Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Felsőbb osztályba lép a poliamid

A poliamidok családja egyre újabb termékekkel bővül, beleértve a biobázisú anyagokat, az égés-gátolt típusokat és a tulajdonságnövelő kompaundokat. Több cég foglalkozik a szűken rendelkezésre álló PA66 helyettesítésével PA6-tal. A gyártók aktívak a fejlesztésekben, amelyekről az alábbiakban adunk áttekintést.

Melamingyanta alapú edényekkel szemben felmerült aggályok kezelése

A hőre keményedő melamingyanta alapú termékeket régóta használják az élelmiszeriparban, elsősorban poharak, edények, evőeszközök céljára. Újabban aggályok merültek fel a termékek egészségügyi vonatkozásában. Erről nyilatkozik a melamin termékek egyik vezető gyártójának képviselője.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Mechanikai tulajdonságok szabványos vizsgálata új mérőműszerrel

A ZwickRoell cég évtizedek óta az anyagvizsgáló gépek egyik vezető szállítója a világon. A kutatás-fejlesztésben és a minőségbiztosításban használt statikus gépeket kifejezetten szakító-, nyomó-, hajlítóvizsgálatok, valamint nyírási és torziós igénybevételek szabványos mérésére tervezték.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Forrócsatornák: egyensúly és kontrollálás

A forrócsatornás technológiát több mint 50 éve vezették be a műanyagiparba. Forradalmasította a fröccsöntést, javítva a termékek minőségét, az eljárás hatékonyságát, csökkentve a hulladékot és növelve a gazdaságosságot. Diadalútja jelenleg is tart, a K’2019 düsseldorfi kiállításon számos újdonságot mutattak be, amelyek különösen a fejlett vezérlő rendszerekkel párosítva tűnnek ígéretesnek.

Hogyan védekezzünk a hiányos és sorjás fröccstermékek ellen?

A fröccsöntésnél a gyártás közbeni két leggyakoribb hiba a hiányos és a sorjás darabok megjelenése. Ha nem állapítjuk meg a jelenség okát, a tüneti kezelést jelentő felületes intézkedések gyakran a másik hibafajta irányába tolják el a gyártást.

A granulálási technológia fejlesztései

A granulálás a műanyag-feldolgozás fontos lépése. A hőre lágyuló műanyagok többnyire granulátum formájában érkeznek a feldolgozó üzemekbe, ezért sok szakembernek nincs gyakorlati tapasztalata erről az eljárásról. Az alábbiakban a granuláló berendezések legújabb fejlesztéseit, típusválasztékát tekintjük át.

A 3D nyomtatás helyzete a műanyagiparaban

Az additív gyártástechnológiának is nevezett 3D nyomtatás térnyerése töretlenül folytatódik, egyre újabb iparágak alkalmazzák gyors prototípus-készítéshez és kis szériás gyártáshoz. E tekintetben a műanyagipar élenjár, de a fémek feldolgozása is jelentős. Megindult a 3D nyomtatási és a CAD/CAM rendszerek integrációja, tovább egyszerűsítve és felgyorsítva a termékfejlesztési folyamatot. A nagyobb automatizáció, a nyomtatás felgyorsítása és az új alapanyagok révén egyre több termék gyártását lehet 3D nyomtatással megvalósítani a jövőben.

3D nyomtatás a koronavírus-járvány alatt és után

Vállalatok és kormányok világszerte keményen küzdenek a koronavírus okozta fertőzés megelőzésével és az akadozó vagy összeomló szállítási láncok gazdasági életre gyakorolt hatásával. A 3D nyomtatással (additív gyártással) foglalkozó szakemberek úgy gondolják, hogy az általuk felkínált technológiával egyszerre lehetne az embereket megóvni a fertőzéstől, másrészt a felhasználás helyén gyártott termékekkel ki lehetne zárni a szállítás bizonytalanságait.

Orvostechnikai csövek széles alapanyag-választéka

Az orvosi csövek precíziós, nagyon korszerű termékek. Mind az anyagválasztás, mind az extrudálási technológia nagy szakértelmet követel. Az alábbiakban a katéterekről, a szilikon csövekről és a TPU csövek vágásáról olvashatnak.

Extruderek átöblítéses tisztítása

Az anyagátállásoknál sok időt és anyagot megtakaríthatunk, ha a feldolgozandó anyagok sor-rendjét helyesen választjuk meg. Általános szabály, hogy a nagyobb viszkozitású anyagok és a részben kristályos anyagoknál a magasabb olvadáspontúak sokkal könnyebben tisztítják a kisebb viszkozitású/olvadáspontú anyagokat, mint fordítva. Az optimális anyagátállások megtervezéséhez szükséges ismernünk az alapanyagok nyírási sebesség/viszkozitás görbéit.

Elő- és utóműveletek

Mikroméretű texturázás vagy mikroméretű funkciós elemek kialakítása műanyag felületeken

A miniatürizálás nemcsak az elektronikában, hanem szinte minden iparágban zajlik. A mű-anyagiparban pl. a termékek felületére visznek fel mikroméretű mintázatot a fényesség szabályozására, kis méretű műanyag lapok felületén, az ún. mikrocsipeken pedig mikroméretű funk-ciós elemeket alakítanak ki. A legtöbbször egyszeri használatra szánt műanyag mikrocsipeket az orvosi diagnosztikában, gyógyításban, a laboratóriumi munkában, a gyógyszerkutatásban egyre gyakrabban alkalmazzák. Használatukkal csökkenthetők az állatkísérletek, és meggyorsul az új gyógyszerek bevezetése a gyógyításba.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

A Borealis kémiailag habosított ADCA-mentes PE-t kínál a kábelgyártáshoz; 3D nyomtatású kagylóülések a Porsche-tól

Műanyagok alkalmazása

Elektronikai rendszerek egyre kisebb műanyag alkatrészekkel

Az elektronikai alkatrészek és részegységek egyre kisebbek lesznek, ugyanakkor óriási mennyiségekben gyártják azokat. Ezzel a trenddel lépést kell tartaniuk a hőre lágyuló műanyag alkatrészeknek és burkolatoknak, amelyekkel szemben a méretek csökkentése mellett más követelmények, pl. a forrasztás magas hőmérséklete is feladja a leckét. Az elektronikai termékek tokozásánál és a nyomtatott áramkörök hordozó paneljeiként hőre keményedő műanyagokat alkalmaznak. Amerikai kutatók polimer bázisú vékony film tranzisztorokat is kifejlesztettek.

Piaci hírek

A titán-dioxid piac helyzete és problémái

A titán-dioxid a legnagyobb mennyiségben alkalmazott fehér pigment. A műanyagoktól és a festékektől kezdve az élelmiszereken és kozmetikumokon keresztül a gyógyszerekig széles körben nyer alkalmazást. Újabban felmerült a gyanú, hogy karcinogén hatása van, azonban ez még nem nyert bizonyítást.

Vezetői ismeretek

A műanyag-feldolgozók stratégiái, óvóintézkedései és kilátásai a koronavírus-járvány idején

A koronavírus okozta világjárvány a világgazdaságot is megrendítette, ebben a műanyag-feldolgozók talán a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak. Az egyes vállalatok különböző stratégiákkal próbálnak túlélni és lehetőleg munkatársaikat is legalább részben megtartani. Az amerikai szaksajtóban azt próbálják felderíteni, hogy milyen hatása van a különböző megelőző intézkedéseknek. Mások azon töprengenek, hogy milyen következménye lesz a COVID-19 vírus megjelenésének az USA és a világ gazdaságára.

A prototípustól a vásárlókig

-

Műanyagok és a környezet

A gyermekjátékok, mint a biopolimerek potenciális felvevőpiaca. Az átállás azonban nehezebb a vártnál

A gyerekjátékok a műanyagok alkalmazásának egyik fontos, ha nem is a legnagyobbak közé tartozó piaca. Innovációban viszont az éllovasok közé tartozik. Az utóbbi években itt is megjelentek a biopolimerek.