Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Áttekintés a polietilénfélék népes családjáról. 2. rész

A polietilén 80 év óta jelen van a műanyag-feldolgozó üzemekben. Ez alatt az idő alatt kialakult egy, a polietilének nagyon sok változatából álló polimercsalád. A hosszú idő alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján azt lehetne gondolni, hogy a feldolgozók mindent tudnak erről a műanyagfajtáról, és könnyedén ki tudják választani egy adott feladathoz az optimális típust. Michael P. Sepe, egy műanyagokkal és azok feldolgozásával foglalkozó nemzetközi globális amerikai tanácsadó cég tulajdonosa rádöbbent arra, hogy ez koránt sincs így. A rosszul kiválasztott alapanyagból pedig csak gyenge minőségű vagy használhatatlan terméket lehet gyártani. Ezért – 40 év alatt összegyűjtött ismeretei, gyakorlata és tapasztalatai alapján – cikksorozatában próbálja elmondani (majdnem) mindazt, amit a polietilénektől tudni kell. Erre támaszkodva igyekszünk ezt a hazai feldolgozók számára közvetíteni. A cikksorozat 1. része a MISZ 2019. 6. számában jelent meg, a 2. rész – egyúttal a sorozat befejezése – ebben a számban olvasható.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Bővült a folyásindexmérő készülékek családja

A műanyagiparban az egyik leggyakrabban használt mérés a folyásindex meghatározása. A különböző igényeket számos készüléktípus elégíti ki. Az alábbiakban ezek újdonságait ismertetjük.

Érintésmentes folyamatellenőrzés a fröccsöntött termékben

A fröccsöntés során a szerszám hőmérsékletét különböző módon lehet mérni. Az eddig használt hőmérsékletmérési eljárások hátrányait küszöböli ki a fröccsöntött darabba beépített, (körül fröccsöntött) RFID érzékelő.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Szerszámtervezési ellenőrző lista

A szerszámtervezőnek és a fröccsöntő szakembernek szorosan együtt kell működnie a kezdetektől a szerszámpróbák sikeres lezárásáig. A szerző ehhez az összetett feladatsorhoz ad tanácsokat egy proaktív ellenőrző listával.

Ablakprofil gyártástechnológiájának fejlesztése

A műanyag ablakprofilok immár évtizedek óta méltó versenytársai a más anyagú termékeknek. A legújabb fejlesztések és az elhasznált profilok újrahasznosítása erősítik ezt a tendenciát.

Új extrúziós technológiák: direkt extrudálás és koextrúzió cirkuláris elosztású szerszámmal

Német kutatók egy új technológiát dolgoztak ki erősítőszálas extrudált termékek előállítására. Az erősítő szálak hosszának növelésével kívánták javítani a termék mechanikai tulajdonságait. Egy másik fejlesztésben a többrétegű csöveket speciális, ún. cirkuláris szerszámmal állították elő. Ezzel a kialakítással az ömledék-hőmérsékletükben nagyon eltérő polimerek is feldolgozhatók.

Műanyagok szennyezettségének automatikus vizsgálata offline és inline

A műanyag alapanyagok és a félig kész műanyag termékek a különféle utóműveletek alapján szennyeződhetnek, és ha így kerülnek a felhasználóhoz, annak megrendülhet a bizalma a gyártóban. Ezért megpróbálják az ilyen hibás terméket kiszűrni. Az alapanyagok – elsősorban a műanyag granulátumok – offline ellenőrzését a korábbi időigényes kézi munka helyett ma már automatizált átvilágított asztalokon lehet végezni. A rátapadt rovarokkal vagy más idegen anyagokkal esetleg szennyezett, nagy sebességgel futó fóliákat pedig kamera pásztázhatja, és a felvett képek elemzését bonyolult szoftver végezheti.

Sztatikus feltöltődési problémák kezelése

A nagy szigetelő képességű műanyagoknál gyakran okoz problémát a sztatikus feltöltődés. Ennek megszüntetés munkavédelmi okokból is szükséges és a feltöltődött szennyeződések eltávolítására a bevonatok felhordása és más utókezelések elvégzése előtt elengedhetetlen. A legtöbb antisztatizáló eljárás ionizált levegő ráfújásán alapszik. A feltöltődés megszüntetése után a felületen lévő szennyezések eltávolítására többféle módszert is használnak.

A műanyagok és fémek közötti biztos kötés alapfeltétele a könnyűszerkezetes 3D hibrid autóalkatrészek gyártásának

A fémekből és műanyagokból kialakított ún. hibrid szerkezetek egyre népszerűbbek, mert az ezekből kialakítható könnyűszerkezetes elemek rendkívül erősek, emellett egyszerre több feladatot is elláthatnak. Elsősorban az autógyártás érdeklődik irántuk. Fejlesztésük nagy iramban folyik. Az alábbiakban ismertetünk néhány olyan eljárást, amelyekkel a fémek és a műanyagok közötti kötést próbálják erősíteni, továbbá bemutatunk néhány példát is a hibrid szerkezetek alkalmazására.

Elő- és utóműveletek

Lézerhegesztés: tiszta és gyors technológia

A műanyagok lézersugárral történő hegesztését elsősorban igényes, műszaki és gyógyászati termékeknél alkalmazzák, mivel tiszta és gyors technológia, azonban a varratok kialakításánál gyakran speciális megoldásokat kell alkalmazni. A lézersugaras tükörhegesztés új módszere már kiküszöböli a korábbi hátrányokat és gazdaságosan alkalmazható.

Új termékek, új technológiák

Üregestest-fúvással készített komplex, 3-dimenziós termékek

Üregestest-fúvással általában csak két dimenzió mentén alakíthatók a termékek. A szívó-fúvó berendezésekkel azonban háromdimenziós formázás is lehetséges, így, elsősorban műszaki célokra, bonyolult formák is létrehozhatók. Egy német alapítvány továbbképzési kurzusokat tart műanyag fúvással foglalkozó német és be-ne-lux szakemberek számára.

Műanyagok alkalmazása

Új elvek az élelmiszerek tartósságát szavatoló csomagolásokban

Az élelmiszerek elosztása, forgalmazása ma megkívánja, hogy a becsomagolt áru hosszú ideig friss maradjon, mert néha messziről hozzák, és a dolgozó háziasszonyok sem tudnak naponta bevásárolni. Becslések szerint a világon évente 13 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki, elsősorban azért, mert már az üzletek polcain is romlásnak indult. Az élelmiszeripar és a műanyagipar együtt dolgozik azon, hogy az értékes élelmiszer egyre hosszabb ideig maradjon fogyasztható. A csomagolóiparnak emellett azzal is meg kell küzdenie, hogy termékei kielégítsék a körkörös gazdaság kialakíthatóságának igényeit.

Piaci hírek

Szlovénia műanyagipara

A Szlovénia már korábban Jugoszlávia GDP-jének 20%-át és az export 35%-át állította elő. Manapság az Európai Unió keretein belül mezőgazdasági országból fejlett ipari országgá vált. Kereskedelmi kapcsolatait erősíti, hogy 2007-ben csatlakozott az eurozónához. A műanyagipari termékek 62%-át exportálják.

Üzleti hírek

A BASF megvásárolta a Solvay poliamid üzletágát; A MonoSol új üzemet épít Lengyelországban poli(vinil-alkohol) gyártására; A 3D nyomtatás viharos fejlődése

Vezetői ismeretek

Mitől válhat csúcsüzemmé egy fröccsöntő vállalat?

A Plastics Technology felmérésében számos észak-amerikai (USA, Kanada) és egy kínai fröccsöntő vállalatnak küldött részletes kérdőívet. A válaszok alapján azt elemezte, hogy miben különböznek a sikeres csúcsüzemek az átlagos vállalatoktól. Kiderült, hogy a gépparkban, az ügyfelek típusában, a feldolgozott műanyagokban csekély a különbség, ezzel szemben nagyon lényeges különbség van üzleti stratégiájukban és taktikájukban, és abban, hogy hogyan viszonyulnak alkalmazottjaikhoz.

Az „Okos gyártás” jövője

-

Műanyagok és a környezet

A körkörös gazdaságot támogató eszközök a K19-en

A 2019-es düsseldorfi műanyag-kiállítás egyik fő témája a körkörös gazdaság volt, ezen belül az első célkitűzés, az elhasznált műanyagok visszavezetése a gyártási folyamatokba. Kiderült, hogy a hulladékot újra feldolgozhatóvá tevő eszközök gyártói és a hulladékból visszanyert anyagok felhasználói is már sokat tettek ennek a célkitűzésnek a megvalósíthatóságára. A visszaforgatás kicsit egyszerűbb, ha egy feldolgozó műhelyben képződő hulladékot kell visszavezetni a gyártásba, ilyenkor többnyire elegendő a selejtes darabok felaprítása, majd extruderben újra-granulálása az ömledék gondos megszűrése után. Bonyolultabb, ha a lakossági szemétből kell a különféle műanyagokat szétválogatni, megtisztítani és újra értékes alapanyaggá tenni. A következőkben elsősorban a K19-en (és néhány más eseményen) bemutatott új eszközök közül hívjuk fel a figyelmet néhányra.

Környezetvédelmi hírek

Kína is elkezdte betiltani az egyszer használatos műanyag termékeket; Jól működik a tiszai szemétszedő munkagéplánc; Gondokat okoznak a szélerőművek lapátjai