Röviden...

Szerkesztői évköszöntő

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Folyékony szilikongyanta mikrofröccsöntése (2. rész)

Gépkocsikban, orvosi eszközökben, mobiltelefonokban, órákban és más testen hordozható eszközökben egyre gyakrabban alkalmaznak szinte észrevehetetlenül apró – mg tömegű – elemeket, amelyeket folyékony szilikongyantából (LSR – liquid silicone resin) fröccsöntéssel sokfészkes szerszámokban állítanak elő. Gyártásuk rendkívül precíz gyártóberendezéseket és nagy tapasztalatot igényel, mert a hőre lágyuló polimerekkel ellentétben, amelyek ömledéke hűtés hatására szilárdul meg, az LSR-nek a fröccsöntés folyamata alatt a hozzá kevert térhálósítóval kémiai reakció lefutásával kell vulkanizálódnia. Az ausztriai Engel és németországi KraussMaffei cég az utóbbi években ennek a technológiának specialistái lettek. Publikációnk múlt számában megjelent 1. részében az Engel, lapunk ebben a számában megjelenő 2. részben a KraussMaffei fejlesztéseiről számolunk be.

Virtuális termék- és szerszámtervezés

A napjainkban egyre komplexebbé váló szerkezeti elemek és alkatrészek tervezésénél nagy szerepet játszhat a virtuális terméktervezés. Különösen nagy a jelentősége ennek a habosított műanyagtermékeknél. A cikk bemutatja a terméktervezés egyes lépéseit és az azokat befolyásoló tényezőket. A szerszámgyártók és a megrendelők kapcsolatát az elkészült szerszámok átadását és kipróbálását a Covid járvány terelte a virtuális térbe.

Szálerősített hőre lágyuló műanyagok 3D nyomtatása

A hőre lágyuló műanyagok nyomtatásában új fejezetet jelentett az üveg- szén- és aramidszálakkal erősített hőre lágyuló anyagok bevezetése, amelyek a nem erősített típusokhoz képest jelentősen megnövelték a nyomtatott anyag modulusát és szilárdságát. A szálerősítés javítja a termikus jellemzőket is, de vannak hátrányai is, elsősorban a nagyobb porozitás. Az alábbiakban a rövidszállal és a folyamatos szálakkal erősített nyomtatás előnyeit és hátrányait hasonlítjuk össze a szakirodalom alapján.

Nagy űrtartalmú PET és HDPE tartályok gyártása és egyéb újdonságok a fúvás és fröccsfúvás területén

Röviden bemutatjuk az USA egyik innovatív és piacformáló, elsősorban fúvott műanyagipari termékeket gyártó cégének újdonságait, amely nemcsak a saját gyártástechnológiájának és termékportfóliójának megreformálásán keresztül, hanem a vevőivel szorosan együttműködve, azokat oktatva alakítja, formálja a piaci/vevői trendeket. Új termékdizájnokat, gyártási modelleket hoztak létre, melyek értékesebbek a piaci szereplő számára, mindamellett kedvezőbb az ökológiai lábnyomuk. Szó lesz még a fúvás területén bevezetett más újdonságokról, elsősorban nagy űrtartalmú és komplex formájú termékek gyártására szolgáló berendezésekről.

Granuláló rendszerek

A modern granuláló berendezések legfőbb követelményei közé tartoznak a gyorsaság, a hatékonyság, a nagy töltőanyag- és reciklátum tartalmú kompaundok kezelésének rugalmassága. A kompaundáló ipar igényei folyamatosan változnak, ezért a granulátorok gyártói termékkínálatukat a felhasználói igényekhez igazítják. A legújabb berendezések a nagyobb rugalmasság, a gyorsabb átállás és a magasabb szintű automatizálás iránti igényt is kielégítik. A regranulátumok hatékony kezelése különösen fontos a fröccsöntő üzemekben, ugyanis néhány kulcsfontosságú lépés megtételével jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás.

A gyors átállások titkai a fröccsöntésnél

Sok fröccsöntő számára egy másik termékre történő gyors átállás nehéz feladat. A gyors átállások feltétlenül szükségesek a vevőigények kielégítéséhez és megfelelő nyereség eléréséhez. Mik az okai annak, hogy sok fröccsöntő cég fél leállítani a gyártást, szerszámot cserélni és új termékkel elindulni – gyorsan? Ebben a cikkben ismertetjük az átállás menetét, mely tágabb értelemben három, megkülönböztethető lépésből áll: tervezés, szerszámcsere és elindítás.

Szerszámtervezés a fröccsönthetőség és a karbantartás figyelembevételével

A szerszámkészítés technológiája az évek során jelentősen fejlődött, és a gyártás szempontjain alapuló tervezés (DFM – Design for Manufacturig) egész folyamata is. Felismertük, hogy nem csak a fröccsöntés hatékonyságát, hanem a felszerszámozást és a szerszámok karbantartását is figyelembe kell venni a tervezésnél. A közlemény egy DFM2-nek nevezett rendszert mutat be, ahol szerszámgyártás és fröccsöntés is folyik.

Elektromosan vezérelt szerszámok előnyei a fröccsöntők számára

A szerszám elektromos eszközökkel történő „feljavítása” (elektrifikálása) csökkenti a hibás darabok keletkezésének esélyét, segíti a tiszta feldolgozási körülményeket és valós idejű (real time) visszajelzésekkel javítja a folyamat ellenőrzését. Ez szervomotorok alkalmazásával történik, melyek vezérlik a szerszám mozgásait

Műanyagok alkalmazása

Műanyag csövek a vízgazdálkodásban, az épületekben és az infrastruktúra kialakításában

Néhány évtizeddel ezelőtt a vízvezetékek, a csatornacsövek, a mezőgazdasági öntözőcsövek stb. fémből, kerámiából. betonból készültek. A műanyag csövek csak fokozatosan tudtak benyomulni ezekre az alkalmazási területekre. Ma azonban a korábban műanyagok számára elképzelhetetlen területen is ott vannak, és kiderült, hogy korábbi elődeiknél számos jobb tulajdonságuk is lehet. A következőkben elmeséljük, hogy hogyan lett az ADS cég a globális vízgazdálkodás egyik legnagyobb támogatója, és bemutatunk számos már fontos és érdekes alkalmazást. A továbbiakban pedig számos, a csőgyártáshoz és hegesztéshez kapcsolódó újdonságot mutatunk be.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Mechanikai vizsgálatok egyedi mintageometriák esetében

A műanyagtermékek mechanikai tulajdonságaik szempontjából történő minősítése sok területen nélkülözhetetlen. A termékek alakja azonban sok esetben nem teszi lehetővé a vizsgálati szabványokban előírt geometriájú próbatestek használatát. Tipikus példa erre az íves geometriával jellemző csövek ellenőrzése, vagy azok a szerkezetek, amelyekből csupán kis méretű próbatest munkálható ki a vizsgálatokhoz. Ezekben az esetekben olyan alternatív mérési módszerek fejlesztésére van szükség, amelyek validálása, illetve az elterjedten használt szabványos vizsgálatokra való visszavezetése megoldható.

Műanyagipari vizsgálólaboratórium a Jászságban

Az IMSYS Kft. néhány éve működő akkreditált laboratóriuma széleskörű vizsgálati szolgáltatásain túl alapkutatási tevékenységet is végez a műanyagok újrahasznosítása területén. Felszereltsége elsősorban a műanyagok mechanikai, termikus, reológiai, optikai, mikroszkópiai és spektroszkópiai méréseit teszi lehetővé, fő tevékenységei az anyagfejlesztéshez, tönkremeneteli okok analíziséhez és egyéb szabványos vizsgálatok elvégzéséhez kapcsolódnak

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Innovatív termoplasztikus kompaundok és kompozitok

A fémek helyettesítése műanyaggal az elektromos gépkocsik megjelenésével a korábbiaknál is nagyobb kihívást jelent. A súlycsökkentés a korábbiaknál is fontosabb lett, és az új funkciók tovább növelik a követelményeket. Alapvetővé vált a gazdaságos sorozatgyártás lehetősége. Ezek teljesítése érdekében folyamatos a fejlesztés a termoplasztikus kompaundok és kompozitok területén. A cikk több újonnan fejlesztett terméket mutat be.

Ütésállóság javítása adalékokkal

A műanyagok alkalmazhatóságának egyik legfontosabb kritériuma az ütésállóság. A legtöbb polimernél és szinte valamennyi alkalmazási területen szükséges az ütésállóság javítása adalékanyagokkal. Különösen jelentős az ütésállóság növelése a hulladékok újrahasznosításánál. Az ütésállóság növelésével nagymértékben növelhető a reciklátum alkalmazása a primer alapanyagok mellett, ami gazdasági és fenntarthatósági előnyöket jelent. A cikk különböző cégek új ütésálló modifikátorait mutatja be.

Sztirolműanyagok: jó ár/értékarány széles alkalmazási területen

A sztirol műanyagok fajtái és alkalmazásuk

Új termékek, új technológiák

Újdonságok a fóliagyártás területéről

A műanyag fóliák adalékanyagokat tartalmaznak a gyorsabb feldolgozhatóság, a kisebb vastagság, a jó felületi tulajdonságok és a nagy szilárdság érdekében. Az új és továbbfejlesztett adalékok hatékonyabbá teszik a gyártást és az egyszer használatos csomagolóanyagok újrafeldolgozhatóságát. A gázzáró (barrier) csomagolásoknál általában többféle anyagot használnak a gázzáró tulajdonságok javítására, ami nagyon megnehezíti az újrahasznosítást. A gázzáró csomagolófóliák gyártói ezért számos megoldást fejlesztettek ki a reciklálhatóság elősegítésére.

Üzleti hírek

Lengyelország műanyagipara

A több, mint két évtizede intenzíven fejlődő lengyel műanyagipar jól megbirkózott a járvány kihívásaival. Mivel a vállalatok biztonságos foglalkoztatást tudtak fenntartani, 2020 első félévére kiterjedő recesszió után az év második felében a műanyag-, és gumiáru előállítás jelentős növekedésnek indult. A külföldi befektetők mellett a hazai vállalatok a lengyel gazdaság egyre fontosabb mozgatórugóivá váltak. A fejlett műanyagiparral rendelkező Lengyelország gazdasági gyarapodása a környezettudatosságra törekvő korszerű vállalatok tevékenységére épül.

Elő- és utóműveletek

Apró orvosi eszközök ultrahangos hegesztése

Az ultrahangos hegesztés az orvostechnikában egyre gyorsabban terjed. Leginkább kisméretű, de nagyon összetett formájú eszközöket, testen hordható „okos” eszközöket, gyógyszeradagolókat, kis sebet ejtő sebészeti eszközöket, katétereket stb. gyártanak ezzel a technikával. Az alábbiakban bemutatunk ezek közül egy tromboembólia kockázatát csökkentő, testen hordható, „geko” márkanévvel jelölt eszközt. De bemutatjuk azt is, hogy hogyan épülnek fel ezek a hegesztőgépek, hogyan kell velük bánni; milyen hibáikra lehet számítani, és hogyan érdemes őket javíttat.

Műanyagok és a környezet

A műanyagcsomagolások szervezettebb újrahasznosításával terjedhet a körkörös gazdasági modell

A felhasznált csomagolóanyagok csökkentése mellett alapvető cél a keletkező hulladékmennyiség begyűjtése, válogatása és újrahasznosítása. Bár Németországban az egy főre eső csomagolóanyag mennyiség még az EU-s átlagnál is 29%-kal nagyobb, a hulladékkezelésük hatékonyság jó példa a többi ország számára. A megfelelően előkészített regranulátum hatékony felhasználását a minél pontosabb és egységesebb kísérőadatok segíthetik.