2020/05. Szám

Amiről ritkán esik szó: a ragasztás

Két elem vagy anyag összekötése elvégezhető szegecseléssel, csavarozással, hegesztéssel vagy ragasztással. A műanyagok világában az utóbbinak alárendelt szerepe van, de néha a ragasztó alkalmazása lehet a legcélszerűbb megoldás. Egy németországi főiskolán pl. az autógyártás felkérésére olyan ragasztó kifejlesztésén dolgoznak, amely nemcsak a ragasztott felületek közötti kötést szolgálja, hanem balesetkor az ütközés energiájának egy részét is képes elnyelni. Ha egy tervező a ragasztást választja egy feladat megoldására, a képernyőn megjelenő széles kínálatból nem könnyen tudja kiválasztani a legalkalmasabb típust. A neten elérhető Substratec navigátor segítségével azonban könnyen és gyorsan megtalálhatja az optimális változatot. 2021-ben pedig talán már a 3D nyomtatásnak is lesz hasonló keresőnavigátora.

Az ultrahangos hegesztés roncsolásmentes folyamatellenőrzése termográfiával

2020/03. Szám

Mikroméretű texturázás vagy mikroméretű funkciós elemek kialakítása műanyag felületeken

A miniatürizálás nemcsak az elektronikában, hanem szinte minden iparágban zajlik. A mű-anyagiparban pl. a termékek felületére visznek fel mikroméretű mintázatot a fényesség szabályozására, kis méretű műanyag lapok felületén, az ún. mikrocsipeken pedig mikroméretű funk-ciós elemeket alakítanak ki. A legtöbbször egyszeri használatra szánt műanyag mikrocsipeket az orvosi diagnosztikában, gyógyításban, a laboratóriumi munkában, a gyógyszerkutatásban egyre gyakrabban alkalmazzák. Használatukkal csökkenthetők az állatkísérletek, és meggyorsul az új gyógyszerek bevezetése a gyógyításba.

2020/02. Szám

Lézerhegesztés: tiszta és gyors technológia

A műanyagok lézersugárral történő hegesztését elsősorban igényes, műszaki és gyógyászati termékeknél alkalmazzák, mivel tiszta és gyors technológia, azonban a varratok kialakításánál gyakran speciális megoldásokat kell alkalmazni. A lézersugaras tükörhegesztés új módszere már kiküszöböli a korábbi hátrányokat és gazdaságosan alkalmazható.

2019/06. Szám

Töltött és erősített műanyagok forgácsolása

A műszaki műanyag félkész termékekből gyakran forgácsolással alakítják ki a késztermékeket. A műanyagok forgácsolásánál leggyakrabban a fúrást, fűrészelést és a menet-vágást alkalmazzák, de marás és esztergálás is szóba jöhet. Erősített vagy töltött alap-anyagoknál a forgácsolás körülményeire különösen figyelni kell.

2018/05. Szám

Lézerek alkalmazása a műanyagiparban

A lézereket a műanyagiparban többféle technológiában alkalmazzák. A lézeres hegesztésen kívül ezzel a módszerrel a felületek jelülése, gravírozása egyre terjed, az ehhez szükséges adalékok kínálata bővül. A lézeres technika a termékhamisítás elleni harcban is jól használható.

Újdonságok a lézeres műanyag megmunkálásban

A műanyagok lézerek segítségével történő feldolgozása már több évtizedes múltra tekinthet vissza, segítségével komplex és finom alakzatok is gyorsan kialakíthatók. Az ultragyors impulzusokkal dolgozó lézerek jóval finomabb megmunkálásra képesek. Fontos új terület a fém/műanyag hibrid kötések létrehozása.

2018/03. Szám

Új eljárások fém-műanyag kötés létrehozására

Gyakran van szükség fém és hőre lágyuló műanyag alkatrészek összeerősítésére. Német kutatók a kevéssé termelékeny mechanikus kötések helyett a ragasztásnál termelékenyebb és környezetbarát, lézeres és plazmakezeléses megoldásokat fejlesztettek ki.