Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Innovatív poliamidokkal szélesedik a fémek helyettesítése

elen cikk két vezető cég, a Lanxess és a BASF poliamid termékcsaládjainak fejlesztését, a legújabb Durethan és Ultramid típusokat mutatja be. A folyamatos fejlesztéssel egyre szélesedik a fémek helyettesítése poliamidokkal

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Műanyag vizsgálatok újdonságai

Kompaundálásnál a végtermékek minőségének biztosítása egy sor vizsgálatot igényel, amelyek gyorsasága, pontossága és költséghatékonysága kulcskérdés a gyártás hatékonysága szempontjából. A legfontosabb vizsgálatok – a nyersanyag azonosítása, a kémiai és fizikai – főleg a termikus – tulajdonságok és azoknak az adalékokkal való kölcsönhatásának vizsgálata, és ezekhez ma már szorosan hozzájön a környezeti hatások, elsősorban a lebomlás vizsgálata.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Új fröccsszerszám kiegészítők

Egy fröccsszerszám átadásakor továbbá tárolása, szállítása, illetve használatba vétele és karbantartása során szükség van egy szerszámnaplóra, amelyben az összes, az adott szerszámra vonatkozó információt tárolni kell. A termelés digitalizációjára történő átállásnál célszerű ezeket az információkat a szerszámhoz rögzített módon, digitális formában, könnyen hozzáférhető formában tárolni. A portáldaruval nem rendelkező üzemekben, vagy más okokból, szerszám beemelő kocsikat használnak. Szűk helyen, vagy eltérő irányokban történő becsúsztatáshoz speciális, golyós görgő sorokat tartalmazó mozgató asztal jelentheti a megoldást.

Csiga- és hengerkopás a feldolgozógépeknél

Az extruderek, fröccsöntő gépek és az üreges testeket fúvó berendezések esetében a csiga és/vagy henger kopása rontja a gyártás gazdaságosságát és a termékek minőségét. Egy kritikus ponton túl szükségessé válik cseréjük, ami megfelelő előrejelzés hiányában tervezetlen leállást, jelentős termeléskiesést okoz.

Ma már sokféle műanyagot habosítanak

Szinte valamennyi műanyagból lehet habosított lemezeket előállítani, amelyekkel jelentős súlycsökkentés érhető el, de emellett tompítják az ütéseket és kiváló hő- és hangszigetelők. A habok hőállóságát és más specifikus tulajdonságait és így alkalmazási lehetőségeit a különböző területeken a habosításra kerülő polimer tulajdonságai határozzák meg. A gyártók a felhasználók igényeit követve újabb típusokkal jelennek meg a piacon.

Profilok extrudálási kapacitásának bővítése

Az építési termékek iránti kereslet folyamatosan nő, a profilextrudálással foglalkozó műanyagfeldolgozók a kapacitás bővítésére törekszenek. A kérdés az, hogy ezt több, egy profilt gyártó sorral, vagy egyszerre két profilt gyártó sorral oldják-e meg.

A cső- és profilextrudálás követelményei, vezérlése és vizsgálata

A közműhálózatban alkalmazott műanyag csövekre sokféle követelményt dolgoztak ki, amelyeket a hosszú (általában 50 év) élettartamuk alatt teljesíteniük kell. Az USA-ban érvényes dokumentumok más országok számára is irányadók lehetnek. Az extrudálás vezérlésére és ellenőrzésére újabb műszereket fejlesztettek ki.

A 3D nyomtatás jövője

Újabban a 3D nyomtatás egyre inkább a kis és közepes sorozatok gyártása irányába tolódik, azonban a legújabb fejlesztések a nagy sorozatok gyártását is lehetővé fogják tenni. Az EOS GmbH új SLS eljárása a hagyományos berendezésekhez képest tízszeres gyorsasággal képes termékeket gyártani. A 3D nyomtatók gyártói felé irányuló általános igény, hogy nyílt, több anyaggyártó termékeit is feldolgozni képes rendszereket dobjanak piacra.

Új termékek, új technológiák

Függőleges bordákkal megerősített és könnyebbé tett palackok

Műanyagok alkalmazása

PP és PA kompaundok növekvő szerepe az autóiparban

Az autógyártásban folyamatosan nő a műanyag kompaundok alkalmazása. Ezek szerepe elsősorban az alkatrészek, ezen belül is a szerkezeti elemek súlyának csökkentése a fémek kiváltásával. A súlycsökkentés az elektromos autóknál a korábbinál nagyobb feladatot jelent. Az akkumulátorok miatt ugyanis ezek az autók 15%-kal nagyobb súlyúak annak ellenére is, hogy több alkatrész feleslegessé válik.

Szigorodó előírások és átfogóbb vizsgálatok az orvosi ellátás biztonságának növelésére

2020. május 25. óta az Európai Unió minden tagországában kötelező betartani az EU 2017/745 számú, orvosi eszközökre vonatkozó új előírását (MRD, Medical Device Regulation). Ennek alapvető célja, hogy növelje a betegek ellátásának biztonságát és csökkentse az orvosi kezelések kockázatát. A kis és közepes méretű vállalatok önmagukban aligha lesznek képesek az MRD valamennyi követelményének eleget tenni, azért valószínűleg partneri viszonyba kell majd lépniük valamelyik gyógyászati eszközöket gyártó nagyvállalattal. Az eddigieknél szigorúbban kell majd vizsgálni az orvostechnikában alkalmazott műanyagok vegyszer- és feszültségrepedezését is, mindenekelőtt a kórházi fertőtlenítőszerek és a kemoterápiás gyógyszerek agresszív oldószereinek műanyagokra kifejtett hatását. A műanyagok feszültségkorróziója ugyanis a klinikai és az otthoni használatra szánt orvosi eszközök váratlan meghibásodását okozhatja, és ezzel komolyan veszélyezteti azok megbízhatóságát és a beteg biztonságát.

Üzleti hírek

Tetőfedő fóliák európai piaca

Vezetői ismeretek

Az EU-ban megindult az egyutas műanyag termékek kiszorítása a piacról

Az egyszeri használatra szánt műanyagok ellen megindult az össztűz. Az óceánokban, a folyókban és a korábban romantikus tájakon viszolyogtató szeméthegyek úsznak vagy állnak. Hiába tudják a műanyagosok, hogy nem a műanyag, hanem az ember a hibás, kénytelenek tudomásul venni, hogy a kényelmes és higiénikus termékek egy részéről le kell mondani, és a fogyasztók számára kevésbé kényelmes, de kevesebb szemetet termelő megoldásokat kell találni. Az EU egyutas műanyag termékek kiszorítását vagy idővel betiltását eredményező új irányelvei meggyorsították ezt a folyamatot. Az alábbiakban bemutatjuk az irányelveket, és áttekintést adunk arról, hogy hogyan viszonyulnak a tagállamok a legújabb házi feladathoz.

A Covid vírus okozta járvány hatása a műanyagiparra

A már második éve a világot térdre kényszerítő vírus okozta világjárvány nagy kárt tett a gazdaságban, és a műanyag-feldolgozókat sem kímélte. Egy kanadai piackutató cég több száz cégnek elküldött kérdőívei alapján kapott válaszokból kiderült, hogy az iparág legfőbb gondját a tengeren túli beszállítók bizonytalan, gyakran elmaradó küldeményei okozták. Ennek nyomán az USA-ban már megindult a korábban távoli országba telepített gyártás visszatelepítése. A fröccsöntő szerszámok gyártói ugyancsak versenyt futnak az idővel. A gyártás jelentős részét ugyancsak az alacsonyabb bérű ázsiai országokban végezték, és ott vannak azok a speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek is, akiknek az USA-ban nagyon magas fizetés jár. A cégek arra számítottak, hogy a digitális technika a műanyag-feldolgozásban 2030 körül fog felfutni, és ebben az időszakban lesznek nyugdíjra jogosultak (65 évesek) az USA utolsó bébibummjának gyermekei. Úgy gondolták, hogy 10 évük van a digitális technológia szakembereinek kiképzésére. A fejlesztés felgyorsult, a 10 év helyett 10 hónap alatt kellene kiképezni azokat a munkatársakat, akiknek a korábbi fröccsszerszámoktól alapvetően eltérő digitális szerszámokat kellene előállítani. Egyelőre a képzés tervezése és szervezése folyik…

Műanyagok és a környezet

Megoldások és gondolatok az élelmiszeripari műanyag csomagolások visszaforgatásáról ugyanebbe az iparágba

A kiürült üdítős PET palackok összegyűjtése, anyaguk újrafeldolgozása – akár ismét ilyen palackokká – ma a fejlett országokban a műanyagok újrahasznosításának elfogadott módja. Az élelmiszerek csomagolásában ugyancsak jelentős hányadot képviselő nagy sűrűségű polietilén (PE-HD) visszaforgatása a közeljövőben az USA-ban és talán Európában is megvalósulhat. Nyitott kérdés azonban, hogy hogyan lehet az élelmiszeriparban ismét felhasználni a többrétegű (akár 12-rétegű) műanyag fóliákat, amelyek nagyon jól beváltak az egyre népszerűbb flexibilis csomagolásban.

Példák az újrahasznosításra is gondoló termékfejlesztésre

A Kuse közhasznú ipari kutatási intézmények érdekképviselete nyomatékosan felhívta a fejlesztők figyelmét a tartós körforgásos gazdaság létrehozásának fontosságára. Ennek érdekében a pazarlás és az erőforrások folyamatos kiaknázásának megszüntetésével új koncepcionális műanyag-feldolgozást kell megteremteni. Az alábbiakban példákat ismertetünk az ilyen irányú termékfejlesztésekről.