Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Sugárzással térhálósított hőre lágyuló műanyagok

Elektronbesugárzással bizonyos hőre lágyuló műanyagok szerkezetét térhálósítani lehet, amitől azok tulajdonságai megközelíthetik a nagy teljesítményű műszaki műanyagok tulajdonságait. Az így kezelt műanyagok mérsékelt költséggel elégíthetnek ki magas követelményeket. Ezzel az eljárással már habosított termékeket is gyártanak.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Megnőtt az érdeklődés a mikrobaölő adalékanyagok iránt

A Covid-19 járvány elterjedésével újból érdeklődés mutatkozik az olyan adalékanyag-technológiák iránt, mint a biocidek és antimikrobiális (mikrobaölő) szerek, amelyek a műanyag termékek tulajdonságainak megőrzése mellett javítják a higiéniai teljesítményt is. Az alábbiakban a legújabb vírus- és baktériumölő szerekről olvashatnak.

A strukturált felület gátolja a baktériumok megtapadását

Speciális mikroméretű geometriával kialakított szilikon filmfelület a baktériumok elleni védekezésben kínál kedvező megoldást. A Türingiai Textil-és Műanyag Kutatóintézet különleges célszerszámmal különböző mikroméretre strukturált víztaszító és szupervíztaszító szilikon fóliaréteget állított elő. Az optimális méretezésű szilikonfelületet beható optikai vizsgálatok elvégzését követően a nedvesíthetőségre jellemző kontaktszög meghatározásával választották ki. Kezdeti kísérleti tapasztalatok alapján a baktériumok tapadásának hatékonyabb megakadályozása önkenő szilikon kombinációval fokozható.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Korszerű temperálás a fröccsöntésben

A fröccsöntött termékek minősége erősen függ a szerszám temperálásától. A temperálás, amelyet ma még többnyire a gépkezelő állít be, nem egyszerű feladat, különösen, ha a szerszámban több temperáló kör hőmérsékletét és áramlási sebességét kell beállítani és összehangolni. A digitalizált temperálással egy lépéssel közelebb lehet jutni az Ipar 4.0 megvalósításához. A 300 °C felett megolvadó, magas hőállóságú műszaki műanyagok fröccsöntésekor a temperálást olajjal végzik. Egy új eljárás szerint 230 °C-ig az olaj 30 bar feletti vízzel helyettesíthető, ami nemcsak fokozott tisztaságot eredményez, hanem számos más előnye is van.

Az iMLUX alacsony nyomású fröccsöntési eljárás környezetvédelmi és gazdasági előnyei

A nagyobb sebesség és jobb minőség mellett az alacsony nyomású iMFLUX eljárás javítja a fenntarthatóságot, megkönnyítve a reciklált és a bioalapú anyagok használatát, csökkentve az energiafelhasználást, a hulladékot és lehetővé teszi a súlycsökkentést is.

Robotok a fröccsöntő üzemekben (1. rész)

A fröccsöntő üzemekben egyre jobban terjed a robotok alkalmazása. A publikáció 1. részében a robotok gyártói jelenlegi újdonságaikra hívják fel a figyelmet, és több olyan lehetőségre mutatnak rá, amelyekben a feldolgozó üzemek tovább hasznosíthatják a többtengelyes vagy a lineáris (kateziánus) robotok előnyeit. A következő számban megjelenő 2. részben a robotok további fejlesztéseiről számolnak be, amelyek révén a fröccsöntés magas szintű automatizálása megvalósíthatja az Ipar 4.0 elvei szerinti műanyag-feldolgozást, többek között az emberrel együttműködő kobotok, az ún. robotok alkalmazásával.

Gyors fröccsöntő szerszámgyártás 3D nyomtatással

-

Vezérlők kijelzőinek tisztítása

A COVID-19 járvány idején fertőtleníteni kell a vezérlők, kijelzők és kezelőpanelek érintő felületeit. Ehhez ad tanácsokat az alábbi cikk.

Habosított PP a fenntartható alternatíva

A különböző termékek és alkatrészek méretének, súlyának csökkentése általános követelmény széles felhasználási területeken. Főleg ott kritikus ez a kérdés, ahol a súly csökkenése egyértelműen energiamegtakarítást tesz lehetővé. Mellesleg a súly csökkentése gyakran együtt jár költségcsökkenéssel is A súlycsökkentés egyik módja, hogy habosított műanyagokat használnak kompakt műanyagok helyett. Történelmileg a habosított műanyagok döntően az amorf műanyagok voltak, a PS, a PU és a PVC. A habosított PP-t kb. 20 éve vezették be.

Új termékek, új technológiák

Expandálható grafit poliamidokhoz és más hőre lágyuló műanyagokhoz

-

Amit egy extrúziós vállalatnál tudni kell, ha a koronavírus ellen védő maszkokhoz ömledékfúvással gyártott szűrőréteget akar készíteni

-

Folyamatos fröccsöntés extrúzióval és lézeres vágással kombinálva

-

Az első NFL tanúsítással rendelkező 3D nyomtatású jéghoki-sisakbélés

-

Nyersanyagforrásként hasznosítható régi matracok

-

Új poliamid bázisú kompaundok

-

Villamos járművek szigetelése zajelnyelő és stabil poliamid gyöngyhabbal

-

Kávé csomagolására ajánlott aromazáró zacskók kizárólag PP-ből

-

Műanyagok alkalmazása

A polietilénfóliák 5 legnagyobb alkalmazási területe Észak-Amerikában (1. rész)

A Plastics Technology című műanyagipari szaklap interjúkat készített egy piaci kutatóval. Témájuk az észak-amerikai térségben felhasznált polietilénfóliák legnagyobb alkalmazási területei voltak. Az interjúkat videókon is publikálták, de tartalmukat 5 blogban a folyóirat is közölte. Ezeket kétrészes publikációnkban ismertetjük. Az 1. a sztreccsfóliákról és a konténer- vagy csomagolófóliákról, a következő számban megjelenő 2. részben a kiskereskedelemben használt hordtáskákról, továbbá az intézményekben és a háztartásokban használt szemétgyűjtő zsákokról szóló beszélgetésekről számolunk be.

A természetesség iránti igény hajtja a fa-műanyag kompozit alkalmazását

A fa-műanyag kompozit termékek (a továbbiakban WPC – wood plastic composites) nagyon jól beválnak a fa helyettesítésére a kültéri használatban, sőt ipari alkalmazásoknál is. Piaci felmérések több mint 10% éves növekedési ütemet jósolnak a következő évekre.

Piaci hírek

Üzleti hírek

Több Topas ciklikus olefin kopolimer (COC) Németországból; A LEGO tervei, A Corbion és a Total PLA-üzemet épít Európában; A Graboplast már növelte padlógyártását; Növelte termelési kapacitását a székesfehérvári Trimetrik Kft.

Vezetői ismeretek

A vállalatok többsége tervezi a 3D nyomtatásba való befektetést

-

Gazdaságtalanná teszi a hulladékhasznosítást az alacsony világpiaci olajár

-

Műanyagok és a környezet

Vita a műanyagok lebontáson alapuló újrahasznosításáról

Az Amerikai Vegyipari Szövetség az egyébként nem feldolgozható műanyaghulladék kémiai bontással végzett hasznosítását támogatja. A Greenpeace ezt a megoldást mereven elutasítja. A Plastics Today újságírónője cikkében ezt a két álláspontot szembesítette.