Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Keresik az alapanyaghiány miatt nehezen hozzáférhető PA66 helyettesítőjét

2017-ben a PA66 gyártásához feltétlenül szükséges alapanyagokat gyártó üzemek sorozatosan „vis major”-t jelentettek, és gyakorlatilag leállt ennek a nagy mennyiségben fel-használt poliamidnak a termelése. A következő két évben aligha áll vissza a korábbi ellátórendszer, ezért feltétlenül alternatív anyagokat kell keresni a helyettesítésre.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Nagyméretű csövek online minőség-ellenőrzése

A nagyméretű csövek gyártási költségeinek 90%-a anyagköltség, emiatt selejtet gyártani kockázatos dolog. Nem véletlenül fejlesztettek ki olyan különböző érintésmentes online mérőeszközöket, amelyek folyamatosan ellenőrzik az extruderből 0,5 m/min körüli sebességgel kilépő csövek átmérőjét, falvastagságát, ovalitását, és esetenként belógását is, egyidejűleg jelzik a szabályozórendszernek, hogy helyre kell állítania az optimális gyártási folyamatot. Egyes eszközök már az Ipar 4.0 és az IIoT jövőbeni követelményeit is ki tudják elégíteni.

Funkcionális adalékanyagok szerepe a műanyagok speciális tulajdonságainak kialakításában

A műanyagok többségét az UV sugárzás többé-kevésbé károsítja. Elszíneződés, sárgulás vagy éppen kifehéredés lép fel, de a mechanikai tulajdonságok is romolhatnak. Ezért fontos, hogy kültéri alkalmazáskor a műanyagokat adalékokkal védjük. A műanyagok elektromos és hővezető képességét grafittal lehet növelni. Egy vizsgálatsorozatban négyféle grafittal készítettek PP és PA kompaundokat és meghatározták tulajdonságaikat.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Robotok a műanyag-feldolgozó üzemekben

A műanyag-feldolgozó üzemekben is egyre több helyen alkalmaznak automatizált meg-oldásokat, amelyekben a robotoknak kiemelt szerep jut. Terjed az ún. kobotok, vagyis a dolgozókkal közös munkatérben tevékenykedő robotok használata is. A kobotok alkalmazásánál nagyon fontos szempont a dolgozók biztonságának teljes körű megőrzése. Az egyre inkább digitalizált üzemekben és robotokat is tartalmazó gyártócellákban gondoskodni kell a kibertámadások eredményes elhárításáról is.

Új folyamatszabályozási rendszerek a fröccsöntésnél

A fröccstermékek minőségét és a gyártás műszaki és gazdasági optimálását segítik a különböző új folyamatszabályozó rendszerek. Ezek a fröccsszerszám és a fröccsöntő gép különböző pontjain elhelyezett érzékelőkből származó adatok feldolgozásával folyamatosan befolyásolják a fröccsciklus lefutását, sőt egyesek az éppen gyártott termék minőségét is előrejelzik. Egyes rendszerek a fröccsgép és a gyártócella többi berendezésének működését is összehangolják. Már működnek a fröccsparamétereknek a szerszám kitöltésére gyakorolt hatását a fröccsöntő gép monitorán szimuláló rendszerek is. Emellett, fontos szerep jut a gyártó berendezések távfelügyeletének és a különböző digitális szolgáltatások nyújtotta idő- és költségmegtakarító megoldásoknak.

Automatizálás a fröccsöntő üzemekben

A nagymértékű automatizálás és a műanyag-feldolgozó gépek kommunikációja perifériáikkal és az üzem vezetésével egyre fokozottabban terjed, jelentős termelékenységnövekedést téve lehetővé. Az automatizáció egyúttal megoldást kínál a képzett munkaerő hiányára, és javítja a termékek minőségét. Az áttérés szakaszolható, így a kisebb vállalkozások is részt tudnak venni benne. Az Industry 4.0 terjedése új üzleti modellek és foglalkozások kialakulásával is jár. A cégek kisebb beruházási lépésekkel is megoldhatják a termelés digitalizációját, nem szükséges egyetlen nagy ugrással elérni a végállapotot.

Kupakok: új EU szabályozás és innovációk

A kupakok és záróelemek piaca állandó mozgásban van. A termelés hatékonyságának növelése, a teljesítmény, a ciklusidők, a műanyag csomagolások szabályozása, a fenn-tarthatóság javítása és a márkatulajdonosok igényei közötti megfelelő egyensúly megteremtése sok feladatot ad a fejlesztőknek és gyártóknak.

Hőre keményedő műanyagok (duroplasztok) alkalmazásának növekedése

Tulajdonságaik alapján a duroplasztok jól kitölthetik azt a rést, amely a fémek és a termoplasztok között van. Feldolgozásuk során kémiai reakcióval is számolni kell, ami pl. a szerszámüregekben mért nyomás szabályozását igényli. Nagyobb méretű autóipari alkatrészek, csatornafedelek vagy akár gördeszka egyik rétegeként a duroplasztok reális alternatívaként jönnek szóba.

3D nyomtatás hatása a műanyagiparra

Az additív gyártástechnológia, amelyet népszerű nevén 3D nyomtatásként szoktunk emlegetni, egyre nagyobb mértékben alakítja át nem csak a prototípusgyártást, de a kisebb szériák esetén már a gyártást is. Legnagyobb hatása azonban a terméktervező mérnökök hozzáállásában, gondolkodásában lesz tapasztalható. A 3D nyomtatás egyik fontos eljárásánál, az LSL módszernél használt műanyag szinterporok tulajdonságai jelentősen befolyásolják az így előállított termékek tulajdonságait, ezért vizsgálatuk módszerei fontosak a beszerzési döntéseinkhez.

Új termékek, új technológiák

A PET és PETG palackok után jönnek az EPET palackok

A világon irdatlan mennyiségben gyártott italos palackok legtöbbjét még ma is PET-ből fújják, egy részüket PETG-ből készítik, mert ennek jobb a záróképessége és az ütésállósága. Az utóbbi hátránya, hogy használat után nem keverhető hozzá a PET hulladék-áramához. A néhány éve a piacon megjelent nagyobb viszkozitású, ezért extrudálható PET előnye, hogy a hagyományos PET-tel együtt dolgozható fel újra, és az extrúziós palackfúvás megkönnyíti a sok alkalmazásban előnyös fogantyús palackok gyártását. Számos fúvóformázó érdeklődik az EPET iránt, egy amerikai cég, az MSA pedig, amely soha nem szerette az „unalmas” feladatokat, az EPET-ből is igyekszik soha nem volt formájú termékeket gyártani.

Új termékek, új technológiák

Új prepreg repülőgép alkatrészekhez; Új polioximetilén (POM) típus; Szívós PP-kopolimerek; A Lanxess nagy üvegszál-tartalmú új Durethan P poliamidjait a PA66 helyettesítésére ajánlja; Akkumulátor védőburkolat elektromos autókhoz; Újrahasznosítható, fémmentes, gázzáró flexibilis csomagolás; Hatékonyabb műanyag utcalámpák; Életmentő 3D nyomtatású mikroszkóp a fejlődő országokban; Többrétegű műanyag-csomagolás igényes reciklálása

Műanyagok alkalmazása

A fröccsöntők új csomagolóeszközeikkel igyekeznek maximálisan kiszolgálni a márkatulajdonosokat

A márkatulajdonosok termékeiket nemcsak biztonságos, célszerszerű és gazdaságos csomagolóeszközökben akarják forgalmazni, hanem azt szeretnék, ha ezek a csomagolások különlegesek, versenytársaik között feltűnőek, a vásárlók számára vonzóak is lennének. A fröccsöntők mindent megtesznek, hogy kielégítsék ezeket az igényeket.

Piaci hírek

Csehország: fejlett műanyagipar és autógyártás

Csehország műanyagipara, mind az alapanyag-gyártás, mind a feldolgozás tekintetében fejlett szinten van. A műanyag-feldolgozásban inkább kisebb méretű cégek működnek. Az ország műanyag-felhasználásának szerkezete, fejlett autógyártásának köszönhetően más eloszlást mutat, mint a többi európai országban.

Piaci hírek innen-onnan

A Bilcare bővíti PETG gyártókapacitását; A világ BOPET fólia piaca 2023-ig tovább bővül; A viselhető orvostechnikai eszközök piaca 2026-ra meghaladja a 29 Mrd USD-t; Egyre nagyobb kihívás Kínában üzletelni; Indiai fröccsöntő üzem Túrkevén; Veszprém megyében fejleszt a Bock; Kátyúbiztos útalapanyagot gyártanak Zalaegerszegen; Elektromos buszokba használható új padlót fejlesztett a győri Graboplast

Vezetői ismeretek

A német műanyag-feldolgozó ipar helyzete

A németországi műanyag-feldolgozó iparnak nincs oka panaszra, és 2019-ben is bőséges megrendelései vannak. Ennek ellenére vannak gondjaik. A meglévő feldolgozógépek maximális leterheltsége ezek közül nem a legnyomasztóbb, annál inkább a munkaerő hiánya miatt fáj a fejük.

Műanyagok és a környezet

Valóban lebomlanak a biológiailag lebomló zacskók?

Habár a műanyagok komposztálhatóságára, biológiai lebonthatóságára több szabvány is vonatkozik, ennek a tulajdonságnak a vizsgálata továbbra is érdeklődésre tarthat számot. Egyes hatóságok a műanyaghulladékok mennyiségét az egyszer használatos termékek betiltásával próbálják visszaszorítani.