2021/03. Szám

Nő az orvostechnikai műanyagok iránti igény a Covid-19 járvány alatt

A műanyag-felhasználás az egészségügyben a globális kereslet kevesebb, mint 5%-át adja, a pigmentekre és adalékanyagokra vonatkozó becslés pedig 0,05%-nál kisebb. A terület jelentősége azonban ennél lényegesen nagyobb.

2021/02. Szám

Az orvosi eszközökhöz és a hordozható orvosi eszközök házához alkalmazott műanyagokkal szembeni elvárások

A műanyagpiacon már jó ideje forgalomban vannak az ún. "orvosi műanyagok", de valójában nincs pontosan definiálva, hogy milyen alapkövetelmények alapján kaphatja meg egy termék ezt a minősítést. A németországi VDI ennek irányelveit próbálja meghatározni. Az otthon alkalmazható és gyorsan terjedő hordozható orvosi eszközöknek a gyógyító funkciók mellett a beteg biztonságát is szavatolniuk kell. Ezért elsősorban az eszköz burkolata vagy háza felelős. A megfelelő műanyag kiválasztásához ugyancsak jól jönnek a hasznos tanácsok.

Utólagos lakkozást nem igénylő csillogó felületű poliamid alkatrészek

Az új fejlesztésű alifás poliamiddal egyenletes, csillogó felületű, könnyűfém alkatrészek helyettesítésére is alkalmas elemek készíthetők. A hagyományos poliamidokhoz képest jobb karcállósággal, kedvezőbb vetemedéssel rendelkező új poliamid kitűnően színezhető. A tökéletes felületű, további lakkozást nem igénylő merev elemek gazdaságosan előállíthatók, precíz könnyűfém alkatrészek helyettesítésére alkalmasak.

2021/01. Szám

Természetes szálakkal a fenntarthatóságért

A természetes szálakat már évek óta alkalmazzák a műanyag kompozitokban, nem csak előnyös tulajdonságaik, hanem a fenntarthatóságra való törekvés miatt is. Az alábbiakban a cellulózszálak, a lignin és a bazaltszálak alkalmazásáról olvashatnak.

Biológiailag lebomló polimerek jelenlegi és jövőbeli helyzete

A bioalapú polimerek a hagyományos polimerek alternatívái, bár jelenleg még a műanyagpiac csak kis részét – kevesebb mint 1%-át – birtokolják. A MarketsandMarkets piackutató előrejelzése szerint a biodegradálható műanyagok piaci értéke 2023-ra 6,12 milliárd dollárra nőhet.

2020/06. Szám

Sugárzással térhálósított hőre lágyuló műanyagok

Elektronbesugárzással bizonyos hőre lágyuló műanyagok szerkezetét térhálósítani lehet, amitől azok tulajdonságai megközelíthetik a nagy teljesítményű műszaki műanyagok tulajdonságait. Az így kezelt műanyagok mérsékelt költséggel elégíthetnek ki magas követelményeket. Ezzel az eljárással már habosított termékeket is gyártanak.

2020/05. Szám

Speciális műszaki műanyagtípusok extrém körülményekre

Nemcsak a mechanikai tulajdonságok határozzák meg a műanyagok alkalmasságát a fémek helyettesítésére. A kihívást jelentő extrém körülmények esetén – a tengeri offshore alkalmazásoktól a magas hőmérsékletű motortérig – a műanyagok korrózióállósága, barrier tulajdonságaik és más anyagokkal, műanyagokkal előállítható kombinációik teszik lehetővé a fémek kiváltását.

Új alapanyagok, új technológiák a koromgyártásban

A korom a műanyagiparnak és a gumiiparnak fontos adaléka. A kormot (carbon black – CB) gyártó cégek fejlesztési tevékenységének középpontjában továbbra is a fenntarthatóság áll, aminek fontos része a használt gumiabroncsokból való koromgyártás. A primer koromgyártás technológiáját is fejlesztik. Az alábbiakban az olvasó átfogó képet kap a világ koromgyárainak tevékenységéről.

2020/04. Szám

Hogyan is állunk a biobázisú műanyagokkal?

A világ a műanyaghulladék csökkentését követeli, elsősorban a csomagolóanyagok gyártóitól és alkalmazóitól. Ezekben megvan a jó szándék, igyekeznek korlátozni a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét, és megpróbálják „eltüntetni” ezeket, amikor használatuk után hulladékká válnak. A másik követelés a fenntartható megújuló források jóval nagyobb mértékű alkalmazása. Mindkét igény kielégítésében hasznosak lehetnek a biopolimerek, amelyeknek van nem degradálható és degradálható változata. Ilyenek már évek óta ott vannak a piacon, de lassan terjednek. Fejlesztésük időszerűvé vált, és ennek nyomán hamarosan sokkal keresettebbek lesznek.

Központban a fenntarthatóság és a körkörös gazdaság: új anyagok és adalékok a K 2019 kiállításon

Egyértelműen a fenntarthatóság érdekében fejlesztett új termékek, új adalékanyagok és megoldások – megújuló bioalapú alapanyagok, hulladékok újrahasznosítása – nagy száma volt megfigyelhető a K 2019 kiállításon. Ezek mellett ugyancsak nagy súllyal szerepeltek a súlycsökkentés érdekében a fémek helyettesítésére az egyes alkalmazásokra optimalizált nagyteljesítményű műanyagok és kompozitok. A következőkben a kiállításon bemutatott újdonságokat ismertetjük.

2020/03. Szám

Felsőbb osztályba lép a poliamid

A poliamidok családja egyre újabb termékekkel bővül, beleértve a biobázisú anyagokat, az égés-gátolt típusokat és a tulajdonságnövelő kompaundokat. Több cég foglalkozik a szűken rendelkezésre álló PA66 helyettesítésével PA6-tal. A gyártók aktívak a fejlesztésekben, amelyekről az alábbiakban adunk áttekintést.

Melamingyanta alapú edényekkel szemben felmerült aggályok kezelése

A hőre keményedő melamingyanta alapú termékeket régóta használják az élelmiszeriparban, elsősorban poharak, edények, evőeszközök céljára. Újabban aggályok merültek fel a termékek egészségügyi vonatkozásában. Erről nyilatkozik a melamin termékek egyik vezető gyártójának képviselője.

2020/02. Szám

Áttekintés a polietilénfélék népes családjáról. 2. rész

A polietilén 80 év óta jelen van a műanyag-feldolgozó üzemekben. Ez alatt az idő alatt kialakult egy, a polietilének nagyon sok változatából álló polimercsalád. A hosszú idő alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján azt lehetne gondolni, hogy a feldolgozók mindent tudnak erről a műanyagfajtáról, és könnyedén ki tudják választani egy adott feladathoz az optimális típust. Michael P. Sepe, egy műanyagokkal és azok feldolgozásával foglalkozó nemzetközi globális amerikai tanácsadó cég tulajdonosa rádöbbent arra, hogy ez koránt sincs így. A rosszul kiválasztott alapanyagból pedig csak gyenge minőségű vagy használhatatlan terméket lehet gyártani. Ezért – 40 év alatt összegyűjtött ismeretei, gyakorlata és tapasztalatai alapján – cikksorozatában próbálja elmondani (majdnem) mindazt, amit a polietilénektől tudni kell. Erre támaszkodva igyekszünk ezt a hazai feldolgozók számára közvetíteni. A cikksorozat 1. része a MISZ 2019. 6. számában jelent meg, a 2. rész – egyúttal a sorozat befejezése – ebben a számban olvasható.

2020/01. Szám

Áttekintés a polietilénfélék népes családjáról. 1. rész

A polietilén 80 év óta jelen van a műanyag-feldolgozó üzemekben. Ez alatt az idő alatt kialakult egy, a polietilének nagyon sok változatából álló polimercsalád. A hosszú idő alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján azt lehetne gondolni, hogy a feldolgozók mindent tudnak erről a műanyagfajtáról, és könnyedén ki tudják választani egy adott feladathoz az optimális típust. Michael P. Sepe, egy műanyagokkal és azok feldolgozásával foglalkozó nemzetközi globális amerikai tanácsadó cég tulajdonosa rádöbbent arra, hogy ez koránt sincs így. A rosszul kiválasztott alapanyagból pedig csak gyenge minőségű vagy használhatatlan terméket lehet gyártani. Ezért – 40 év alatt összegyűjtött ismeretei, gyakorlata és tapasztalatai alapján – cikksorozatában próbálja elmondani mindazt, amit a polietilénektől tudni kell. Erre támaszkodva igyekszünk ezt a hazai feldolgozók számára közvetíteni.

Események és törekvések a világ poliamid piacán

A poliamidok két legfontosabb változata, a PA6 és a PA66 közötti korábbi egyensúly az utóbbi években felborult. A PA66 alapanyagai ugyanis hiánycikké váltak, emiatt beindult az intenzív munka az utóbbi polimer helyettesítésére alkalmas műanyagok kifejlesztésére. A kutatók egy része a PA6 és a PA66 kompaundok továbbfejlesztésében látja a megoldást, mások újabb poliamidtípusok vagy más polimerek bevezetését próbálgatja a korábban PA66-ból gyártott termékek gyártására. Az új PA kompaundok fontos szerepet kaphatnak a villamos hajtású gépkocsik gyártásában.

2019/06. Szám

Minden, amit a PTFE-ről tudni kel

A PTFE („teflon”) kivételesen széles hőmérséklet-tartományban alkalmazható, nagyon kis súrlódású és szinte minden vegyszernek ellenálló műanyag. Komoly hátránya, hogy nem dolgozható fel a hőre lágyuló műanyagokhoz alkalmazott jól bejáratott eljárásokkal. Ezt a polimert érdemes közelebbről szemügyre venni.

2019/05. Szám

Merre tartanak a hőre lágyuló elasztomerek?

Az SPE autógyártók számára rendezett 2018-as konferencián sok szó esett a termoplasztikus elasztomerekről, azok lehetséges alkalmazásáról és fejlesztéséről, de más autóiparban alkalmazható újszerű műanyagokról is, elsősorban a poliolefinekről. Az anyaggyártók régóta szeretnék a gumik és a TPE-k előnyös tulajdonságait egyesíteni (gumik: olajállóság, hőállóság; TPE: könnyű feldolgozás, szabad alakformálás, kétkomponenses fröccsöntés). Egy németországi gyártó termoplasztikus elasztomer-hibridjeivel komoly lépést tett ezeknek az igényeknek a kielégítésére.

Újabb lépések a megújuló források felé

Egy németországi kutatóintézetben a csak részlegesen biobázisú PET kiváltására a 100%-ban biobázisú PEF alapanyagainak gyártására fejlesztettek ki az eddiginél hatásosabb eljárást. Egy ugyancsak német egyetemen pedig a ricinusolaj egyik komponenséből állítottak elő poliésztert.

2019/04. Szám

Keresik az alapanyaghiány miatt nehezen hozzáférhető PA66 helyettesítőjét

2017-ben a PA66 gyártásához feltétlenül szükséges alapanyagokat gyártó üzemek sorozatosan „vis major”-t jelentettek, és gyakorlatilag leállt ennek a nagy mennyiségben fel-használt poliamidnak a termelése. A következő két évben aligha áll vissza a korábbi ellátórendszer, ezért feltétlenül alternatív anyagokat kell keresni a helyettesítésre.

2019/03. Szám

Új poliolefinek egynemű polimerből készített, könnyen újra feldolgozható termékek gyártására

Az elmúlt években a kutatók a minél több rétegből felépülő, jó záróképességű fóliák ki-fejlesztésén dolgoztak, ahol a fő cél a vízgőz és a gázok (oxigén, szén-dioxid) falon áthatolásának csökkentése volt. Ezt legtöbbször a poliolefin alapanyag rétegei közé beépített idegen polimerek (EVOH, PA) beépítésével érték el. Mivel ezek korlátozzák a hulladékba kerülő csomagolóanyagok újrafeldolgozását, a legújabb törekvések célja az egynemű műanyagból készített termékek előállítása, amelyeknek természetesen hasonló szinten kell kielégíteniük a korábban megfogalmazott igényeket is. A polietiléneket gyártók már számos igéretes alapanyagot kínálnak erre a célra, a polipropilének gyártói is igyekeznek követni őket.