Piaci hírek

A világ műanyagipara

Az európai műanyaggyártók szövetsége, a PlasticsEurope 2018 januárjában ismét megjelentette szokásos "Plastics – the Facts" című tanulmányát a műanyagipar előző évi eredményeiről. Ebben ismertetik a műanyaggyártás, a műanyag-feldolgozás, az export-import legfontosabb statisztikai datait. A tanulmány az egész világra vonatkozó adatokat is közöl, részletesebben azonban Európával, azon belül is elsősorban az EU 28 tagországának plusz Svájc és Norvégia műanyagiparával foglalkozik.

Nemzetközi és hazai hírek

Új közös vállalatot hozott létre a SABIC és az ExxonMobil; Petrolkémiai üzemet épít a Total Algériában; Hamarosan szerkezetkész lesz a Sibur tobolszki vegyipari komplexuma; A Polyplastic nem szállít az Autocomponent-nek; Az Austrotherm Törökországban; Autóipari beruházás Litvániában; Kelet-Európában terjeszkedik a Bemis Europe; Már a negyedik üzemét tervezi a Leoni Szerbiában; Szerbiában négy műanyaghulladékot újrahasznosító üzemet építenek; A Röchling 35 millió EUR összegű beruházással bővíti az egészségügyi termékek gyártását; 19 milliárd forintra nőtt a Graboplast Zrt. árbevétele; Együttműködés a Samsonite és négy hazai kkv. között; Kalaptartóval bővíti termékeit a pécsi autóalkatrész-gyártó; Hárommilliárd forintból épít raktárat a Bridgestone; Mezőgépek összeszerelése indul Egerben; Munkásszállót épít a veszprémi önkormányzat

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Az etilén-tetrafluoretilén kopolimer bemutatása

Az etilén-tetrafluoretilén kopolimer (ETFE) nagy korrózióállósággal és szilárdsággal, illetve kitűnő villamos jellemzőkkel rendelkezik széles hőmérséklet-tartományban. Jól feldolgozható a hőre lágyuló műanyagoknál használatos eljárásokkal, de speciális, korrózióálló anyagból készült gépeket igényel.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Karcálló adalékok műanyag termékek szép felületének megőrzésére

2. rész. Kompaundok és vizsgálati módszerek - A műanyag termékek legtöbbször vonzó küllemű, szép színű, kívánatos tárgyak. Sajnos azonban, hogy legtöbbször könnyen karcolódnak, megkopnak, színeik megfakulhatnak, a felületükre migráló adalékok miatt a por, a piszok rájuk tapad és nehezen távolítható el, ezért már akkor "elhasználtnak" tűnhetnek, amikor funkciójukat még tökéletesen ellátják. Az adalékgyártók erősen dolgoznak azon, hogy termékeik révén ezek a tárgyak hosszú ideig megőrizzék szépségüket, és a műanyag-kompaundálók is kínálnak ilyen alapanyagokat.

Színezés mesterkeverékekkel és effektpigmentekkel

A színezés fontosságára utal, hogy a gyártók egyre újabb színező mesterkeverékkel jelentkeznek a piacon. A csillogó, igazgyöngyhatású speciális színezékek fokozzák a formatervezés lehetőségeit, valósággal káprázatossá varázsolják a termékek felületét. Az ún. effektpigmentek kínálatának bővülése, a korszerű kímélő feldolgozási technológiák bevezetése, a színezés szabványos műszeres ellenőrzése a színes termékek előállításának új lehetőségeit nyitja meg.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

Új habosítási eljárás és további fejlesztések

Számos végtermék gyártó vállalat igyekszik csökkenteni termékeinek tömegét. Ennek egyik jól bevált eszköze a fröccsöntött műanyag alkatrészek habosítása. A hagyományos eljárások hátrányait küszöböli ki a Lüdenscheid Intézet és a Linde cég új eljárása. Más műanyag-feldolgozási eljárások (pl. exrúzió) is használják a habosítást, a könnyű, merev és nagy hőszigetelő képességű termékek gyártására. A habosítási módszerek fejlesztése mellett új, habosításra alkalmas műanyag alapanyagok és habosító szerek is folyamatosan jelennek meg a piacon.

A pultrúzió gyorsítható, és már hőre lágyuló mátrixszal is megy

A pultrúzió (szálitatásos profilhúzás) hagyományosan a hőre keményedő műanyagok feldolgozási technológiája, mert a térhálósítás előtt kis viszkozitású gyantákkal könnyen át lehet itatni az erősítő szálkötegeket. Újabban hőre lágyuló mátrixszal készített profilokat is gyártanak ezzel az eljárással. Ennek titka az in situ polimerizálás. A szálköteget kis viszkozitású monomerrel itatják át, amely a profilhúzás folyamata alatt a hozzáadott katalizátor és aktivátor hatására polimerizálódik.

A granulátum tisztaságára is oda kell figyelni

A jó minőségű, tiszta granulátum fő ellensége a por, amely a vágásnál keletkező éles szélek letöredezése miatt keletkezhet. Átlátszó termékek gyártásánál a granulátumot pl. dobos portalanító berendezéssel tisztítják. Egy új eljárással optimalizált hőmérsékletű granulálással állítanak elő "tökéletesen tiszta" granulátumot.

A 3D nyomtatás újdonságai

A 3D nyomtatást jelenleg elterjedten alkalmazzák a prototípusok és a bemutatásra szánt minták elkészítéséhez, illetve ma már a kis szériás gyártás területén is, ahol a fröccsöntés a fröccsszerszám elkészítésének hosszú ideje és magas költségei miatt túl időigényes és/vagy drága lenne. A kis szériás gyártásnál jelentkező idő- és költségelőnyei kiegészülnek a nagyobb formaszabadsággal. Ugyanakkor a felület gyengébb minősége a szűkebb alapanyag-választék és a kis gazdaságos sorozatnagyság behatárolja alkalmazhatóságát. Folyamatosan jelennek meg új, gyorsabb, nagyobb méreteket vagy finomabb felbontású szerkezeteket lehetővé tevő megoldások.

A fóliagyártás továbbfeldolgozó berendezései és adalékanyagai

A fóliafúvásban fontos szerepe van a vágókésnek, a méret- és vastagságellenőrző műszereknek, az érdességmérő műszereknek, a hibákat és lyukakat kimutató berendezéseknek. Fejlesztik az extrúzió in-line nyomon követését is. Az adalékok segítik a feldolgozást és hozzájárulnak a fólia minőségének javításához (átlátszóság, hidrolitikus stabilitás, gázzáróság).

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Feldurvított felületű krómozott műanyag termékek; Szerves bádog szendvics gyors sajtolása háromdimenziós termékekké; Új műanyag huzaltípusok a 3D nyomtatás gyógyászati alkalmazásaihoz; Bicikliút műanyagból

Műanyagok alkalmazása

Műanyag csövek, hegesztések minősége, hibák okainak feltárása

Habár a műanyag csövek alkalmazása hosszú múltra tekint vissza, továbbra is vannak olyan meghibásodások, törések, amelyek okát különleges vizsgálatokkal kell feltárni. A műanyag csövek sikeres alkalmazása nagymértékben függ a hegesztések minőségétől, amelynek vizsgálatára új módszereket fejlesztettek ki. Vizsgálják az IR és a vibrációs hegeszthetőség alkalmazhatóságát is.

Könnyebb kompaundok és szendvicsszerkezetek autóipari felhasználásra

Az autóiparban a tömegcsökkentésnek kiemelt szerepe van a fejlesztésekben. Új kompaundokat fejlesztenek és megjelentek a szendvicsszerkezetek is, amelyek habosított magot tartalmaznak.

Vezetői ismeretek

Merre tartanak a kutatások a műanyagiparban?

A műanyagipari kutatások a műanyagok megjelenése óta folyamatosan változó, megújuló képet mutattak. A jövőben az olyan alkalmazások felé fordulás várható, amelyeknél eddig nem használtak polimereket. Az additív gyártástechnológiának nagy jövő jósolható. A digitális technológiák és ezen belül a virtuális vagy alternatív valóságok alkalmazásának többféle módszere ismeretes. Ezen új módszerek célja tulajdonképpen a termékfejlesztésnél elkerülhetetlen tanulási folyamat felgyorsítása, és ezáltal a fejlesztő munka idejének és költségeinek csökkentése.

A műanyagipar sikerei és problémái

A műanyagok iránti piaci igény annak ellenére növekedett, hogy elsősorban a tengerekben felhalmozódott műanyaghulladékok miatt közösségi megítélésük negatív felhangot kapott. A Plastics Europe összefogott a műanyagipari szövetségekkel, hogy a műanyag hulladékok mennyiségét tovább csökkentsék a begyűjtő rendszerek fejlesztése és a reciklálási kvóták növelése révén.

Műanyagok és a környezet

Az újrahasznosítás nehézségei a műanyaghulladékok visszaforgatásakor

A műanyaghulladékok újrahasznosítását mindenki támogatja, és a hatósági szabályozás is a körkörös gazdaság felé terelgeti őket. A helyzet azért nem olyan rózsás. A PET palackok visszaforgatása ugyan viszonylag sikeres, de a csomagolási hulladék sokfélesége, különösen, ha az nem csupán műanyagot tartalmaz, még sok gondot okoz. A háztartási szemétből származó hulladék legtöbbször szennyezett, és néha kellemetlen szaga van. Ha ezt a szagot nem sikerül megszüntetni, a hulladékból készített termékeket a vásárlók nem fogják megvenni. A hulladékfeldolgozók ezért ezzel is próbálkoznak.