Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Poliolefinek minden mennyiségben és minden minőségben

2018. február 25–28. között az SPE rendezésében tartott nemzetközi konferencián bebizonyosodott, hogy a poliolefinek gyártásának és választékának bővülése, a gyártástechnológiák és az ezekhez használt katalizátorok fejlesztése töretlen. A konferencián az előadások többsége a gépkocsigyártás számára kifejlesztett új ütésálló polipropilének és a csomagolástechnikának szánt korszerű PE-LLD-k új technológiáiról és katalizátorairól szólt. A befektetők bíznak a poliolefinek további sikereiben; csupán Észak-Amerikában 2017 és 2019 között ennek a polimercsaládnak a gyártókapacitása több mint évi 8 millió tonnával, 2021-ig újabb 6 millió tonnával növekszik meg.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

A reciklált poliamidok alkalmasak primer felhasználásra

Az öntött PA6 mechanikai megmunkálása során keletkező hulladékok értékes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért indultak kutatások a hulladékok reciklálására. Német kutatók kétféle adalékkal végzett kutatásai már sikerre vezettek.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Technológiai újdonságok a fröccsöntésben

Egy osztrák szerszámgyártó cég nyílt napján mutatta be új teljesen automatikus fémforgácsoló műhelyét, informatikai újdonságait, a 3D nyomtatással készülő speciális fröccsszerszám alkatrészeket, továbbá a jelenleg kipróbálási stádiumban lévő nyitott forrócsatornás fúvóka (FDU) rendszerüket, amelynek használata rövidebb ciklusidőt és energiamegtakarítást eredményez. Egy német, fröccsöntéssel is foglalkozó cég új, szabadalmaztatott eljárásával lehetségessé vált a bevonatos üveg optikai szűrők foglalatát - szerelt fém alkatrészek helyett - műanyag ráfröccsöntéssel, egy lépésben előállítani.

Vékony falú merev csomagolóeszközök fröccsöntése

A vékony falú fröccsöntési technológia fejlesztései számos iparágban - különösen a csomagolási szegmensben - teszik lehetővé az anyagköltségek és a ciklusidők csökkentését, valamint az egyre igényesebb és könnyű termékek gyártását. Az alábbiakban a vezető fröccsgépgyártók ez irányú fejlesztéseit ismertetjük. Az egyadagos kávékapszulák iránti növekvő igény a kofröccsöntés technológia fejlesztésére hatott pozitívan.

A hőformázás jelene és várható jövője

A hőformázást - hasonlóan a többi műanyag-feldolgozó eljáráshoz - folyamatosan fejlesztik. A fejlesztés egyaránt kiterjed az alapanyagokra, a technológiára és a gyártóberendezésekre. A következőkben bemutatunk néhány újdonságot, amelyet a 2018-as NPE-n, Észak-Amerika legnagyobb műanyag-kiállításán lehetett látni. Bemutatjuk azt is, hogy egy konferencián hogyan vázolták fel a hőformázás várható jövőjét az Ipar 4.0 korában, amikor a felsoroltak mellett még a visszaforgatás lehetőségeit és az ökológiai szempontokat is az eddigieknél erősebben figyelembe kell majd venni.

Nő az érdeklődés a természetes szálak iránt

A megújuló forrásból származó szálak egylépéses kompaundálási technológiájára új kísérleti berendezést fejlesztettek ki német szakemberek. Az autóipar érdeklődését jelzi az ilyenfajta kompaundok iránt, hogy hosszas vizsgálódás és megfelelő eredmény után belevágnak a futó szériatípusokba való alkalmazásuknak.

A 3D nyomtatás alkalmazása a termelésben

Az egész világon rohamosan (28%/év) terjedt a 3D nyomtatás néven közismert additív gyártástechnológia különböző eljárásainak használata. Folyamatosan bővül az alkalmazható alapanyagok köre, nő az előállítás sebessége és a legyártható darabok mérete, továbbá új működési elveken alapuló eljárásokat dolgoznak ki. A legnagyobb változás az, hogy 2016-ban a 3D nyomtatással legyártott funkcionális alkatrészek darabszáma már meghaladta a prototípus készítését. A 3D nyomtatáshoz használatos szinterporok felhasználásának növekedése 2017-2025 között évente várhatóan 20% felett lesz.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Többféle anyagból felépülő könnyűszerkezetek és szendvicslemezek erő- és alakzáró hegesztése; Nagy teljesítményű könnyűszerkezeti alkatrészek az alkalmazott kutatás fellegvárából; Fényes jövőt jósolnak a nagyteljesítményű műanyagoknak; Új gigaberuházással bővíti poliamid 66 termelését az Invista; A HP cég új 3D nyomtatású eljárása fém alkatrészek gyártására; Új, 3D nyomtatásra alkalmas, szénszállal erősített poliamid a DSM-től; A PAEK alkalmazása 3D nyomtató alapanyagaként; Új, autóipari TPE a Kraiburg cégtől; A 3M üreges mikro üveggömbjei csökkentik az SMC anyagok sűrűségét

Műanyagok alkalmazása

A mezőgazdasági gépekben is egyre több lesz a műanyag

A mezőgazdasági gépeket és tartozékaikat gyártó nagyvállalatok egyre nagyobb mértékben aknázzák ki a műanyagok bevezetésével elérhető műszaki és gazdasági előnyöket. A műanyagok, illetve műanyag alkatrészek bővítik a gépesítéssel elvégezhető mezőgazdasági feladatokat, új távlatokat nyitnak meg, és korábban elképzelhetetlen mértékben növelik meg a munka hatékonyságát.

Piaci hírek

Üzleti hírek

Fejlesztések a Coca-Cola Magyarország Kft.-nél; Kapacitásbővítő beruházás a Rego-Plast Kft.-nél; Környezetbarát termékek Fadd új üzeméből; Megválik 2200 dolgozójától a Barbie-cég; Jól fogynak az autóülések, új üzemet épít az Adient; Orosz kompaundáló cég nyit Európa felé; Új gyár Csehországban autóülések előállítására; Autóipari beruházás Szerbiában; Az Illig első Németországon kívüli gépgyára Romániában lesz; A Covestro 900 fő elbocsátását jelentette be

Műanyagok és a környezet

Útmutató a PE csomagolófóliák visszaforgathatóságának megítélésre

A körkörös gazdaság megvalósításának egyik legkorábban megvalósítható eszköze lehet a műanyagok, ezen belül a műanyag csomagolóeszközök anyagának visszaforgatása a gyártásba. A műanyagok sokfélesége miatt azonban ez nem is olyan egyszerű, és ha újrafeldolgozásra alkalmatlan anyag kerül a reciklálás anyagáramába, több lesz a kár, mint a haszon. Az EU ezért a közelmúltban megalapította a RecyClass csoportot, amely máris kiadott egy útmutatót, amelynek segítségével laboratóriumi vizsgálatok alapján kiszűrhetők a visszaforgatásra alkalmatlan PE-fóliák.

Környezetvédelmi hírek

Az EU betiltja az egyszer használatos műanyagokat, a csomagolóipar aggódik; A világ végére is eljut az emberiség műanyag hulladéka; Üveg vagy műanyag, ez itt a kérdés; Papírra cseréli a műanyag szívószálakat a McDonald's Ausztráliában; 43 budapesti vendéglátóhely száműzi a műanyag szívószálakat;

Fiatalok fóruma

Kompozit anyagok abrazív koptató vizsgálata pin-on-plate tribométerrel

Hasan Muhandes, PhD hallgató; Kalácska Gábor DSc, professzor, Szent István Egyetem Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Gépipari Technológiai Intézet - A mezőgazdasági gépek alkatrészein jelentős kopás figyelhető meg. Ez a kopás a növényekkel, valamint a talajrészecskékkel való súrlódás következtében jön létre, és jelentős anyagi károkat eredményez. Napjainkban a polimermátrixú kompozitok nagy szerepet játszanak bizonyos gyorsan kopó acél elemek cseréjében, ezen anyagok kiváló tulajdonságai miatt. Az acél gépelemek cseréje növelheti a szerkezet élettartamát nemcsak kopási szempontból, de azért is, mert a polimermátrixú kompozit anyagok korrózió állóbbak és könnyebbek. Jelen kutatás öt potenciálian alkalmazható kompozit anyagot vizsgál acélok helyettesítésére, abráziós kopásállósági szempontból. Ennek megfelelően ESD PA6 G, UHMW-PE HD1000, PA6E, PA6G és PA66GF30 anyagok kopásállóságát mértük. A kiválasztott anyagok vizsgálata az ún. pin-on-plate típusú tribológiai vizsgálattal történt. Megállapítottuk, hogy a vizsgált anyagok közül a fent említett feladatra a PA6G a legjobb választás, mivel ez az anyag mutatta a legkisebb kopásértékeket széles igénybevételi tartományban.