Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Minden, amit a PTFE-ről tudni kel

A PTFE („teflon”) kivételesen széles hőmérséklet-tartományban alkalmazható, nagyon kis súrlódású és szinte minden vegyszernek ellenálló műanyag. Komoly hátránya, hogy nem dolgozható fel a hőre lágyuló műanyagokhoz alkalmazott jól bejáratott eljárásokkal. Ezt a polimert érdemes közelebbről szemügyre venni.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Műanyag fóliák tulajdonságainak javítása adalékanyagokkal

Az egyre vékonyabb fóliák gyártásához új adalékokat fejlesztettek ki, amelyek a fólia súrlódását beállítják, a sztatikus feltöltődést, a fólia párásodását megakadályozzák. Terjed a hamisítás elleni védelmet nyújtó adalékok kínálata is. Az újdonságok között barrier hatású mesterkeverékeket és a reciklátumok minőségét javító adalékokat is találunk.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Megújul a fröccsöntő iparág

A fröccsöntő iparág megújulás előtt áll, amelyben az Industry 4.0, vagyis a digitalizáció és automatizálás kulcsszerepet játszik a különböző, a szerszámokat és gépeket érintő innovációk mellett. A fröccsöntés és a 3D nyomtatás alapú prototípus gyártás várhatóan egyre inkább szolgáltatás jellegűvé alakul. A drága anyagokból készülő, kisméretű alkatrészek gazdaságos gyártásához jól bevált a speciális, kisméretű fröccsgépek alkalmazása. A fröccsöntő iparágban az elkövetkező 5 év során átlagosan 6%/év növekedés vár-ható.

A sikeres hulladék-újrafeldolgozás titka: szakszerű aprítás és nagy hatásfokú ömledékszűrés

A világ nyersanyagforrásainak apadása és a hulladékképződés visszaszorítása egyaránt elkerülhetetlenné teszi a különböző termékek anyagának visszaforgatását az ipari gyártásba. Ezt a „körkörös gazdaságot” elsőként a műanyagiparban akarják megvalósítani. A végső cél az, hogy műanyag egyáltalán ne kerüljön a szemétlerakókba és csak nagyon kis hányadát égessék el, hanem a hulladék megfelelő granulálása és megtisztítása után azt ismét műanyagként használják fel. A feldolgozógépek gyártói ehhez egyre jobb hatásfokú berendezéseket kínálnak.

PUR lakkbevonat kétkomponenses fröccsöntéssel

A kétkomponenses fröccsöntés módosított változatával egy technológiai lépésben végezhető a fröccsöntött alkatrészek bevonása egy vékony PUR lakkréteggel, ami olcsóbb és növeli a gyártás üzembiztonságát. Az öt cég együttműködésével kifejlesztett, az Engel Clearmelt eljárásán alapuló technológiával az autóipar követelményeinek megfelelő alkatrészek gyárthatók, de a módszer más alkalmazásoknál is sikerre számíthat.

Kamaszkorba lépett a 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás kezd komoly tényezővé válni a műanyag és a fém termékek kifejlesztésénél és gyártásánál. Több, kisebb szériákat és egyedi termékeket gyártó iparágban az így készülő alkatrészek és végtermékek jelentős részarányt képviselnek. Az additív gyártástechnológia továbbra is dinamikusan fejlődik, mind a feldolgozható anyagok, mind pedig a gyártó berendezések innovációi révén. Megjelentek az első hibrid, a 3D nyomtatást a hagyományos technológiákkal ötvöző kísérleti berendezések is, és amerikai kutatók ultra nagy gyártási sebességű lézer litográfiás eljárást fejlesztettek ki.

Elő- és utóműveletek

Töltött és erősített műanyagok forgácsolása

A műszaki műanyag félkész termékekből gyakran forgácsolással alakítják ki a késztermékeket. A műanyagok forgácsolásánál leggyakrabban a fúrást, fűrészelést és a menet-vágást alkalmazzák, de marás és esztergálás is szóba jöhet. Erősített vagy töltött alap-anyagoknál a forgácsolás körülményeire különösen figyelni kell.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Új tervezési lehetőség: világító szálak a műanyagban; Új polipropilén kopolimerek nagypontosságú pipettákhoz; Biopolimerből készült ortézisek és protézisek 3D nyomtatással; Hőre lágyuló regranulátumok a környezetterhelés mérséklésére; Innovatív módszer fenntartható polimerek gyártására

Műanyagok alkalmazása

Újdonságok a műanyag csövek gyártásában és alkalmazásában

A műanyag csöveket széleskörűen alkalmazzák, ezért mind az alapanyagokat, mind a gyártási technológiákat intenzíven fejlesztik. A bordás csövek átmérője egyre nagyobb, gyártási sebességük egyre gyorsabb, és reciklálásukhoz is megfelelő, nagy teljesítményű gyártósorok állnak rendelkezésre. A szennyvízelvezetés csöveit egyre inkább árokásás nélküli technológiával fektetik le. Ezeknél az alkalmazásoknál a PE100 alapanyag terjedése figyelhető meg.

A fóliás csomagolásokkal szemben eltérőek a különböző iparágakban támasztott igények

A csomagolástechnikában egyre gyakrabban alkalmazzák a fóliás csomagolást. Az élelmiszeriparban pl. az a fontos, hogy a talpas zacskó vagy a két végén lehegesztett fólia biztosan zárjon, amíg a polcon van, de a megvásárolt áruhoz könnyen hozzá lehessen jutni a fólia elszakítása nélkül, azaz a hegesztési varrat ne legyen se túl erős, se túl gyenge. A gyógyszerek és egészségügyi eszközök gyártóinak viszont a tisztaság mindennél fontosabb, és elvárják, hogy tisztatérben előállított termékeik szennyezésmentességét a csomagolás ne veszélyeztesse.

Piaci hírek

Hőszigetelő anyagok piaca

Napjainkban az épületek hőszigetelése már rutinszerű műveletnek számít. Erre a célra sokféle anyag áll rendelkezésre, amelyek közül a polisztirol habok különböző típusai rendkívül népszerűek.

Műanyagok és a környezet

Műanyagok és a környezet

Egy világ műanyagok nélkül?; A műanyagok jók!; Új tanulmány cáfolja a műanyag csomagolás negatív hatásait; Reciklátumok színezése kevesebb pigmenttel; Fokozódik az érdeklődés a műanyag újrahasznosítás iránt