Műanyagok feldolgozása

Fröccsszerszámok tervezésének elhanyagolt kérdései

A fröccsöntés folyamán a szerszámüregbe zárt levegőt el kell vezetni, különben beégések, elégtelen formakitöltés és más problémák következnek be. A megoldást a megfelelően kialakított szellőzőrések helyes méretezése szolgáltatja. A szerszámok hideg elosztócsatornái jóval nagyobb hatást gyakorolnak a gyártás stabilitására, mint azt általában feltételezik. Ezek hanyag tervezése/kivitelezése vagy a szerszámgyártás ezen költségeinek lefaragása súlyos gyártási problémákhoz vezethetnek.

Speciális módszerek fröccsszerszámok temperálására

A fröccsöntésnél a gyártási ciklus időigényének jelentős részét teszi ki a hűtési idő és ezáltal termelékenységét is nagymértékben befolyásolja. Ezt gyakran a szerszámnak forró pontjai, vagyis azon részei határozzák meg, amelyeket a hagyományos vízhűtési módszerekkel nem lehet elérni, és ezért csak lassan hűlnek le. E problémán segít az ilyen részek folyékony szén-dioxiddal vagy nitrogénnel töltött, vízhűtéses rézpálcák segítségével végzett hűtése. A szerszám alakadó felületeinek magasabb hőmérséklete a termék jobb felületi minőségét, a finom részletek pontosabb leképezését eredményezi, továbbá növeli a méretstabilitást és javítja a mechanikai jellemzőket. A szerszámok egyes részein a hőmérséklet dinamikus, lézerbesugárzással elért változtatása lehetőséget ad a minőségi és a gazdaságossági célok összeegyeztetésére.

Ömlesztett anyagok adagolása és szárítása

A műanyag-feldolgozásban a megfelelő minőség és teljesítmény eléréséhez az ömlesztett anyagok keverésének, adagolásának és szükség esetén szárításának is fontos szerepe van. Az alábbiakban ezeket a műveleteket elvégző legújabb berendezéseket, technológiákat mutatjuk be.

Újra divatosak lesznek a hőre keményedő műanyagok?

A sokoldalú és könnyen feldolgozható hőre lágyuló műanyagok az elmúlt évtizedekben erősen kiszorították az 50-60 évvel ezelőtt széles körben alkalmazott hőre keményedő műanyagokat. Úgy tűnik, hogy az utóbbiak újra divatba jönnek. Egy kutatóintézetben pl. (a világon elsőként) bebizonyították, hogy a fenoplasztokat igenis lehet folyamatosan extrudálni. Egy másik kutatóintézetben epoxigyantából öntött szerszámbetétekkel készítettek olcsó fröccsszerszámokat kis sorozatban megrendelt termékek gyártásához.

A 3D nyomtatás újdonságai a gyógyászatban és a huzalgyártásban

Az additív gyártástechnológia alkalmazása folyamatosan bővül és egyre inkább teret nyer nagyobb szériás gyártási feladatokban is. A HP cég legújabb berendezése már az 1000 db/hét sorozatnagyságnál is gazdaságosan üzemeltethető. A 3D nyomtatást egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a gyógyászati implantátumok, protézisek és a regeneratív sebészeti beavatkozások területén. Bionyomtatással szövetek, sőt várhatóan egész szervek is előállíthatók lesznek. A 3D nyomtatásban a műanyagok versenyeznek más anyagokkal is, elsősorban a titánnal. A műanyag-feldolgozó technológiák közül a fröccsöntés számít versenytársnak.

Divatos színek és újdonságok

A színek üzenetet fejeznek ki az adott termékről, és jelentős szerepük van a termék eladhatóságának növelésében. Ezért a színes mesterkeverékeket gyártók minden év elején kihirdetik az év várható divatszíneit. A műszaki fejlesztés újdonsága, hogy egy termoplasztikus polisziloxán elasztomer (TPSE) mesterkeverék-kombinációval el lehet felejteni az eddig használt diszpergálószereket.

Műanyagfajták

Új biopolimerek

Az első „biopolimerek” kifejlesztői elsősorban arra törekedtek, hogy azok használat után természetes körülmények között vagy komposztáláskor rövid idő után lebomoljanak. Később a „megújuló forrásból”, azaz növényi alapanyagokból gyártható polimerek felé fordult az érdeklődés. Újabban a kutatók arra törekszenek, hogy a polimereknek legalább valamilyen hányada készüljön megújuló forrásból, de a polimer tulajdonságai ne legyenek gyengébbek a hagyományos műanyagokénál. Ezért ma már „műszaki biopolimerek” is vannak. A következőkben három ilyen újdonságot mutatunk be.

Műanyagok tulajdonságai

Új alapanyagtípusok és adalékok szerepe a műanyagok teljesítményének növelésében

Az alapanyaggyártók újabb típusokkal jelentkeztek, az adalékgyártók közül többen a reciklált poliolefinek minőségének javítására dolgoztak ki új stabilizátorokat. A nagy mennyiségű töltőanyagot tartalmazó műanyagok és a WPC feldolgozását a szilikon alapú stabilizátorok segítik.

Természetes szálakkal erősített műanyagok tulajdonságai

A megújuló, természetes növényekből – fákból, pamutból, lenből, kenderből, sőt még algákból is – kinyert szálak alkalmazásának első számú hajtóereje egyértelműen a jobb ökológiai teljesítmény, azonban ezeknek a szálaknak több más előnyük is van a felhasználhatóság szempontjából.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Tartalomból: ABS alkatrészek csillogó, fémes megjelenését biztosító szórt bevonat; Fém festékdobozok kiváltása műanyagra; Integrált fogantyúval ellátott PET palackok hideg pasztörizáláshoz; Rituális sportkiegészítők; A 3D nyomtatás alkalmazása egy repülőgép-alkatrészeket gyártó cégnél; A Clariant 3D nyomtatásra alkalmas műanyag huzalok gyártását kezdi meg; Gyógyászati implantátumokhoz alkalmas új PEEK fröccstípust mutatott be a Solvay; Sebészeti modellek 3D nyomtatással; Csontpótlás polimerekkel; Hordható inzulinadagoló COC polimerből; Megszerezte a hatósági engedélyt az első polimerbázisú csigolyatestpótlás;

Műanyagok alkalmazása

Több műanyag csomagolóeszköz, kevesebb kár és hulladék

Világszerte és az Európai Unióban is sokan követelik, hogy csökkentsék a csomagolásra felhasznált műanyagok mennyiségét, mert (szerintük) ezek károsítják és szennyezik a környezetet. Ezekkel a véleményekkel szemben kísérletekkel igazolták, hogy korszerű műanyag-csomagolással akár felére csökkenthető az élelmiszer-veszteség, duplájára növelhető az eltarthatóság, és megfelelő záróréteggel a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége is mérsékelhető. A bioműanyagok és a nanokompozitok a műanyag csomagolóeszközök előnyeit tovább fokozhatják.

Új műanyagok az elektronika és a járműgyártás számára

Az elektrotechnikában, az elektronikában (E/E iparban) és a járműgyártásban is egyre magasabb hőmérsékleten üzemképes és tartós alkatrészeket építenek be termékeikbe, amelyekhez a feldolgozóknak olyan csökkentett éghetőségű műanyagokra van szükségük, amelyek kielégítik a folyamatosan szigorodó előírásokat, de nem tartalmaznak halogénes vegyületeket. Továbbá fel kell készülniük a küszöbön álló Ipar 4.0 kihívásaira, a digitális hálózatba szervezett feldolgozógépek alkalmazására, a távolról irányított ipari és háztartási technika megteremtésére, a LED alapú világítástechnika kiszolgálására. A kompaundálók igyekeznek maximálisan kielégíteni a feladatok megoldását segítő alapanyagokra vonatkozó igényeket.

Piaci hírek

Piaci hírek

Húszezer négyzetméteres üzemet épít a Videoton Székesfehérváron; Tovább bővül a B. Braun gyöngyösi gyára; Beruházás Tiszapüspökiben; Tízezer magyar munkásra 57 robot jut; Új poliamid 12 gyártó üzemet indít az Evonik Németországban; Amerikai exportra készül a Poloplast; Az Amerplast második üzemet nyit Lengyelországban; A ZF és a Röchling is bővítést tervez Szlovákiában; Mladá Boleslavban is megkezdődött a Škoda KAROQ gyártása; Fehéroroszországban bővít a TechnoNicol; A Sibur fémmel gőzölt fólia gyártását indította meg Tomszkban;

Műanyagok és a környezet

A műanyag-felhasználás átalakítása a környezetvédelem érdekében

Az Eurostar csökkenteni kívánja műanyag-felhasználását

Hírek a műanyaghulladékokról

Tartalomból: Sokszorosan újrafeldolgozható a PE-HD hulladék; Kínának már nem kell több hulladék; Bővül az európai újrahasznosító kapacitás; Az amerikai hatóságok igyekeznek egyszerűsíteni a 3D nyomtatással készülő gyógyászati termékek engedélyeztetését.