Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Természetes szálakkal a fenntarthatóságért

A természetes szálakat már évek óta alkalmazzák a műanyag kompozitokban, nem csak előnyös tulajdonságaik, hanem a fenntarthatóságra való törekvés miatt is. Az alábbiakban a cellulózszálak, a lignin és a bazaltszálak alkalmazásáról olvashatnak.

Biológiailag lebomló polimerek jelenlegi és jövőbeli helyzete

A bioalapú polimerek a hagyományos polimerek alternatívái, bár jelenleg még a műanyagpiac csak kis részét – kevesebb mint 1%-át – birtokolják. A MarketsandMarkets piackutató előrejelzése szerint a biodegradálható műanyagok piaci értéke 2023-ra 6,12 milliárd dollárra nőhet.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Ütésállóság javítása

A műanyagok alkalmazási területeit szélesíti, hogy ütésállóságukat sokféle módszerrel lehet növelni. A fejlesztések motorja az autóipar, amelynek az acél alkatrészek műanyagokkal történő cseréjéhez kiváló minőségű és mechanikai tulajdonságú polimerekre van szüksége.

Műanyag alapanyagok vizsgálata többfunkciós berendezéssel

-

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Fröccsöntés: forrócsatornás újdonságok

Egy adott terméknél a megfelelő technológia kiválasztásához fontos mérlegelnünk a hideg- és a forrócsatornás fröccsöntő szerszámok előnyeit és hátrányait. Az új forrócsatorna-rendszerek fejlesztései a feldolgozható anyagok körének kiszélesítését, a minőség javítását és a gazdaságosság növelését célozzák.

Újdonságok az extrudálásban

A legújabb extruderek gyorsabbak, nagyobb arányban képesek jó minőségben használni a reciklált polimereket, és gyakran rendelkeznek többrétegű termékek gyártására alkalmas kialakítással. Egyre nagyobb jelentőségű a telekommunikációs „okos” eszközök segítségével nyújtott távszolgáltatás. Az extruderben a műanyagömledék áramlását szimuláló programok fejlesztése révén lehetővé vált a szerszámok gyors, hatékony optimalizálása.

Robotok a fröccsöntő üzemekben (2. rész)

A fröccsöntő üzemekben egyre jobban terjed a robotok alkalmazása. A MISZ előző számában megjelent publikáció 1. részében a robotok gyártói jelenlegi újdonságaikra hívják fel a figyelmet és több olyan lehetőségre mutatnak rá, amelyekben a feldolgozó üzemek tovább hasznosíthatják a többtengelyes vagy a lineáris (kateziánus) robotok előnyeit. Az ebben a számban megjelenő 2. részben a robotok további fejlesztéseiről számolnak be, amelyek révén a fröccsöntés magas szintű automatizálása megvalósíthatja az Ipar 4.0 elvei szerinti műanyag-feldolgozást, többek között az emberrel együttműködő robotok, az ún. kobotok alkalmazásával.

Új megoldások a műanyag-feldolgozó szerszámok temperálásában

A fröccsszerszám temperálása jelentősen befolyásolja a darabok minőségét és a ciklusidőt. A Variotherm eljárás a fröccsöntés közben változtatja a szerszámhőmérsékletet, ezáltal optimalizálva a minőséget és a gazdaságosságot. Fontos a különböző szivattyúk, amelyek a temperáló folyadékot mozgatják, gazdaságossága és energiafelvétele, ami egyúttal a környezetvédelemmel is kapcsolatba hozható. A közvetlen fűtőpatronos fűtés hatékonyabb, mint a köpenyen lévő csőkígyós megoldás.

Az amorf és a részben kristályos polimerek temperálása

A műanyagok legtermékenyebb feldolgozása a fröccsöntés. A rövid ciklusidő érdekében a feldolgozók a szerszámba fröccsentett meleg ömledéket a lehető leggyorsabban igyekeznek lehűteni, de emiatt a megszilárdult formadarab nem éri el az elméletileg maximális minőséget. Az amorf műanyagokban belső feszültségek maradnak vissza, a részlegesen kristályos műanyagokban a kristályossági fok az optimális értéknek legfeljebb 90%-a körül lesz. Utólagos hőkezeléssel, ún. temperálással meg lehet közelíteni az ideális állapotot. Egy amerikai tanácsadó cég tulajdonosa, Michael Sepe, a Plastics Technology című szaklapban megjelentetett cikksorozatában tárja fel a különböző műanyagok temperálásának titkait. A következőkben ebből a legnagyobb mennyiségben feldolgozott kommersz (amorf és részlegesen kristályos) műanyagok temperálására ajánlott tanácsait ismertetjük.

Az okos kompaundálás lehetőségei

A műanyagok kompaundálásában is megjelenik az igény a negyedik ipari forradalom, az ipar 4.0 legújabb eredményeinek felhasználására. A kompaundáló berendezések gyártói gyors ütemben fejlesztik az „okos” gyártásra alkalmas hardver és szoftver megoldásaikat, és ezeket a kompaundálók egyedi igényeihez igazítva ajánlják.

A 3D nyomtatás érdekes műanyagipari alkalmazásai

Az autóipari, teherviselő fém alkatrészek erősített műanyagokkal történő helyettesítéséhez jó támogatást ad a 3D nyomtatású prototípusok és komplex modellezési számítások, számítógépes szimulációk használata. Az optimális eredményekhez vezető 3D nyomtatású prototípus alakja tudatosan eltér a gyártásra kerülő fröccsöntött termékétől, mivel az ezen mért értékeket csak a szimulációs modellek számításai alapján lehet értelmezni. A szerszámgyártásnál is kezdenek tért nyerni a 3D nyomtatással készült alakadó részek, amelyek a gyors piacra kerülés mellett gyakran a ciklusidő, és így a gyártási költségek csökkentését is biztosítják.

Elő- és utóműveletek

Műanyag és műanyag, vagy műanyag és üveg közötti kötés lézersugárral

Két különböző műanyag elem között erős és tartós kötést lehet létrehozni lézerhegesztéssel, amelyet szívesen alkalmaznak az autógyártásban, de számos más iparágban is. Korábban azonban ezt a technológiát csak akkor tudták kivitelezni, ha az egyik műanyag elnyelte a lézersugarat, a másik nem, azaz a lézersugár számára „átlátszó” volt. Az újabb fejlesztések jelentősen kitágították a lézerhegesztés alkalmazási területeit. Átlátszó elemeket tartalmazó eszközökben gyakran üveget kell műanyaggal összeépíteni. Ehhez tapadóanyagot vagy ragasztót használnak, de a ragasztók élettartama korlátozott, az üveg felületén pedig nehéz a ragasztót egyenletesen eloszlatni. Egy németországi kutatóintézetben azzal próbálkoznak, hogy lézersugárral mikro- vagy nanoméretű felületi mintázatot alakítanak ki az üvegen, majd erre sajtolják rá – ugyancsak lézertechnikával – a műanyagot. A hátrametszéses finom struktúrába behatoló és ott megdermedő műanyag erős és tartós kötést hoz létre a két anyag között.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

3D nyomtatású fröccsszerszám-elemek az anyaghű prototípus gyártáshoz; Poliamid 6 kompaundból fröccsöntött üzemanyagtank; Légköri szén-dioxidból előállított ipari korom; Új, hatékony PA hőstabilizátor

Műanyagok alkalmazása

A polietilénfóliák 5 legnagyobb alkalmazási területe Észak-Amerikában (2. rész)

A Plastics Technology című műanyagipari szaklap interjúkat készített egy piaci kutatóval. Témájuk az észak-amerikai térségben felhasznált polietilénfóliák legnagyobb alkalmazási területei voltak. Az interjúkat videókon is publikálták, de tartalmukat 5 blogban a folyóirat is közölte. Ezeket kétrészes publikációnkban ismertetjük. Az 1. a sztreccsfóliákról és a konténer- vagy csomagolófóliákról, a következő számban megjelenő 2. részben a kiskereskedelemben használt hordtáskákról, továbbá az intézményekben és a háztartásokban használt szemétgyűjtő zsákokról szóló beszélgetésről számolunk be.

Csövek alkalmazása nem csak a közművesítésben

A műanyag csövek egyik legsikeresebb alkalmazási területe a közművesítés. Újabban a szélerőművekhez szükséges nagyfeszültségű kábel védőcsöveit is speciális polietilénből gyártották. Energia- és vízkészlet-takarékosság, árok nélküli telepítés mind a műanyag csövek előnyeihez tartozik. Egy szennyvíztisztító telepet a világ legnagyobb PVC csövével (1500 mm átmérő) korszerűsítettek.

Piaci hírek

Üzleti hírek

A Trinseo megvásárolja az Arkema PMMA üzletágát; Az Epsan elindítja az ABS/PA gyártását

Vezetői ismeretek

Az ellátási láncok átalakulása

A Plastic Technology arra a keresi a választ, hogy a leginnovatívabb műanyag-feldolgozók miként képesek felkészülni a koronavírus világjárvány okozta váratlan fejleményekre és az esetleges későbbi válsághelyzetekre.

Műanyagok és a környezet

Műanyagok és a környezet

Műanyaghulladék újrahasznosítása mesterséges intelligenciával; Hatékonyabb hulladékválogatás digitális vízjel használatával; Nagyobb reciklálási teljesítmény a Lindner cég új vágórendszerével; A gyártási hulladék újrafelhasználásának szempontjai