Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Áttekintés a polietilénfélék népes családjáról. 1. rész

A polietilén 80 év óta jelen van a műanyag-feldolgozó üzemekben. Ez alatt az idő alatt kialakult egy, a polietilének nagyon sok változatából álló polimercsalád. A hosszú idő alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján azt lehetne gondolni, hogy a feldolgozók mindent tudnak erről a műanyagfajtáról, és könnyedén ki tudják választani egy adott feladathoz az optimális típust. Michael P. Sepe, egy műanyagokkal és azok feldolgozásával foglalkozó nemzetközi globális amerikai tanácsadó cég tulajdonosa rádöbbent arra, hogy ez koránt sincs így. A rosszul kiválasztott alapanyagból pedig csak gyenge minőségű vagy használhatatlan terméket lehet gyártani. Ezért – 40 év alatt összegyűjtött ismeretei, gyakorlata és tapasztalatai alapján – cikksorozatában próbálja elmondani mindazt, amit a polietilénektől tudni kell. Erre támaszkodva igyekszünk ezt a hazai feldolgozók számára közvetíteni.

Események és törekvések a világ poliamid piacán

A poliamidok két legfontosabb változata, a PA6 és a PA66 közötti korábbi egyensúly az utóbbi években felborult. A PA66 alapanyagai ugyanis hiánycikké váltak, emiatt beindult az intenzív munka az utóbbi polimer helyettesítésére alkalmas műanyagok kifejlesztésére. A kutatók egy része a PA6 és a PA66 kompaundok továbbfejlesztésében látja a megoldást, mások újabb poliamidtípusok vagy más polimerek bevezetését próbálgatja a korábban PA66-ból gyártott termékek gyártására. Az új PA kompaundok fontos szerepet kaphatnak a villamos hajtású gépkocsik gyártásában.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Új feldolgozást segítő adalékanyagok és PVC stabilizátorok

A műanyagok feldolgozásának hatékonyságát számos eszközzel lehet növelni, többek között adalékanyagokkal. Ezek közé tartoznak a montánviaszok, amelyek jelentősek a hulladékok reciklálásában is. Igény mutatkozik olyan feldolgozást segítő adalékanyagok iránt, amelyek a hagyományos kenésen túlmutatnak, például a reológiai hatások mellett javítják a modulust, a gócképzést vagy a diszpergáló képességet. A PVC adalékanyagok az újabb fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak hatékonyabbak lettek, de kevésbé károsak az egészségre és a környezetre is.

Műanyagok viszkozitásának mérése eltérő módszerekkel

A műanyagok feldolgozásának különböző technológiáinál fontos információ az ömledék viszkozitásának hőmérséklettől és nyírási sebességtől függő értéke. Ilyen adatokat különböző reométerekkel, de laborextruderekre szerelhető résszerszám viszkozitás-mérőkkel is kimérhetünk. Az Anton Paar GmbH új komplex mérő berendezésével a reológiai adatok mellett meghatározhatjuk a műanyagok mechanikai jellemzőit is.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Műanyag könnyűszerkezetek gyártása habosítással

A műanyag termékek belsejének habosításával ezeket könnyíteni lehet és anyagot is meg lehet takarítani. Leggyakrabban fröccsöntéskor alkalmaznak ilyen célból habosító adalékot, de extrudált vagy rotációs öntéssel előállított termékek egyes részeinek – többnyire a belső részeknek – is lehet pórusos, habosított szerkezete. A „core back” és a legújabb „pull and foam” eljárással egészen raffinált felépítésű könnyűszerkezetes termékeket lehet egyazon szerszámban fröccsönteni.

Hulladékkal erősített műanyagok az autóipar számára

A világ különböző térségeiben nagy mennyiségben képződik olyan rostos mezőgazdasági vagy másfajta hulladék, amelyet elégetnek vagy hulladéklerakókban helyeznek el. Ezek egy része töltő- és erősítőanyagként műanyagokban is felhasználható volna. Az autó-gyártás szívesen alkalmazna ilyen – akár visszanyert műanyagokból – gyártott elemeket, mert olcsóbbak, csökkentik a gépkocsi tömegét, a bennük megkötött szén-dioxid nem kerül vissza a levegőbe, a hulladék nem szennyezi a környezetet, a vele kapcsolatos teendők pedig munkahelyeket teremthetnek a fejlődő országokban.

Az extruderes technológia egyes folyamatainak optimalizálása

A túldimenzionált meghajtással rendelkező extruderek nem gazdaságosak az energiafelhasználás szempontjából. Ezért a feldolgozó szakembernek is érdemes ezzel a gépészeti problémával foglalkoznia. Az extruder etető nyílásának (a garatnak) és a csigának a hűtése egy másik olyan kérdés, amelyről kevés nyilvános információt találhatnak az üzemeltetők

LSR termékek versenyképességének javítása

Az LSR alapanyag-gyártók új rendszereket vezetnek be a piacra, amelyek jelentősen megkönnyítik a feldolgozást és/vagy lehetővé teszik egyes technológiai lépések elhagyását. Lerövidítik a ciklusidőt, miáltal javul a termelés gazdaságossága. Az adagoló és feldolgozó gépek gyártói is számos újítással javítják az LSR termékek gyártásának versenyképességét. A Nyílt Platformú Kommunikációs Uniformizált Architektúra (OPC UA) interfészek valós idejű kommunikációt bonyolítanak. Az LSR optikai tulajdonságai a világítástechnikában is jól hasznosíthatók.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

3-D nyomtatású mell vázszerkezet; Amorf fém-műanyag kombináció fröccsöntése; PP termékekből felszabaduló szerves anyagok illékonyságának csökkentése; Új mesterkeverékek átlátszó műanyagok nemesítésére

Műanyagok alkalmazása

Új biopolimer kompozitok ortopédiai protézisek céljára

A biológiailag lebomló műanyagokból készült protézisek már bizonyították alkalmasságukat a hagyományos fém implantátumok mellett. Új fejlesztési projekt eredményeként a polimer szerkezetébe beépített szervetlen sók révén nem csak a természetes csontok mechanikai tulajdonságai váltak jobban megközelíthetővé, hanem a nemkívánatos idegen test reakciók elkerülésével a szervezettel való kompatibilitás is jelentős mértékben javult. A gyógyászati implantátumok készítéséhez alkalmazandó kompozit típusától, funkciójától függően a biológiailag lebomló polimer komponens szervezetben történő felszívódása tervszerűen beállítható.

Piaci hírek

Üzleti hírek

Hazai hírek: Bővíti a gödi akkumulátor gyárát a Samsung SDI; A MOL megvásárolta az Aurora csoportot Nemzetközi hírek: A Magna csoport terjeszkedése Csehországban; Az R&P Polyplastic küldetésének tekinti az orosz termékek bemutatását Európában; A cseh Regra Plast 8600 tonnás kapacitású hulladék-feldolgozó üzemet tervez; Kínai befektetők Szerbiában; A Synthos környezetbarát EPS szigetelőpaneleket gyárt Lengyelországban; Bővült az Európai Unió autópiaca 2019 októberében

Műanyagok és a környezet

Esztétikus termékek és értékes vegyi anyagok óceánt veszélyeztető és lakossági műanyaghulladékból

A környezet védelme, ezen belül a tengerek szennyezettsége ma az egyik legfontosabb téma a világon. A háttérben sokan mozdultak meg, hogy tegyenek is valamit ennek érdekében. A tengerek megóvását több csoport a partközeli hulladék gyűjtésében és anyagának visszanyerésében látja. Már vannak olyan PE-HD palackok forgalomban, amelyeket ilyen újrafeldolgozható part menti hulladékból készítettek. Egy német vállalat ezzel szemben a műanyaghulladék kémiai bontását tartja célszerűnek. Reaktorában bármilyen nehezen visszaforgatható anyagból is képes vegyi alapanyagként felhasználható olajszerű terméket gyártani. A BASF vállalkozott arra, hogy ezt az olajat bevezeti saját termékeinek gyártástechnológiájába.

Műanyagok és gumiabroncsok újrahasznosítása

A műanyaghulladékok újrahasznosítására ma már számos eljárás ismert. Ezek között a kémiai hasznosítás is egyre nagyobb szerephez jut. A SABIC technológiája immár üzemi méretben valósul meg szénhidrogén alapú olaj előállítására. Az elhasznált gumiabroncsok millióinak eltüntetése ugyancsak nagy kihívás. Egy osztrák vég a gumi kriogén őrlésével nyert gumiport kever be termoplasztikus elasztomerbe. A kompaundokból nagy kopásállóságú termékek gyárthatók.

Fiatalok fóruma

Szálerősített hibrid kompozit száraz súrlódó kuplungbetétek felületi jellemzői és élettartam alatti terhelésintenzitása

A modern hibrid kompozit kuplung súrlódóanyagok jellemzői, terhelésre adott válaszai, élettartama során megfigyelhető viselkedése a mai napig vet fel megválaszolatlan kérdéseket, melyekre megfelelő modellek építésével keresünk választ. A súrlódó betét, mint rendszer élettartam alatti terhelésekre adott jellemző válasza a kopás (vastagságcsökkenés) és a felületi érdesség változása, melyekből következtethetünk az igénybevétel intenzitására és az élettartamra előírt megfelelőségi kritériumok teljesülése alapján a hátralévő szavatossági időre. Adott anyagi összetételű, különböző járműipari teszteknek alávetett súrlódó betétek felületén vizsgáltuk a tesztek okozta kopás és érdesség jellemzőit egy apriori igénybevételi skála felállításának érdekében, mely előkopottsági intenzitási bemenő paraméterként szolgál a betétek anyagán továbbiakban végzett tribológiai vizsgálatok alapján felállítandó súrlódási modellhez. A tervezett tribológiai vizsgálatok súrlódási és kopási eredményeit az itt meghatározott intenzitás függvényében ábrázolva lehetőség nyílik a betétek hátralévő élettartama alatti tribológiai jellemzőinek becslésére.