Műanyagok tulajdonságai

Virtuális modellezéssel javítani lehet a műanyag üreges testek ütésállóságát

Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogy az 1 gallon (3,8 liter) űrtartalmú, 230 gramm tömegű kannák (töltött össztömeg 4 kg) ütésállósági problémájának megoldásában hogyan segít a virtuális modellezés.

Műanyagok alkalmazása

A csomagolások fejlesztését a fogyasztói igények határozzák meg

Egy felmérésben kimutatták, hogy az élelmiszerek vásárlásakor a fogyasztó elsősorban a frissességet tükröző csomagolásokat részesíti előnyben. Népszerűek az átlátszó vagy legalább átlátszó ablakkal rendelkező csomagolások. Az egyre terjedő e-kereskedelem is új kihívások elé állítja a csomagolások fejlesztőit. A flexibilis csomagolásokat, talpas zacskókat különböző textúrákkal, érzékelő záróelemekkel, sőt illatokkal látják el.

Gázok/gőzök áthatolását gátló vagy szabályozó csomagolás - 2. rész

A világon termelt élelmiszereket ma többnyire nem ott fogyasztják el, ahol megtermelik, és nem kis részüket messzi fogyasztókhoz szállítják. Csomagolásuknak egyszerre kell szavatolnia az élelmiszer biztonságát és minőségét, a hosszú időtartamú eltarthatóságot, egyúttal vásárlásra kell ösztönöznie a fogyasztót. Mindezeket és több más tulajdonságot is könnyebben lehet elérni gázok/gőzök áthatolását gátló vagy szabályozó csomagolással. A MISZ előző számában az ilyen csomagolások fejlesztési irányairól és a megvalósításukhoz felhasználható új anyagokról számoltunk be, az ebben a számban közölt 2. részben az alkalmazási területeket, és az élelmiszer-csomagolás mellett az orvostechnika és a gyógyszeripar csomagolásokkal szemben támasztott igényeit mutatjuk be. (Az ábrák számozása folyamatos a két cikkben).

Új műanyagok és termékek, új gyógyszergyártó technológia és új sterilizáló szokások a gyógyításban - 2. rész

A gyógyítás eszközei – a gyógyászatban használható eszközök és a létrehozásukat lehetővé tevő műanyagok, a gyógyszerek hatóanyagai és a gyógyszergyártási technológiák, továbbá a gyógyítás biztonságát szavatoló előírások, rendeletek – nagy ütemben fejlődnek. A gyógyítás emiatt egyre drágább. Ezért azt is kutatják, hogy hogyan lehetne a korszerű gyógyszereket elérhetővé tenni a szegényebb népcsoportok számára. Publikációnk 1. részében új orvosi műanyagokat és néhány olyan eszközt mutattunk be, amelyeket ezekből készítenek; a 2. részben olyan kutatásról számolunk be, amely lehetővé tenné a gyógyszertabletták fröccsöntését. A tabletták gyártása így sokszorosan termelékenyebbé, egyúttal olcsóbbá válna. Beszámolunk arról is, hogy milyen módon igyekeznek javítani és egyúttal erre szakosodott vállalkozásokba kiszervezni a hatékonyabb sterilizálást, és csökkenteni a világszerte nagy gondot jelentő kórházi fertőzéseket.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára Európában

A polisztirolok ára 2016 októbere és márciusa között 12, illetve 17%-kal emelkedett, majd átmeneti csökkenést követően 2017 októberéig ezt meghaladóan 4, illetve 9%-kal emelkedett, októberben pedig 5%-kal csökkent.

Irán műanyagipara

A közel-keleti országok néhány éve már nemcsak hatalmas olaj- és földgázlelőhelyei miatt érdemelnek figyelmet. Szaúd-Arábia mellett Irán is hatalmas léptékkel fejleszti műanyag alapanyaggyártását, amely alacsony adótartalma és előnyös szállítási feltételei miatt az európai piacon is egyre inkább versenyképes.

Piaci hírek innen-onnan

Mezőgazdasági fóliagyártás fejlesztése az RKW Csoportnál; Olasz ajánlat a lengyel Gekoplastra; Drákói szigor Kenyában a műanyag zacskókkal szemben. És Európában?; A DRÄXLMAIER Group harmadik üzemét nyitja meg Moldovában; Az orosz Polyplastic növeli kapacitásait az engelsi gyárában; A Total Corbion kereskedelmi mennyiségű politejsavat állít elő cukornádból; A Toray Industries Nyergesújfalun épít PPS gyárat; Ötmilliárdos beruházás Baranyában;

Műanyagfajták és kompozitok

Szállal erősített kompozitok a gépkocsikban, már a biztonságot szavatoló alkatrészek gyártására is

Az elmúlt évben Európában egy szakkiállításon és egy nemzetközi konfrencián mutathatták be a szállal erősített kompozitok gyártói legújabb fejlesztéseiket. A gépkocsigyártásban évek óta szívesen alkalmaznak ilyen kompozitokat, de a biztonságot szavatoló alkatrészek ma még többnyire fémből készülnek. Egy bátor kezdeményezés ereménye- képpen azonban egy vállalatnál már sorozatban gyártanak kompozitból készített fékpedálokat. A következőkben a kompozitok újdonságairól és esettanulmányként a kompozitból készített fékpedál gyártáselőkészítő folyamatáról számolunk be

Műanyagok feldolgozása

Fröccsöntési trükkök a nagyobb profit eléréséhez

Egy fröccsüzem nyereséges működésének egyik alapfeltétele, hogy megfelelő szakértelmű dolgozókat alkalmazzon. Fontos a megelőző karbantartás, a minél nagyobb fokú gépesítés és automatizálás. Elemezni kell az egyes megrendelések/termékek nyereségességét és meg kell szabadulni a veszteséges megrendelésektől. A fröccsszerszám megfelelő kialakítása kulcstényező az eredményes termeléshez.

Vékony falú termékek fröccsöntése

A csomagolóiparban egyre növekszik az igény a nagy termelékenységgel gyártható vékony falú csomagolások iránt. A gép-, szerszám- és alapanyaggyártók együttes erőfeszítései rövid ciklusidőket és jelentős anyagmegtakarításokat eredményeznek. Általános követelmény a mozgatások minél nagyobb precizitása, sebessége és gyorsulása. A kétkomponenses fröccsöntés javítja a gázzáró tulajdonságokat, illetve lehetővé teszi a hulladék visszadolgozását. Megfigyelhető az elektromos hajtású gépek térnyerése a hidraulikusokkal szemben.

Extrúziós újdonságok

A duisburgi Extrúziós Konferencia az intelligens termékek és eljárások mellett a technológiai tendenciákra és a minőség ellenőrzésére koncentrált. Figyelembe kell venni, hogy nagy fordulatszámok esetén az extruder szállítási teljesítménye erősen függ a csiga etetőzónájának geometriájától.

Eljárások az extruderhenger és -csiga elhasználódásának csökkentésére

Az extruderek hengerének és csigájának súrlódás, feltapadás, korrózió miatt bekövetkezett kopása jelentősen csökkenti a feldolgozás teljesítményét és veszélyezteti a termék minőségét, ezért a gépgyártók nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy ezeknek a gépelemeknek a kopásállóságát növeljék. A különböző technológiákkal végzett felületkezelés azonban befolyásolhatja az extrudálási folyamatot. Ezt vizsgálták egy német kutatóintézetben. Az extruder fő elemeinek tartósságát újabban metallurgiai (porkohászati) technológiákkal próbálják növelni, sőt magukat az elemeket is porkohászati úton állítják elő.

Poliamid gyors, „in situ” polimerizációja és az eljárás alkalmazása

A szállal erősített hőre keményedő műanyagokra kidolgozott nedves tekercselési technológiát – kis módosítással – hőre lágyulókra is lehet alkalmazni. Ilyen módosított eljárást és kísérleti berendezést fejlesztettek ki az aacheni RWTH műszaki egyetem műanyagfeldolgozási intézetében (IKV) poliamid 6-ra. Egy másik technológiai újdonság, hogy a Volkswagen a drezdai PTZ prototípusközponttal közösen a poliamid in-situ polimerizációján alapuló öntési eljárást fejlesztett ki poliamid szerkezeti elemek és alkatrészek prototípusának előállítására.

Új termékek, új technológiák

Új műszaki műanyagok a német Romira GmbH-tól; Kompozitból készített könnyű sebességváltó ház; Graféntartalmú kompozitok; Biopolimer palackok a brit Raepaktól; Fröccsszerszámok élettartamának növelése ultrahangos tisztítással; A Porsche 911 S sportkocsi felnije fonott szénszálkötegekkel erősített kompozitból készül; 3D kompozit nyomtatás; Légbuborékos polipropilén szendvicslemezek; Nagynyomású gyanta transzferöntés segíti a gépkocsik tömegcsökkentését; Biopolimerek a szemüveggyártásban; PMMA szélvédő ablak nagyszériás alkalmazásának feltételei; Kényelmes kerékpárnyereg;

Vezetői ismeretek

Jön a körkörös műanyag-gazdálkodás

Nemcsak az Ipar 4.0 van a nyakunkon, hanem belátható időn belül meg kell valósítani a körkörös gazdaságot, ezen belül a körkörös műanyag-gazdálkodást, elsőként a műanyag csomagolószerek eddigi átlagosan 14%-os hasznosítása helyett 70%-ban kell majd azokat folyamatosan visszavezetni a termelésbe. Ez volt ebben az évben a fórumok, konferenciák fő témája, még a januári Világgazdasági Fórumon is erről tárgyaltak a világ csúcsvezetői.

Műanyagok és a környezet

Műanyaghulladékok újrafeldolgozása

Egységes alapanyagból készített, könnyen újrafeldolgozható talpas zacskók; Kompatibilizálószer vegyes műanyaghulladék újrafeldolgozásához; Gondot okoz a szélkerekek újrahasznosítása;

Fiatalok fóruma

Farkas János, Csanády Etele, Csóka Levente: A forgácsolóerőt és a felületi érdességet befolyásoló tényezők hőre lágyuló műanyagok esztergálásakor II. A szerszámgeometria és a hűtő/kenőfolyadék hatása

Ha egy terméket forgácsolással állítunk elő, a forgácsolási paraméterek meghatározása mellett fontos lépés a szerszám(ok) és a forgácsolási körülmények kiválasztása. Hogy a szelekció során valóban a legjobb döntést hozzuk, ismernünk kell a szerszám egyes tulajdonságainak a forgácsolási folyamatra gyakorolt hatását. Jelen munkában többféle, hőre lágyuló műanyag esztergálásakor vizsgáltuk az egyes szerszámtulajdonságok hatását a forgácsoló erőre, valamint a felületi érdességre.