat készített egy piaci kutatóval. Témájuk az észak-amerikai térségben felhasznált polietilénfóliák legnagyobb alkalmazási területei voltak. Az interjúkat videókon is publikálták, de tartalmukat 5 blogban a folyóirat is közölte. Ezeket kétrészes publikációnkban ismertetjük. Az 1. a sztreccsfóliákról és a konténer- vagy csomagolófóliákról, a következő számban megjelenő 2. részben a kiskereskedelemben használt hordtáskákról, továbbá az intézményekben és a háztartásokban használt szemétgyűjtő zsákokról szóló beszélgetésről számolunk be.

Csövek alkalmazása nem csak a közművesítésben

A műanyag csövek egyik legsikeresebb alkalmazási területe a közművesítés. Újabban a szélerőművekhez szükséges nagyfeszültségű kábel védőcsöveit is speciális polietilénből gyártották. Energia- és vízkészlet-takarékosság, árok nélküli telepítés mind a műanyag csövek előnyeihez tartozik. Egy szennyvíztisztító telepet a világ legnagyobb PVC csövével (1500 mm átmérő) korszerűsítettek.

2020/06. Szám

A polietilénfóliák 5 legnagyobb alkalmazási területe Észak-Amerikában (1. rész)

A Plastics Technology című műanyagipari szaklap interjúkat készített egy piaci kutatóval. Témájuk az észak-amerikai térségben felhasznált polietilénfóliák legnagyobb alkalmazási területei voltak. Az interjúkat videókon is publikálták, de tartalmukat 5 blogban a folyóirat is közölte. Ezeket kétrészes publikációnkban ismertetjük. Az 1. a sztreccsfóliákról és a konténer- vagy csomagolófóliákról, a következő számban megjelenő 2. részben a kiskereskedelemben használt hordtáskákról, továbbá az intézményekben és a háztartásokban használt szemétgyűjtő zsákokról szóló beszélgetésekről számolunk be.

A természetesség iránti igény hajtja a fa-műanyag kompozit alkalmazását

A fa-műanyag kompozit termékek (a továbbiakban WPC – wood plastic composites) nagyon jól beválnak a fa helyettesítésére a kültéri használatban, sőt ipari alkalmazásoknál is. Piaci felmérések több mint 10% éves növekedési ütemet jósolnak a következő évekre.

2020/05. Szám

Műanyagok az autógyártásban

A műanyagok autóipari fejlesztései a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre irányulnak, ezen belül kiemelkedő szerepet kaptak az elektromos meghajtással kapcsolatos megoldások. Az európai hatósági előírások tovább erősítik az elektromos meghajtású gépkocsik elterjedését, ami fokozza a súlycsökkentésre és a komplex szerkezetek gyártására irányuló, elsősorban a műanyagiparnak kedvező trendeket. Egyre több fejlesztés irányul az önvezető gépkocsikra és a gépkocsik megosztásának rohamosan bővülő bevezetésére.

Az autóipar új kihívások elé állítja a műanyagipart

A műanyagok egyik fontos alkalmazási területe az autóipar, amely folyamatosan új kihívások elé állítja a műanyagipart. Ma már nem az elektromos autó a legfőbb újdonság, hanem a változó közlekedési szokásoknak, a fenntarthatóság követelményeinek való megfelelés.

2020/04. Szám

Még több műanyag az autókban

A Nemzetközi Föld Napja (április 22.) alkalmából érdemes egy pillantást vetnünk a legújabb járműipari technológiákra.

Poliolefin cső alkalmazások

A poliolefin csövek egyre több alkalmazást hódítanak meg, köszönhetően a folyamatos anyagfejlesztéseknek, új típusoknak. Az anyagok újrahaszosítása, az energiamegtakarítás egyre fontosabb szempont. A PE100 anyagokat a nagyobb átmérőjű csöveknél egyre gyakrabban alkalmazzák.

Orvostechnikai polimerek alkalmazása

A műanyagok egyik fontos és évről-évre növekvő alkalmazási területe az orvostechnika. A komplex alkalmazások nagy kihívást jelentek mind az alapanyag-gyártók, mind a feldolgozók számára, ezért folyamatos a fejlesztés.

2020/03. Szám

Elektronikai rendszerek egyre kisebb műanyag alkatrészekkel

Az elektronikai alkatrészek és részegységek egyre kisebbek lesznek, ugyanakkor óriási mennyiségekben gyártják azokat. Ezzel a trenddel lépést kell tartaniuk a hőre lágyuló műanyag alkatrészeknek és burkolatoknak, amelyekkel szemben a méretek csökkentése mellett más követelmények, pl. a forrasztás magas hőmérséklete is feladja a leckét. Az elektronikai termékek tokozásánál és a nyomtatott áramkörök hordozó paneljeiként hőre keményedő műanyagokat alkalmaznak. Amerikai kutatók polimer bázisú vékony film tranzisztorokat is kifejlesztettek.

2020/02. Szám

Új elvek az élelmiszerek tartósságát szavatoló csomagolásokban

Az élelmiszerek elosztása, forgalmazása ma megkívánja, hogy a becsomagolt áru hosszú ideig friss maradjon, mert néha messziről hozzák, és a dolgozó háziasszonyok sem tudnak naponta bevásárolni. Becslések szerint a világon évente 13 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki, elsősorban azért, mert már az üzletek polcain is romlásnak indult. Az élelmiszeripar és a műanyagipar együtt dolgozik azon, hogy az értékes élelmiszer egyre hosszabb ideig maradjon fogyasztható. A csomagolóiparnak emellett azzal is meg kell küzdenie, hogy termékei kielégítsék a körkörös gazdaság kialakíthatóságának igényeit.

2020/01. Szám

Új biopolimer kompozitok ortopédiai protézisek céljára

A biológiailag lebomló műanyagokból készült protézisek már bizonyították alkalmasságukat a hagyományos fém implantátumok mellett. Új fejlesztési projekt eredményeként a polimer szerkezetébe beépített szervetlen sók révén nem csak a természetes csontok mechanikai tulajdonságai váltak jobban megközelíthetővé, hanem a nemkívánatos idegen test reakciók elkerülésével a szervezettel való kompatibilitás is jelentős mértékben javult. A gyógyászati implantátumok készítéséhez alkalmazandó kompozit típusától, funkciójától függően a biológiailag lebomló polimer komponens szervezetben történő felszívódása tervszerűen beállítható.

2019/06. Szám

Újdonságok a műanyag csövek gyártásában és alkalmazásában

A műanyag csöveket széleskörűen alkalmazzák, ezért mind az alapanyagokat, mind a gyártási technológiákat intenzíven fejlesztik. A bordás csövek átmérője egyre nagyobb, gyártási sebességük egyre gyorsabb, és reciklálásukhoz is megfelelő, nagy teljesítményű gyártósorok állnak rendelkezésre. A szennyvízelvezetés csöveit egyre inkább árokásás nélküli technológiával fektetik le. Ezeknél az alkalmazásoknál a PE100 alapanyag terjedése figyelhető meg.

A fóliás csomagolásokkal szemben eltérőek a különböző iparágakban támasztott igények

A csomagolástechnikában egyre gyakrabban alkalmazzák a fóliás csomagolást. Az élelmiszeriparban pl. az a fontos, hogy a talpas zacskó vagy a két végén lehegesztett fólia biztosan zárjon, amíg a polcon van, de a megvásárolt áruhoz könnyen hozzá lehessen jutni a fólia elszakítása nélkül, azaz a hegesztési varrat ne legyen se túl erős, se túl gyenge. A gyógyszerek és egészségügyi eszközök gyártóinak viszont a tisztaság mindennél fontosabb, és elvárják, hogy tisztatérben előállított termékeik szennyezésmentességét a csomagolás ne veszélyeztesse.

2019/05. Szám

Orvosi eszközök mikroméretű műanyag alkatrészekkel

Az orvosi eszközök eddig is sok műanyag alkatrészt tartalmaztak, újabban azonban egyre nagyobb az igény a mikroméretű termékekre. A műanyagok orvosi alkalmazásának fontos alkalmazásai az emberi szervezetbe épített implantátumok, az élő szervezetben felszívódó sebészeti eszközök és a csomagolóanyagok.

2019/04. Szám

A fröccsöntők új csomagolóeszközeikkel igyekeznek maximálisan kiszolgálni a márkatulajdonosokat

A márkatulajdonosok termékeiket nemcsak biztonságos, célszerszerű és gazdaságos csomagolóeszközökben akarják forgalmazni, hanem azt szeretnék, ha ezek a csomagolások különlegesek, versenytársaik között feltűnőek, a vásárlók számára vonzóak is lennének. A fröccsöntők mindent megtesznek, hogy kielégítsék ezeket az igényeket.