Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Az orvosi eszközökhöz és a hordozható orvosi eszközök házához alkalmazott műanyagokkal szembeni elvárások

A műanyagpiacon már jó ideje forgalomban vannak az ún. "orvosi műanyagok", de valójában nincs pontosan definiálva, hogy milyen alapkövetelmények alapján kaphatja meg egy termék ezt a minősítést. A németországi VDI ennek irányelveit próbálja meghatározni. Az otthon alkalmazható és gyorsan terjedő hordozható orvosi eszközöknek a gyógyító funkciók mellett a beteg biztonságát is szavatolniuk kell. Ezért elsősorban az eszköz burkolata vagy háza felelős. A megfelelő műanyag kiválasztásához ugyancsak jól jönnek a hasznos tanácsok.

Utólagos lakkozást nem igénylő csillogó felületű poliamid alkatrészek

Az új fejlesztésű alifás poliamiddal egyenletes, csillogó felületű, könnyűfém alkatrészek helyettesítésére is alkalmas elemek készíthetők. A hagyományos poliamidokhoz képest jobb karcállósággal, kedvezőbb vetemedéssel rendelkező új poliamid kitűnően színezhető. A tökéletes felületű, további lakkozást nem igénylő merev elemek gazdaságosan előállíthatók, precíz könnyűfém alkatrészek helyettesítésére alkalmasak.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Nem elhanyagolható terület a műanyagok vizsgálata

Az alapanyagokat a műanyag-feldolgozók ma már nemcsak az ömledékviszkozitás (Melt-index) mérésével ellenőrizhetik, hanem mélyebb szerkezetvizsgálatokat is végezhetnek. Ez utóbbiaknak különösen a reciklált anyagok feldolgozásánál van jelentősége. Másik szempont, hogy a vizsgálatoknak mind az alapanyagok, mind a feldolgozás, mind a késztermék minősítésére ki kell terjednie.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Fröccsöntés: az átkapcsolási pont és az előre jelzett karbantartás hatásai

A fröccsöntés az egyik legelterjedtebben alkalmazott műanyag-feldolgozási technológia. Az így legyártott alkatrészek minősége és a gyártás gazdaságossága folyamatos kihívások elé állítja a piaci szereplőket. A fröccsöntési folyamat egyik kulcskérdése az átkapcsolási pont helyes megválasztása, ami jelentős hatással van a gyártás hatékonyságára és a termék minőségére. A megelőző karbantartás nemcsak a fröccsöntő gép, hanem nagy sorozatok esetén a szerszám esetében is alkalmazandó, jelentős versenyelőnyt jelentő megoldás, amihez a fröccsüzem és a szerszámgyártó szoros együttműködése szükséges.

Fröccsöntés: költségcsökkentés az energiahatékonyság növelésével és "okos" megoldásokkal

A fröccsöntött termékek piacán a piaci nyomás hatására folyamatos költségcsökkentés folyik. Ennek egyik, növekvő fontosságú eleme az energiahatékonyság javítása, ami emellett a cég környezetvédelmi megítélésénél is fontos szerepet játszik. A digitális termelésre történő fokozatos átállást különböző szoftver csomagok támogatják, amelyek a hatékonyság növelést a fröccsgépek és a különböző kiegészítő berendezések közötti kommunikáció révén is javítják. E rendszerek lehetővé teszik az alapanyag tulajdonságainak és a környezet ingadozásainak kompenzálását, javítva a minőséget, csökkentve a selejtarányt és a nem tervezett leállások okozta veszteségeket. Az alábbiakban a fröccsgépgyártók legújabb fejlesztéseiről olvashatnak.

Többrétegű csomagoló fóliák fejlesztése

A műanyagok egyik fontos alkalmazása a csomagolás, ezen belül is az élelmiszercsomagolások területe. A fóliagyártók kihasználva az igények növekedését, folyamatosan fejlesztik a többrétegű fóliákat, az újrahasznosítást is figyelembe véve. A fóliát bevonatokkal is barrier tulajdonságúvá lehet tenni.

A 3D nyomtatás az egészségügy nagy ígérete

A 3D nyomtatás alkalmazása rohamosan terjed a gyógyászati termékek területén. A 3D nyomtatókat gyártó cégek egyre inkább nyitnak a több forrásból származó alapanyag-kínálat felé, vagyis berendezéseiket számos alapanyaggyártó termékeivel is lehet használni. Fejlesztették a fogorvosi alkalmazásokat és a sebészeti eszközöket is. Gyorsan bővül a ruházaton, a szemüvegbe beépítetve, vagy a végtagokra felcsatolva hordható 3D nyomtatású egészségügyi és wellness eszközök piaca is.

Elő- és utóműveletek

Újdonságok a műanyagfelületek kialakításában

A műanyagfelületek nyomtatásának, a díszítési műveleteknek ma már nemcsak a vizuális kommunikáció a célja, hanem egyre inkább előtérbe kerül különböző funkciók kialakítása is. Jellemző trend ma az, hogy a fröccsöntő szerszámban (in-mould) felvitt dekorációs fóliába integrálnak bizonyos funkciókat, pl. rejtett kódokat, vagy LED-eket akár érintéses kapcsolóval együtt.

A meleg tapadás fontossága a töltőgépeken lehegesztett fóliazacskók tökéletes lezárásában

A flexibilis csomagolástechnikában a fóliatömlőt a töltőgépeken töltés után azonnal hegesztéssel zárják le. A töltet formájától, tömegétől függően a még meg nem dermedt hegesztővarrat a rá ható feszültségtől részlegesen vagy teljesen felnyílhat. Ezért a legtöbbször többrétegű fóliákban olyan hegesztőréteget kell alkalmazni, amelyben a hegesztőpofák felnyílása után a még meg nem dermedt ömledéknek elég nagy a meleg tapadása (amely nem azonos a hegesztés meleg szilárdságával), és ellenáll a felnyílásnak. A jó meleg tapadásnak megvannak a maga fortélyai. Erről szól a következő szöveg.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Fából gyártott műanyag; A Volkswagen Stratasys 3D nyomtatókkal készít élethű prototípusokat; Vízsugaras vágási technológia műanyag habok, kompozitok formázásához; A csomagolóanyagok újrahasznosítását segítő új pigmentek; Speciális, vizet visszatartó mezőgazdasági fólia;

Műanyagok alkalmazása

Építőipari fóliák és lemezek újdonságai

A beton és az acél mellett a műanyagok - különösen a műanyag fóliák - is kulcsszerepet játszanak az építőiparban. Az alábbiakban néhány újdonságról olvashatnak.

PVC-O és PEX csövek alkalmazása

A műanyag csövekhez nagy mennyiségben polietilént és PVC-t használnak. A magasabb alkalmazási hőmérséklet azonban más műanyagfajtákat igényelnek. A CPVC mellett ilyenek a PEX és a PVC-O csövek.

Üzleti hírek

Spanyolország műanyagipara

Spanyolország Európa negyedik legnagyobb gazdasága, és jelentős a műanyagipara. Az utóbbi évek gazdasági felzárkózását azonban megtörte a koronavírus kitörése és tombolása.

Vezetői ismeretek

A megújuló energiaszektorban használt műanyagok növekvő szerepe

A világ kőolaj-, földgáz- és uránkészleteinek végessége, valamint a "tisztább jövő" óhaja egyre növeli a megújuló energiaforrások felhasználását. A nap- és a szélenergia a megújuló energiaforrások 86%-át teszik ki. Ezek az alkalmazások a műanyagok számára is egyre bővülő lehetőségeket kínálnak.

Műanyagok és a környezet

A flexibilis műanyag csomagolóanyagok újrahasznosítása

A flexibilis csomagolások világszerte egyre népszerűbbek. Ehhez a csomagoláskor legtöbbször talpas zacskókat használnak, amelyeket ma záróréteget tartalmazó többrétegű fóliákból készítenek. A főképpen polietilénből készült, de általában poliamid vagy politejsav (EVOH) záróréteget tartalmazó zacskók anyagának újrafeldolgozása a hulladékkezelőknek gondot okoz. A műanyaggyártók nagy erőfeszítéseket fejtenek ki, hogy elő tudják állítani az egyetlen műanyagból, polietilénből készíthető ideális zacskókat, vagy lehetővé tegyék, hogy azok a zárórétegek ellenére a polietilén hulladékárammal együtt újrafeldolgozhatók legyenek. Az iparág ezen túlmenően keményen dolgozik azért, hogy csökkentse a műanyaghulladék mennyiségét, és hogy a hulladék minél nagyobb részét ismételten hasznosíthatóvá tegye. Mindezzel igyekszik hozzájárulni a körkörös gazdaság megvalósításához.