Műanyagok feldolgozása

Hőformázni nem is olyan egyszerű

A viszonylag egyszerűnek tűnő hőformázásnak ma már nagyon összetett, rafinált változatai vannak, amelyekkel kifogástalan minőségű és egyre kedveltebb csomagolóeszközöket, de egyéb, pl. orvosi eszközöket is lehet gyártani. Bemutatjuk ennek a feldolgozási eljárásnak a sokoldalúságát, és rövid áttekintést adunk arról, hogy mi történik a gyakorlatban a hőformázó üzemekben.

Néhány jó tanács a fröccsöntőknek

A fröccsöntés művelete más műanyag-feldolgozási technológiákhoz hasonlóan komplex gondolkodást igényel; géptől, anyagtól függően kell a beállításokat változtatni, és az optimális feldolgozási paramétereket meghatározni. Az alábbiakban a fröccsöntés egyik elismert szakértője a fröccskapacitást, ill. az ömledéknyomás és a hidraulikanyomás összefüggését tárgyalja.

Az extrudált termékek minőségének javítása a gyártósorba beépített érzékelőkkel és számítógépes szimulációval

Az extrúziós gépsorokba beépített folyamatosan működő mérőberendezések adataira támaszkodva optimalizálni lehet a gépsor működését, ezáltal jó termékminőséget és a minimális falvastagság révén költségmegtakarítást is el lehet érni. A szimulációs programok segítségével felgyorsítható a szerszámok tervezése és optimálása.

Üreges testek fúvása kizárólag villamos hajtással

Az üreges testek fúvása jól bejáratott technológia, két alapvető változata az extrúziós fúvás és a fröccsöntéses fúvás. Az előbbiben extrudált csőből, az utóbbiban fröccsöntött előformából alakítják a fúvószerszámban a kívánt terméket. A villamos hajtású fröccsgépek már hosszú évek óta részei a műanyag-feldolgozásnak, ezért ilyenekkel fúváshoz előformákat is lehet fröccsönteni. Az extruderek azonban sok plusz munkát okozó hidraulikával működnek. A fúvóformázás néhány éve megjelent újdonsága a villamos hajtású extrúziós fúvás. Európában ezt már néhányan alkalmazzák, Észak-Amerikában (és Dél-Afrikában) még csak barátkoznak vele. Első tapasztalataik kedvezőek.

Új szárító és adagoló berendezések

A sikeres fröccsöntéshez elengedhetetlen az anyag hatékony, biztonságos és a lehető leggyorsabb szállítása. A gépgyártók költséghatékony és sokoldalú anyagmozgató rendszereket terveznek a rugalmas fröccsöntés érdekében, és a kiegészítő berendezéseket beszállítók biztosítják, hogy a fröccsöntő géphez a megfelelő formában és mennyiségben legyenek szállítva az anyagok.

Tovább bővül az additív gyártástechnológiák alkalmazása

A gyakran 3D nyomtatásként is nevezett additív gyártástechnika rohamosan terjed, és noha leggyakrabban valamilyen polimer alapanyaggal dolgozik, egyes megoldásai más anyagokkal (fémek, beton, stb.) is működnek. A műanyagiparban leggyakrabban modelleket és prototípusokat készítenek segítségével, de egyre gyakrabban használják prototípus-gyártószerszámok elkészítéséhez és kisszériás gyártáshoz is. A 3D nyomtatók új típusai mellett bővül a velük feldolgozható anyagok köre, és egyre nő az elkészíthető termékeke mérete és méretpontossága. Az additív technológiával műanyagból készült prototípus fröccsöntő szerszámokkal sokkal gyorsabban és olcsóbban, közel hasonló minőségű darabok gyárthatók, mint a hagyományos fém protoszerszámokkal.

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok a családi házon, a házban és a ház körül

Az USA-ban 2017-es amerikai családi „álomházat” a floridai Orlandoban, a Nona tó partján építették fel egy 2890 nm-es telken. A ház alapterü̈lete 1162 nm, a lakotéré 766 nm – duplája az újabb amerikai családi házakénak. A házban 5 hálószoba van, és nem hiányzik az úszómedence sem. 34 hasonló családi házat már sorozatban építenek. Ezek valamennyien „zéró” energiaigényűek, a szükséges energiát maga a ház termeli meg. A ház nagyon sok újdonságot tartalmaz, ezek egyike a rovarok – közöttük a termeszek – behatolását zárja ki, de motorok képesek a hatalmas üvegfalakat is felemelni, és számos más megoldás is növeli a házban lakók kényelmét. Mindezt a luxust – a dekoratív PVC padlótól a tetőn található napelemekig – az új építőanyagok, közöttük a műanyagok tették lehetővé.

Ipari és mezőgazdasági fóliák teljesítményének javítása

A műanyag fóliákat nemcsak csomagolásokhoz használják. Az építőiparban vízszigetelő tetőfedésekhez, épületalapok szigeteléséhez, csatornák béleléséhez alkalmazzák a PVC és poliolefin fóliákat. A mezőgazdaságban is sokirányú a felhasználásuk: melegházak borítása, talajtakarás, silózás, víztározók bélelése. A cikkben két konferencián elhangzott ez irányú fejlesztéseket ismertetjük.

Műanyagfajták és kompozitok

Új nagy hőállóságú műanyagok

A könnyű szerkezetek iránti egyre növekvő igények növelik a műanyagok alkalmazásának szerepét, különösen a magas hőmérsékleteken is tartósan használható és csökkentett éghetőségű, illetve a kisebb falvastagsággal és bonyolultabb geometriájú alkatrészek gyártását lehetővé tevő típusok esetében. E téren egyre újabb anyagok jelennek meg, amelyek alkalmazási területe közt kiemelt jelentőségű a gépkocsik motortere. Újabb kihívást jelent az elektromos meghajtású autók nagyméretű akkumulátorainak műanyag alkatrészei és a velük kapcsolatban álló részek hőállósága és vegyszerállósága is.

Műanyagok tulajdonságai

Mérési lehetőségek szélesítése online technikákkal

A komputeres adatfeldolgozás fejlődésével egyre jobban előtérbe kerülnek az online mérések, amelyek gyorsabb visszajelzést adnak a feldolgozási folyamatról, és szükség esetén gyors beavatkozást tesznek lehetővé. Az alábbiakban a düsseldorfi K 2016 kiállításon bemutatott méréstechnikai újdonságokat tekintjük át. A lágy habok vizsgálatára is vannak új módszerek.

Elő- és utóműveletek

Műanyag fóliák nyomtatása – újdonságok

A műanyag csomagolásokban fontos szerepe van a nyomtatásnak, amelynek célja a vevők figyelmének felkeltése, egyedi, esztétikus megjelenéssel. A feldolgozó pedig mindezt gyorsabban, hatékonyabban akarja végrehajtani.

Új termékek, új technológiák

Új termékek, új technológiák

Tartalomból: Félig átlátszó poliamid a BASF-től; Új UV stabilizátor a Solvaytól; Új, nem migráló csúsztató a BOPP fóliák gyártásához; A Sipa új nyújtva-fúvó rendszere PET palackok gyártásához; Kenaf szálakkal erősített polipropilén panelek; Egy érdekes innováció

Piaci hírek

Piaci hírek

Tartalomból: A Royal DSM növeli a nagy teljesítményű műanyagok gyártási kapacitását; A Novamont megkétszerezi a biopoliészter gyártását; A Lanxess AG Kínában; A Yazai Corporation új üzemet nyitott Szerbiában; A lengyel Alupol Films beruházásai; A PET Technologies új üzemet nyitott Ukrajnában; Irán bővíti petrolkémiai tevékenységét;

Vezetői ismeretek

A majdani okos gyárak első eszközei a K 2016 kiállításon

A 2016-os düsseldorfi kiállításon a látogatók a műanyag-feldolgozás folyamatainak különböző fázisai között kapcsolatot teremtő ötletek és eszközök bőségszarujával találkozhattak. Ezek egyengetik az utat az Ipar 4.0 megvalósítása felé. Közülük mutatunk be néhányat.

Műanyagok és a környezet

Új fejlesztések a műanyaghulladékok visszaforgatásához

A műanyaghulladék visszaforgatása az anyagáramba ma már természetes követelmény. A műanyag-feldolgozó üzemekben ez már része a technológiának. A háztartási szemétből elkülönített vegyes műanyaghulladék újrafeldolgozása már nehezebb feladat, de a fejlesztők számos új ötlettel és megoldással próbálják növelni az elhasználódott műanyag termékek egyre nagyobb részarányának hasznosíthatóságát. A gépgyárak a polimert kevésbé igénybe vevő, nagyon könnyen kezelhető új zúzó/aprító gépeket kínálnak az iparág számára. Bemutattak egy új technológiát a polimerek egyszerű azonosítására; egy cég új eljárásával pedig a reciklátumok kellemetlen szagát lehet megszüntetni.