Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Minden, amit a TPU-ról tudni kell

A termoplasztikus poliuretán elasztomerek (TPU-k) a többi termoplasztikus elasztomer (TPE) közül tartósságukkal és rendkívül nagy rugalmasságukkal tűnnek ki. Érdemes őket jobban megismerni. A következőkben meg lehet tudni, kik és hogyan gyártják őket, melyek a legjellemzőbb tulajdonságaik, hogyan lehet őket feldolgozni és milyen területe-ken érdemes őket alkalmazni.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Új ütésálló adalékok és fóliák feldolgozását segítő adalékanyagok

A műanyagiparban az adalékanyagoknak óriási jelentőségük van. Segítségükkel a termékek sokféle tulajdonságát lehet módosítani, pl. a műanyag alapanyagok ütésállóságát növelni. Az alábbiakban erről és a fóliák feldolgozását segítő új adalékokról olvashatnak.

Jól tapadó anyagpárok kiválasztása hőre lágyuló műanyagok és termoplasztikus elasztomerek kétkomponensű fröccsöntéséhez

Kétkomponensű fröccsöntéssel sokféle érdekes terméket lehet termelékenyen gyártani. Ez az eljárás arra is alkalmas, hogy kemény hőre lágyuló műanyagokat és puha tapintású, rugalmas termoplasztikus elasztomereket társítsanak egymással. Az utóbbiak választéka az elmúlt években rendkívüli mértékben bővült, és ezért nem könnyű előre megjósolni, hogy egymásra fröccsöntve kielégítik-e az elvárt igényeket. Két kutatócsoport vizsgálta azt, hogy milyen anyagpárok képesek egymáshoz nagy erővel kötődni, és hogy hogyan befolyásolják a feldolgozási paraméterek és a környezeti viszonyok a tapadás mértékét.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Hatékony módszerek a fröccsöntési paraméterek beállítására

A szisztematikus fröccsöntési módszerekkel összegyűjtött adatok segítenek robosztus gyártási folyamatokat létrehozni, és ezen adatokra támaszkodva a későbbiek során eset-legesen fellépő hibák okait is jóval könnyebb megtalálni. A minél inkább hibamentes, stabil működéshez az szükséges, hogy a zavaró hatások korrekciója nem csak hosszabb távon, de már egyetlen fröccscikluson belül is megtörténhessen. Ehhez automatikusan beavatkozni képes, hálózatban összekapcsolt érzékelők adataira támaszkodó rendszerekre van szükség.

Több információ kinyerése a fröccsöntésből a termékminőség és a nyereségesség javításához

A stuttgarti IKT kutatói új módszert fejlesztettek ki, melynek során a fröccsszerszámba beépített érzékelőkkel mérték és regisztrálták a kidobási erőt, illetve a szerszámmagra merőleges irányba ható erőt. Ezekből kiértékelhető az egyes bekevert adalékanyagok (csúsztató) kidobást megkönnyítő hatása és még más, a feldolgozási paramétereket és a termék tulajdonságait érintő hatások is. Az Engel cég új vezérlő programja intelligens megoldásokkal támogatja a beállított gyártási folyamattól való eltérések okainak feltárását és a fröccsparaméterek átállításának optimálását.

Új fejlesztések a palackfúvóknál

A palacfúvás érett, jól begyakorolt technológiának tűnik. A világon minden nap több milliónyi különböző célú és méretű műanyag palackot állítanak elő. A fejlesztés azonban itt sem állt meg. A Bekum egy nagyon praktikus fúvóberendezést fejlesztett ki 5 gallonos (18,93 literes) polikarbonát vizespalackok gyártására, amelyek nagyon népszerűek azokban az országokban, ahol az ivóvizet ilyenekben vásárolják. Az aacheni műanyag-feldolgozó intézetben (IKV, Institut für Kunststoffverarbeitung) viszont már az Ipar 4.0 időszakára készülve olyan számítógéppel támogatott tervezési programon dolgoznak, amellyel kialakítható a palack optimális merevsége, hogy a töltéskor vagy lezáráskor rá ható függőleges terhelés ne deformálja a terméket.

Rövid áttekintés a műanyag alkatrészek előállításának hat legelterjedtebb módszeréről

A világon évente közel 300 millió tonna műanyagot állítanak elő. A műanyagok az élet minden területén jelen vannak, mivel nagyon sokoldalúak, összetételüktől és a feldolgozás módszerétől függően sokféle tulajdonsággal rendelkeznek. Ezért a termékek tervezőinek mélyrehatóan ismerniük kell a különböző műanyag-feldolgozási módszereket, hogy a megfelelőt választhassák ki az adott termék követelményeihez. Noha az alábbiakban röviden bemutatott hat módszert már évtizedek óta alkalmazzák, ezek még ma is állandó fejlődnek, finomodnak a nagyobb sebesség, a kisebb költségek és a jobb termékminőség elérése érdekében.

3D nyomtatás fejleményei

A Carbon cég additív gyártási eljárása fény és oxigén hatására folyékony gyantából ipa-ri mennyiségekben készít termékeket. Az Arburg cég Freeformer berendezése normál műanyag granulátum megömlesztésével állít elő parányi cseppeket, amelyekből rétegen-ként építi fel az adott alkatrészt. Az erre alkalmas műanyag típusok körét folyamatosan bővítik. Szelektív lézer szinterezéssel, rozsdamentes acélporból előállított formahabosító szerszám segítségével drasztikusan lecsökkenthető volt egy EPP termék ciklusideje, energiafelhasználása és a szerszám tömege.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Új csúcsminőségű poliamid autóipari alkalmazásokhoz; PA66 kiváltása egy új PA6 típussal; Égésgátolt kompaundok igényes autóipari és elektronikai alkalmazásra; Új, esztétikus felületű, ütésálló Sabic PP kopolimer; Cellulóz- és üvegszál-erősítésű hibrid PP kompozit; Polipropilénnel helyettesíthető a poliamid; Sztirol polimer alapú kompozitok autóalkatrész gyártáshoz; Különleges tulajdonságú BASF habgyöngy; Hajlítható, vezetőképes műanyag; Szén- és üvegszál-erősítésű kompozitok 3D nyomtatása; Szénszállal és üvegszállal erősített huzalok 3D nyomtatáshoz a DuPonttól; Egészségügyi minőségű PEEK huzal 3D nyomtatáshoz; PEEK 3D nyomtatásával készülő vasútikocsi-alkatrészek

Műanyagok alkalmazása

Könnyebb, szebb és biztonságosabb sporteszközök műanyagból

Más termékekhez hasonlóan a korszerű sporteszközöktől is elvárják, hogy hozzájáruljanak a sportoló teljesítményéhez, legyenek esztétikusak, növeljék a sportoló biztonságát és emellett legyenek megfizethetőek. Az anyaggyártók, a tervezők, a gépgyártók és az új technológiai eljárások fejlesztői komolyan veszik a sporteszközök gyártását, amelyben már az elektronika is megjelent. Mindez műanyagok nélkül nem menne.

Piaci hírek

Hazai hírek - Nemzetközi hírek

Hazai hírek Budapesten fejleszt a Sanner; A Krones Debrecenben; Átadták a Jabil új logisztikai bázisát a tiszaújvárosi ipari parkban; Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban; Gépészeti labort avattak a Debreceni Egyetemen; Átadták a kecskeméti Mercedes szupermodern képzőközpontját Nemzetközi hírek Előtérben a flexibilis csomagolóanyagok; Csúcsberuházással növeli PA és PBT kompaundtermelését a Lanxess; A Borealis növeli a polipropilén gyártási kapacitásait Európában; A faanyagok magas ára kedvez a műanyagoknak; Véglegesen bezárta a sepsiszentgyörgyi gyárát a Masterplast; Az Amiblu Lengyelországban; A műszaki műanyagok piaca 2024-re meghaladja a 100 milliárd USD-t; Kivezeti az egyszer használatos műanyagokat az Air New Zealand légitársaság

Vezetői ismeretek

Az IIoT, azaz az eszközök internetének ipari alkalmazása a műanyag-feldolgozó iparban

A negyedik ipari forradalom, az ipar 4.0 integráns része az IIoT, az Industrial Internet of Things, vagyis az eszközök (dolgok) internetének az ipari alkalmazása. Ez magában foglalja az automatizálást, az információcserét a kiberfizikai térben és a felhőalapú számítástechnikát. A felhőalapú szolgáltatások bázisán egészen új gép-ember kommunikáció jöhet létre.

A feldolgozási hulladék hasznosítása összefogással

A viszonylag drága műszaki műanyagok hulladékát különösen célszerű volna újrahasznosítani, de a feldolgozóknál képződő csekély mennyiség miatt vagy a megfelelő technika hiányában ezt gyakran szemétként kezelik. Összefogással meg lehetne oldani, hogy az ilyen hulladék visszakerüljön az anyagok körforgásába.

Műanyagok és a környezet

Autóbontók műanyaghulladékából kitűnő regranulátum

A mai gépkocsik tömegének kb. 20%-a műanyag, ami autóként kb. 200 kg-ot jelent. Ezek visszavezetése a körkörös gazdaságba nem könnyű, de nem is lehetetlen. Egy cég különleges szűrőrendszerével a polimerömledékből ki lehet szűrni az idegen anyagokat, és a polimerből kifogástalan minőségű új terméket – akár autóalkatrészt – lehet gyár-tani.