Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Új poliolefinek egynemű polimerből készített, könnyen újra feldolgozható termékek gyártására

Az elmúlt években a kutatók a minél több rétegből felépülő, jó záróképességű fóliák ki-fejlesztésén dolgoztak, ahol a fő cél a vízgőz és a gázok (oxigén, szén-dioxid) falon áthatolásának csökkentése volt. Ezt legtöbbször a poliolefin alapanyag rétegei közé beépített idegen polimerek (EVOH, PA) beépítésével érték el. Mivel ezek korlátozzák a hulladékba kerülő csomagolóanyagok újrafeldolgozását, a legújabb törekvések célja az egynemű műanyagból készített termékek előállítása, amelyeknek természetesen hasonló szinten kell kielégíteniük a korábban megfogalmazott igényeket is. A polietiléneket gyártók már számos igéretes alapanyagot kínálnak erre a célra, a polipropilének gyártói is igyekeznek követni őket.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Új égésgátlók és új csökkentett éghetőségű műanyagok az építőipar, a szálgyártás és az E/E ipar számára. 2. rész

A műanyagokat gyártó és feldolgozó vállalatok fejlesztéseinek egyik megoldandó feladata, hogy termékeik kielégítsék a tűzvédelem, a környezetvédelem és az egészségvédelem egyre szigorodó előírásait, emellett ezeknek a termékeknek meg kell őrizniük a különböző iparágakban szavatolt funkciós tulajdonságokat is. Az építőiparban alkalmazott polisztirolhabok, a szálgyártás és textilipar számára ajánlott néhány újdonságot a publikáció 1. részében mutattuk be, az elektromos és elektronikai iparnak szánt új anyagokat ebben a 2. részben ismertetjük.

Műanyagok vizsgálata egyre több on-line és in-line mérési lehetőséggel

A műanyagok vizsgálatában terjednek az on-line és az in-line mérések alkalmazása. Ma már elengedhetetlen az eszközök összekapcsolása a Tárgyak Internetén (IoT) keresztül. A granulátumokban található szennyeződések mérésére új módszereket fejlesztettek ki. A többváltozós adatelemzési (MVDA) módszerek nagyobb pontosságot és a változók közötti kapcsolatok alaposabb magyarázatát nyújtják. A gyógyászatban használt mű-anyagok vizsgálatához jól bevált a kísérleti gyártás alkalmazása. A PVC visszatérését a gyógyászatba jelzi, hogy alternatív lágyítókat fejlesztenek.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

A fröccsöntés jövője

A fröccsöntési technológia állandó megújulást mutatott az utóbbi évtizedekben, és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. A súlycsökkentés egyik módszere a habosítás tovább bővül. A mechanikai jellemzőket és a hajlítási modulust új, hosszú szálerősítési eljárásokkal javítják. Új felületkialakító eljárásokat fejlesztenek ki, és a termékminőséget adaptív szabályozással teszik állandóbbá. Fontos kérdés a fröccsgépek és perifériáik energiafogyasztásának mérséklése, a ciklusidők csökkentése is.

Fém-műanyag hibrid szerkezetek előállításának új eljárásai

3D nyomtatással előállított fém alkatrészeket előnyösen lehet alkalmazni könnyű fém/műanyag hibrid termékek gyártásához, mivel segítségükkel komplex és/vagy súly-megtakarítást eredményező formákat és jó fém/műanyag tapadási szilárdságot lehet elérni kis szériák esetében is. Alacsony nyomású plazmakezeléssel vékony, nanopórusos szerkezetű tapadásközvetítő üvegréteget lehet fémek és más szerkezeti anyagok felületé-re felhordani, ami a műanyagok tapadását a hagyományos módszerekhez képest a többszörösére növeli.

Újdonságok a többrétegű fóliák gyártásában

A csomagolóipar számára az oxigéntől, nedvességtől védő vagy az élelmiszerek hosszabb eltartását biztosító gázok elillanását gátló zárófóliák nagyon fontosak. Az eddigi 9-rétegű helyett egy gépgyártó 11-rétegű fóliák fúvását teszi lehetővé. Ezzel a rétegszámmal az eddigieknél sokkal változatosabb felépítésű fóliákat lehet készíteni. A nanoméretű multiréteges öntött fóliákat szintén több évtizede gyártják, de ez a technológia most kezd kiteljesedni, és egyre bonyolultabb és megbízhatóbb gépgyártó berendezéseket kínálnak ehhez.

Egyre több lehetőség habosított műanyag termékek előállítására

A habosított hőre lágyuló műanyagok (termoplasztok) alkalmazása egyre szélesebb, és a habosított műanyag termékek gyártóinak minden korábbinál több lehetőségük van arra, hogy „testre szabják” termékeiket. A tömegcsökkentés mellett a funkcionális tulajdonságok teljesítése is fontos.

A 3D nyomtatás fejleményei

Az additív gyártástechnológia különböző technológiái egyre inkább benyomulnak a termelésbe és fokozatosan egyre nagyobb szériák gyártására is gazdaságosan alkalmaz-hatók. Ezt jelentős részben az olyan szoftvercsomagok használata teszi lehetővé, ame-lyek a generatív tervezés, a mesterséges intelligencia, a „végtelen” számítási kapacitás és más módszerek segítségével új megközelítési módot kínálnak a termékfejlesztéshez, és teljes mértékben kihasználják a 3D nyomtatás lehetőségeit. Az additív gyártástechnológia sikeresen alkalmazható a sejtműködést in vitro vizsgáló bioreaktoroknál, mivel a szokásos kétdimenziós elrendezések helyett olcsón képes háromdimenziós, az élő szervezetekben zajló folyamatokhoz sokkal közelebb álló kialakításokat létrehozni.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Az Evonik új optikai célú poliamidja; Új PEEK típus a Veloxtól; Úgy gyógyászati PP kopolimer a Borealis és a Borouge cégektől; Halogén- és vörösfoszformentes égésgátlók poliamidokhoz a Lanxesstől; Az új Clariant polimer ötvözetek megakadályozzák a hidrolízist a katéterekben; Cipőtalpak testre szabása 3D nyomtatású szilikon gyantával; Biodegradálható vizespalackok; Mezőgazdasági terményekből kiinduló, enzimes PEF előállítás; A Victrex fejlett temperálási eljárásokat kínál a fröccsszerszámokhoz

Műanyagok alkalmazása

Új lehetőségek orvosi fóliák és csövek gyártására 2. rész

Műanyagok nélkül ma az orvostechnika sokkal szegényebb lenne, ezért egyre nagyobb a kereslet az orvosi műanyagok iránt. Nem véletlen, hogy egyre többen vállalkoznak a nagyon szigorú feltételek között gyártandó és feldolgozandó műanyagok előállítására. A publikáció 1. részében az orvosi célra szánt fóliákat mutattuk be, a 2. részben az orvosi csövek néhány újdonságáról számolunk be.

Műanyagok alkalmazása az építőiparban

Az építőipar a műanyagok második legnagyobb alkalmazási területe, sőt például Németországban már az első helyre került. Az új termékek fejlesztésének középpontjában a fenntarthatóság áll, ami elősegíti az épületek kisebb energiafelhasználását, az elhasz-nált termékek újrahasznosítását. A funkcionális homlokzati elemekben a műanyagot más anyagokkal, pl. textillel kombinálják. A „green.fACade” nevű burkolat képes meg-kötni a levegő nitrogén-oxid szennyeződését és a forróságot is csökkenteni. A napelemek fejlesztése követi a bővülő piac igényeit.

Aktív csomagolás a kárba vesző élelmiszer csökkentésére

Felmérések szerint a világon emberi fogyasztásra termelt élelmiszer egyharmada a szállítás, tárolás során elveszti frissességét, romlásnak indul, és a hulladékba kerül. Az élelmiszergyártó ipar az USA-ban a kiskereskedelemben megromló áruk miatt évente 15,6 milliárd USD veszteséget szenved. Ha módosított csomagolással az élelmiszerek eltarthatóságát csak egy nappal növelhetnék, naponta 1,8 milliárd USD-t takaríthatnának meg. A ma alkalmazott ún. passzív védelemmel is meghosszabbítható az élelmiszerek eltart-hatósága, de az élelmiszergyártók és forgalmazók abban bíznak, hogy az ún. aktív és intelligens csomagolási technológiákkal a veszteséget jóval nagyobb mértékben lehet majd csökkenteni.

Piaci hírek

Az európai fröccsöntő ipar 2007 óta töretlenül fejlődik

Piaci hírek innen-onnan

A Sibur már teszteli a legnagyobb PP üzemét Tobolszkban; Hatalmas PP beruházás Lengyelországban; Az Evonik megduplázza poliamid termelését; A Reifenhäuser Oroszországban telepítette első 5 rétegű zsákgyártó gépét; A Sigit SpA. autóalkatrészeket gyárt Szerbiában; Nagybevásárlás az arábiai sivatagban; A MOL felvásárolja a műanyagok újrahasznosításával foglalkozó Aurora csoportot; 9,6 milliárd forintos beruházás Hatvanban; Gyártóközpont épül a szatmári Fehérgyarmaton; Bővítik a debreceni buszgyártó üzemet

Vezetői ismeretek

Mik azok a mikroműanyagok és valójában mit tudunk róluk?

Ma az 5 milliméternél kisebb polimerrészecskéket tekintik mikroműanyagnak, az alsó mérethatár az 1 mikrométer; az 1 mikrométer és 100 nanométer közötti polimerrészecskéket szubmikro-műanyagnak, a 100 nanométer alattiakat nanoműanyagnak nevezik. Mikroműanyagok a folyókban és a tavakban, sőt az emberi fogyasztásra szánt italokban és ételekben is kimutathatók.

Műanyagok és a környezet

Környezetvédelmi hírek

A Huhtamaki újrahasznosítható blueloop termékcsaládja; Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását; Negyedére csökkentené a hulladékát a Qantas Ausztrália nemzeti légitársasága 2021-re; A Coca-Cola nyilvánosságra hozta műanyag-felhasználási adatait