Vezetői ismeretek

Forgalmazás és nyereségközpontú termelés az Ipar 4.0 világában

A számtalan formában megjelenő digitalizálás teljesen megváltoztatja a hagyományos üzleti gyakorlatokat. Míg korábban a gyártó próbálta rávenni a vásárlót, hogy vegye meg termékeit, ma a megrendelő a világhálón próbálja megtalálni azt a vállalatot, amely a legmagasabb szinten tudja kielégíteni a számára szükséges termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó igényeit.

Műanyagfajták, kompozitok, bioműanyagok

Intelligens alkalmazásokhoz intelligens anyagok

Az alábbi cikkben elsősorban a legutolsó Fakuma kiállításon bemutatott új műszaki és nagy teljesítményű műanyag típusokról számolunk be. Érdekesség, hogy ezek az anyagok a széles körű műszaki alkalmazásokon kívül a kávékapszulák előállításában is szerephez jutottak.

Új polietilén- és polipropiléntípusok

A poliolefinek az extrudált polimerek legnagyobb csoportját képezik, a gyártócégek folyamatosan fejlesztik típusaikat a feldolgozási és alkalmazási elvárásokhoz igazodva. Az alábbiakban ezekről az újdonságokról adunk áttekintést.

Műanyagok tulajdonságai, vizsgálatok

Karcálló adalékok műanyag termékek szép felületének megőrzésére

A műanyag termékek legtöbbször vonzó küllemű, szép színű, kívánatos tárgyak. Sajnos azonban igaz, hogy legtöbbször könnyen karcolódnak, megkopnak, színeik megfakulhatnak, a felületükre migráló adalékok miatt a por, a piszok rájuk tapad és nehezen távolítható el, ezért már akkor „elhasználtnak” tűnhetnek, amikor funkciójukat még tökéletesen ellátják. Az adalékgyártók erősen dolgoznak azon, hogy termékeik révén ezek a tárgyak hosszú ideig megőrizzék szépségüket, és a műanyag-kompaundálók is kínálnak ilyen alapanyagokat. A kutatók pedig újabb vizsgálati módszereket próbálnak kifejleszteni, amelyekkel a műanyagok karcállóságát, egyúttal azok felületminőségének megőrzését a jelenlegi, jórészt szubjektív megítélésen alapuló vizsgálatok helyett reprodukálható, objektív eredményeket adó eljárásokkal lehessen ellenőrizni.

Műanyagok feldolgozása, additív technológiák

A polimer tulajdonságainak hatása a fröccsöntés eredményére

Az elektronikai termékek miniatürizálását követniük kell a hőre lágyuló műanyagokból készülő fröccstermékeknek is. A vékony falú, apró alkatrészek gyártásánál az ömledék összenyomhatósága döntő szerepet játszhat. A részben kristályos polimerek megolvasztásához több energia kell, mint az amorfokéhoz. A részben kristályos polimerek esetében gyakran nem sikerül minden granulátumot teljesen megolvasztani, és ezek zárványként megjelenhetnek a termékben, illetve károsíthatják a csiga felületét is.

A fólia minőségének javítása a gyártás során

A műanyagfóliák minőségét döntően befolyásolják a feldolgozás során a fóliában megjelenő hibahelyek és a fólia vastagságának egyenetlensége. A fóliaminőség javítása érdekében nagy jelentőségűek azok a vizsgálatok, amelyek a fenti jelenségek mérésére, okainak felderítésére, ezen okok kiküszöbölésére és ezáltal a hibák keletkezésének megelőzésére irányulnak.

Laboratóriumi extruderek

A kis teljesítményű egyértelműen hozzátartoznak a feldolgozók gépparkjához. Nagy jelentőségük van a termékfejlesztésben és a termékbevezetés kezdeti időszakában, továbbá a nagyon kis mennyiségek gyártásában mintázás céljaira vagy nagyon speciális igények esetén. Érthető tehát, hogy az extrudergyártók odafigyelnek a fejlesztésére is.

Szénszálak és üvegszálak gyártásának fejlesztése

A szénszálak felhasználása a kiváló erősítő hatás ellenére sem növekedett a várakozásoknak megfelelő ütemben. Ezért itt a fejlesztések az alacsonyabb gyártási költségek elérését célozzák. Ugyanezt szolgálja a szénszálak reciklálása is. Folyamatosan fejlesztik az üvegszálakat is. Egy új üvegszál a szénszálnak is versenytársa, hiszen a szakítószilárdsága hasonló, de a vele erősített termékek elektromos és hőszigetelő tulajdonságai az üvegszálas termékekével azonosak. Az erősített műanyagok teljesítményében a mátrixpolimer és az erősítő szál közötti tapadást fokozó kapcsolószerek is meghatározó szerepet játszanak, ezért az adalékokat gyártó cégek ezeket is folyamatosan fejlesztik.

A 3D nyomtatás alkalmazásainak bővítése

A 3D nyomtatásként közismert additív gyártástechnológiákat egyre újabb területeken kívánják alkalmazni. Ezek egyike a gyógyászati eszközök előállítása, ahol a páciensek anatómiáját figyelembe vevő egyedi megoldások terjednek. A hosszú szénszálakkal erősített autó- és repülőgép-alkatrészek terén is folynak az additív gyártástechnológiára alapozott eredményes fejlesztések.

Elő- és utóműveletek

Új eljárások fém-műanyag kötés létrehozására

Gyakran van szükség fém és hőre lágyuló műanyag alkatrészek összeerősítésére. Német kutatók a kevéssé termelékeny mechanikus kötések helyett a ragasztásnál termelékenyebb és környezetbarát, lézeres és plazmakezeléses megoldásokat fejlesztettek ki.

Új termékek, új technológiák

Piaci hírek

Visszahúzható fröccsszerszámmag 3D nyomtatással; 3D nyomtatású rácsos szerkezetek: kis tömeg és nagy szilárdság; Olcsó, de jó sztetoszkóp 3D nyomtatással; Hőre lágyuló műszaki műanyagból készült méhsejt magszerkezetek; A Berry Global újrahasznosított műanyagból készült tubusai egyre sikeresebbek; Könnyen újrahasznosítható papír/műanyag csomagolóanyag; PLA kísérleti üzem Thaiföldön;

Műanyagok alkalmazása

Műanyag csőrendszerek újdonságai: szigorúbb szabvány és mobil csőextrúziós gyártórendszerek

A lakosságot ellátó gáz- és vízvezeték-rendszereket ma már kizárólag műanyag csövekből alakítják ki. Ezek nyomás alatt működnek, és a rájuk vonatkozó előírások egyre szigorúbbak. Emellett elvárják tőlük, hogy telepítésük egyre olcsóbb legyen, teljesítményük pedig egyre jobb. A csövek alapanyaggyártói ehhez új csőanyagokat kínálnak. A lakott területektől távoli csőrendszerek kiépítéséhez egy ausztráliai csőgyártó mobil gyártóeszközeivel helyszínen extrudált csöveket tud gyártani, amelyeknek nem csak a helyszínre szállítási költségeit lehet megtakarítani, hanem a hosszát is többszörösére lehet növelni, ami töredékére csökkenti a csöveken szükséges hegesztések számát.

Szénszálas könnyűszerkezetű elemek gépkocsikban és a kerékpárvázakban

A szénszállal erősített műanyagok alkalmazása a repülőgépgyártásban már elfogadott technológia, de korábban is készítettek gépkocsikat szénszállal erősített elemekkel, sőt a szénszálvázas kerékpár sem teljesen ismeretlen termék. Az utóbbiakból eddig nem lett tömeggyártás. A szénszálas műanyagok árának csökkenése és tulajdonságaik közelebbi megismerése azonban megnyitotta az utat ahhoz, hogy ezeket „közönséges” gépkocsikban és „egyszerű” kerékpárokban is alkalmazzák. Ez különösen akkor válhat általánossá, ha a szénszálakat nem csak hőre keményedő, hanem hőre lágyuló műanyagok erősítésére is problémamentesen fel tudják használni. Ebben az autógyártás már előbbre tart, de nem kérdéses, hogy a kerékpárgyártás is meg fogja oldani.

Piaci hírek

India erőteljesen növelni kívánja részesedését a műanyagok globális exportpiacából

India műanyag-feldolgozó ipara ellentmondásosan fejlődik, mivel igen sok kisméretű családi vállalkozás is működik. Összességében azonban képesek exportra is szállítani, sőt növelni kívánják exportpiaci részesedésüket a világban.

Piaci hírek innen-onnan

Hatalmas autóipari beruházás Magyarországon; Beruházás a Gealan Hungary Kft-nél; Átadták az Ongropack új telephelyét Szirmabesenyőn; A török Metyx Composites 10 millió euróból bővíti a kaposvári üzemét; A Poligal átadta az új BOPP üzemét Lengyelországban; Az Unipetrol a tervek szerint halad az új polietilénüzem (PE3) építésével; Hollandiában új polipropilén (PP) extrúziós üzem indult; Szerbiában terjeszkedik az ablakgyártó Yavuz; Elindult a nemszőtt textíliák gyártása az oroszországi Tver régióban

Műanyagok és a környezet

Piaci hírek

A következő kihívás az újrafeldolgozható gázzáró rétegek kialakítása élelmiszeripari csomagolásokban; Az rPET karbon lábnyoma sokkal kisebb; A LEGO környezetvédelmi céljai