Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Merre tartanak a hőre lágyuló elasztomerek?

Az SPE autógyártók számára rendezett 2018-as konferencián sok szó esett a termoplasztikus elasztomerekről, azok lehetséges alkalmazásáról és fejlesztéséről, de más autóiparban alkalmazható újszerű műanyagokról is, elsősorban a poliolefinekről. Az anyaggyártók régóta szeretnék a gumik és a TPE-k előnyös tulajdonságait egyesíteni (gumik: olajállóság, hőállóság; TPE: könnyű feldolgozás, szabad alakformálás, kétkomponenses fröccsöntés). Egy németországi gyártó termoplasztikus elasztomer-hibridjeivel komoly lépést tett ezeknek az igényeknek a kielégítésére.

Újabb lépések a megújuló források felé

Egy németországi kutatóintézetben a csak részlegesen biobázisú PET kiváltására a 100%-ban biobázisú PEF alapanyagainak gyártására fejlesztettek ki az eddiginél hatásosabb eljárást. Egy ugyancsak német egyetemen pedig a ricinusolaj egyik komponenséből állítottak elő poliésztert.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

A DMA vizsgálat többet tud, mint amit tudnak róla

A dinamikus mechanikai analízisből sokkal több mindent lehet megtudni a polimerek szerkezetéről és mechanikai tulajdonságairól, mint a módszer alkalmazójának többsége gondolná. Ennek a vizsgálati módszernek a lehetőségeit és kapacitását még távolról sem használják ki kellőképpen.

Innovációk: bazaltszállal erősített biopoliamid és szénszállal erősített PTFE kompaundok

A chemnitzi egyetem kutatói bazaltszál erősítésű poliamidot fejlesztették ki, amelyet sikeresen alkalmaztak ipari célokra is. A poli(tetrafluor-etilén) kompaundoknál problémát okoz az adalék és a mátrix közötti rossz adhézió. Szén mikroszálakat tartalmazó adalékkal sikerült az adhéziót növelni.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

A fröccsszerszámon belül szándékosan kialakított hőmérséklet-különbségek előnyei

Egyes műanyagok és termékek esetén a fröccsöntő szerszám alakformáló üregében a jobb termékminőség elérése és a ciklusidő csökkentése érdekében bizonyos helyeken az anyag befröccsöntésének idején magasabb felületi hőmérsékletet kell biztosítani. Ezt lehet indukciós vagy forró levegős fűtéssel megoldani.

A fröccsöntő gépek energiahatékonyságának javítása

A prémium minőségű hidraulikus olajok 5–10%-kal képesek csökkenteni a fröccsgépek energiafogyasztását és a ritkább olajcserék és meghibásodások révén növelik a gyártás termelékenységét, emellett csökkentik a mozgó alkatrészek kopását és az olaj hűtésigényét. A szerszámok jobb hőmérséklet-szabályozása szintén energiamegtakarítást eredményez. Egy új, induló vállalkozás megoldása 40-50%-kal csökkenti a fröccshenger energiafelvételét.

Dekoráció és funkció: IML, IMD/FIM, IMD roll-to-roll technológiával

A szerszámban címkézés (IML) egyre népszerűbb dekoratív és egyben funkciót is ellátó termékek előállításához. Újdonság a kristálytiszta címke, a fémes hatású címke. Technológiai újdonság a szerszámon belüli dekoráció/fóliabetétes fröccsöntés (IMD/FIM) eljá-rás és az IMD roll-to-roll technológia.

Fóliák nyomtatása és dekorációs technológiái

Ma már a műanyag fóliák nyomtatására számos technológia áll a feldolgozók, nyomdák rendelkezésére. A digitális nyomtatás a tamponnyomtatás öles léptekkel fejlődik, a gépeket gyártó cégek aktivitásának köszönhetően. A kiterjedt globális címkepiacon elfoglalt nagyon kis részarányával – 4% körüli értékkel – az IML csak most kezdett fontos technológiaként előrelépni. Gazdaságos gyártást és hatékonyságot kínál a csomagolás esztétikájának feláldozása nélkül.

A 3D nyomtatás újdonságai

Új anyagok és technológiák jelentek meg az additív gyártástechnológia területén. Több, ezen a területen működő vállalat, partneri viszonyba lépett egy nagy műanyag alapanyag gyártó céggel, vagy más globális szereplővel. Kínában elkészítették az első, 3D nyomtatású elemekből összeállított gyalogos hidat.

Fúvásra alkalmas reciklátum öntött poliamid hulladékából

Egy német kutatócsoport öntött poliamid hulladékot tett alkalmassá fúvott termékek előállítására. A hulladék viszkozitását tereftálsav és sztearinsav adagolásával állították be.

Új termékek, új technológiák

Szenzációs újítás a folyadékok csomagolásában: palackfúvás és töltés egyetlen lépésben

Hosszú fejlesztőmunka eredményeképpen új technológia, a palackfúvás és töltés egyet-len lépésben született meg. Egy másik ismertetett újdonság az autóipari tetőelemek minőségének javítására vonatkozik.

Karcálló, magas fényű bevonat kifejlesztése autóipari elemekhez

A Fehrer Automotive közösen a Senco (Europe)-val nagyméretű, könnyű autó tetőszerkezetet fejlesztett ki. A fröccsöntött PUR hab szendvics elemet egy lépésben kemény lakkal ellátott fóliával hőformázták.

Műanyagok alkalmazása

Orvosi eszközök mikroméretű műanyag alkatrészekkel

Az orvosi eszközök eddig is sok műanyag alkatrészt tartalmaztak, újabban azonban egyre nagyobb az igény a mikroméretű termékekre. A műanyagok orvosi alkalmazásának fontos alkalmazásai az emberi szervezetbe épített implantátumok, az élő szervezetben felszívódó sebészeti eszközök és a csomagolóanyagok.

Piaci hírek

Poliolefingyártás és -felhasználás Törökországban

Törökországban a hazai poliolefingyártás csak részben tudja kielégíteni a feldolgozók igényeit. A következő években jelentős beruházásokkal növelik a gyártókapacitásokat, de az ország emellett is importra szorul majd.

Piaci hírek

Nemzetközi hírek: A KraussMaffei egységesíti márkaneveit; A Repsol Reciclex projekt első sikere; 6000 fős létszámleépítés a BASF-nél ; A Bemis Manufacturing megvásárolta az Ivanicplast-ot; Orosz áttörés a PEEK gyártásban; Műanyag újrahasznosító üzem Bulgáriában; A poliamid 6.6, a polikarbonát és az ABS piaca Hazai hírek: Kétszeresére nőtt a PVC-granulátumgyártó Szeplast kapacitása; A nyár második felére elkészül a pécs-pogányi kompozitelem-gyártó üzem; Okosgyárrá alakul a Bridgestone tatabányai üzeme; Európa egyik legmodernebb csomagolóüzeme épül Debrecenben; 127 milliárd forintos beruházásba kezd a Toray Nyergesújfalun

Vezetői ismeretek

Hogyan készülnek a német és az amerikai műanyag-feldolgozók a közelgő Ipar 4.0 korszakára?

A műanyag-feldolgozó ipar tudatában van annak, hogy az Ipar 4.0 korszaka rohamosan közeledik. A kisebb-nagyobb vállalatok próbálnak is előkészülni rá. A német feldolgozók ehhez különböző intézményektől hasznos tanácsokat kaphatnak. Az USA-ban az ottani üzemek eddigi felkészülése nagyon változatos. Erről egy felmérés ad áttekintést.

Műanyagok és a környezet

Műanyagok és a környezet

Eldobott palackból autókárpit; Délkelet-Ázsia nem akar a világ szeméttelepe lenni