Műanyagok feldolgozása

Többfészkes fröccsszerszámok kiegyensúlyozási problémái

A többfészkes fröccsöntő szerszámok fészkeihez vezető elosztócsatornákat nem elegendő geometriailag kiegyensúlyozni, és még kevésbé kielégítő eredményt ad a folyási utak beszűkítésével elért látszólagos folyási egyensúly kialakítása. Hidegcsatornás szerszámoknál a Hagen-Poiseuille törvény alkalmazásán alapuló reológiai kiegyensúlyozás jelenti a megnyugtató megoldást. Forrócsatornás szerszámok esetén egyes fészkek lezárásával is lehetséges jó minőségű termékeket gyártani, ha a fészkeket megfelelő érzékelőkkel látják el és korszerű számítógépes szabályozó rendszert alkalmaznak.

Speciális fröccsöntési technikák: habmagvú termékek és üreges formadarabok gyártása gáz segítségével

A speciális fröccsöntési technikák közül figyelemre méltók a gázzal segített eljárások. A következőkben bemutatjuk a habfröccsöntést, az ezzel gyártott termékek a külső tömör réteg alatt mikropórusos szerkezetet tartalmaznak A GIT eljárásban a fröccsöntött darabok belsejében gáznyomással üreget képeznek. Mindkét technológiával csökken az anyagfelhasználás, könnyebbek lesznek a termékek, ami gazdaságilag előnyös és kedvezően hat a környezetre is.

Műszaki műanyagok színezése

A komoly kihívás elé állítja a műanyag-feldolgozókat. A feldolgozásukhoz szükséges magas hőmérsékletet csak a színezékek bizonyos fajtái viselik el. Emellett a felhasználók, pl. az autóipar változó igényeinek is meg kell felelni, beleértve a költségek csökkentését.

Új technológiák fém/műanyag kombinációk előállítására

A német LamiPreg eljárással egylépéses, folyamatos és ezért költséghatékony technológiával lehet hőre lágyuló műanyag lemezeket és fém fóliákat egymásra laminálni, illetve üvegszálas és szénszálas szöveteket műanyaggal impregnálni. A hőre lágyuló műanyagokba hibrid fröccsöntéssel beágyazott fémbetéteket tartalmazó alkatrészek jelentős tömegcsökkentést tesznek lehetővé. A betétek és a műanyag jó tapadását a megfelelő konstrukció mellett tapadásközvetítő anyagok alkalmazásával lehet javítani.

Műanyagfajták és kompozitok

Egy igazi újdonság: hőre lágyuló akrilgyanta

Nagy méretű műanyag elemek gyártása vált lehetővé termoplasztikus, szállal erősített akrilgyanták kifejlesztésével. A hőre keményedő epoxigyanta-alapú kompozitokhoz képest mind feldolgozástechnikai, mind a terméktulajdonságok tekintetében versenyképes kompozitot sikerült előállítani.

Jó hővezető képességű műanyagok

A műanyagok jó hőszigetelők, de bizonyos alkalmazásoknál nagyobb hővezető képességre van szükség. Speciális adalékok bekeverésével nagyságrendileg meg lehet növelni a hővezető képességet anélkül, hogy a többi előnyös tulajdonság számottevő mértékben romlana. Ezáltal a hagyományos, fém hűtőelemeket is tartalmazó megoldásokhoz képest nagyobb termelékenység, tömeg- és költségcsökkenés érhető el.

Műanyagok tulajdonságai

A műanyagok kúszásának előrejelzése

A műanyagok alkalmazása szempontjából fontos ismerni az alapanyag kúszási tulajdonságait, a mechanikai jellemzők közül pedig a rugalmassági modulust. A vizsgálati hőmérséklet és a terhelés időtartama az a két paraméter, amelyek hatását érdemes górcső alá venni.

Extrém körülmények között hosszú használatra szánt hőre lágyuló műanyag csövek vizsgálata, tervezése és minősítése. 1. rész

Extrém körülmények között – tengervízbe süllyesztve, az olajkitermelésben, föld alatti gáz- és vízvezetékként – egyre gyakrabban alkalmaznak hőre lágyuló műanyag csöveket, ott is, ahol eddig inkább a hőre keményedő műanyagokban bíztak meg. A hőre lágyuló műanyag csövek ugyanis hajlékonyabbak, dobra tekerhetők, emiatt nagyobb hosszúságban fektethetők le, kevesebb csatlakozást kell kiépíteni, emellett könnyebbek, ami a szállításkor és a szereléskor is előnyös.

Az adalékgyártók sem pihennek - 1. rész Tallózás az újdonságok között

A szakemberek nemcsak a műanyaggyártó és -feldolgozó iparban serénykednek, hogy a már küszöbön álló negyedik ipari forradalom időszakában is talpon tudjanak maradni, de az adalékgyártók sem pihennek. Az elmúlt évben is számos új terméket hoztak forgalomba, emellett növelik gyártókapacitásaikat és jelentős változásokat vezetnek be gyártástechnológiáikban.

Utóműveletek

Polimerragasztók

A ragasztás nagyon kényelmes módja az elemek összeépítésének, de ragasztani nem könnyű, különösen, ha anyagukban különböző darabokat kell ilyen eljárással egymáshoz kötni. A sokféle anyaghoz jól tapadó cianoakrilátok gyorsan kötnek (ezek az ún pillanatragasztók), de meglehetősen érzékenyek a környezeti hatásokra. Az epoxiragasztók hosszú élettartamúak, és szinte mindent kibírnak, de lassan vagy nagyon lassan kötnek. A két ragasztó társításával, „hibridjével” talán megtalálták az optimális ragasztót. Fémeket és műanyagokat sem könnyű egymással összeragasztani. Célirányosan felépített tapadásközvetítő blokk-kopolimerekkel ez a jövőben remélhetőleg könnyebbé válik.

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok a sportban

Műanyagok nélkül a sport nem tartana ott, ahol tart. A műanyagokból készített eszközök megnövelik az emberi teljesítményt, az atléták az újabb és könnyebb sportcipőkben gyorsabban futnak, az ugrók nagyobbat ugranak, a focisták a sáros pálya helyett műfüves pályákon rúgják a labdát, a védőöltözetek és védőfelszerelések ritkábbá teszi a sérüléseket, a stadionok egyre futurisztikusabbak és átlátszóbbak.

Műanyagok a gyógyítás szolgálatában

Az USA-ban többéves fejlesztőmunkával ún. etetőrobotot hoztak létre, amellyel a rászoruló betegek önálló étkezését teszik lehetővé. Az újfajta termék fejlesztését piackutatás előzte meg, amely meggyőzte a fejlesztőket, hogy reális igény mutatkozik az etetőrobot iránt. Egy másik cikk a poli(éter-éter-keton) – PEEK orvosi alkalmazásáról szól.

Műanyagok piaci helyzete

Piaci hírek innen-onnan

Az Avantium és a BASF közös vállalatot alapított furándikarbonsav és poli(etilén-furanoát) gyártására; Az RPC megduplázza fröccsöntő kapacitását szlovákiai gyárában; A Constantia Flexibles bezárja romániai gyárát; Fejlesztések Magyarország egyetlen babatermékgyárában; 1,4 Mrd forintos beruházás Kiskunfélegyházán; Debrecenben bővít a Tu-Plast Tubusgyártó Kft.;

Autóipari hírek

Az Audi Hungária Zrt. 2017 nyarán megkezdi az elektromotorok és egy új járműmodell gyártását; PEMÜ-Suzuki együttműködés; Kínában fogják gyártani a Volkswagen elektromos autóit; BMW beruházások Ausztriában; Polietilén gyártókapacitás bővítése az USA-ban; K+F centrumot nyitott a Wacker Chemie AG az USA-ban;

Vezetői ismeretek

Merjünk több műanyag gyártmányt használni

Az európai műanyagiparnak a társadalmi elvárások, a politika és a globális verseny okozta feszültségek légkörében kell helytállnia. A német műanyaggyártók szövetségének (PlasticsEurope Deutschland) 2016 áprilisában tartott szakmai sajtókonferenciáján elsősorban az EU új körkörös anyaggazdálkodási „csomagjáról”, Kína piaci hatalmának növekedéséről és az építészek műanyagokról való ismereteinek bővítéséről vitatkoztak.

Műanyagok és a környezet

Erőfeszítések a nehezen újrafeldolgozható műanyagok visszaforgatására

Néhány műanyagfajta (pl. a PET, a PE-HD) már része a körkörös anyagforgalomnak, mások hulladékát viszont nehézkes visszagyűjtésük, formájuk, szerkezetük vagy anyagi tulajdonságaik miatt jelenleg még legtöbbször szemétlerakókba viszik. Erre már nem sokáig lesz lehetőség, ezért a kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek az ilyen hulladék újrafeldolgozásának megoldására. Egyik nagy csoportja az ilyen hulladéknak az előrecsomagolt áruk zacskója, a másik a kiselejtezett PVC-padló.

A műanyaghulladéknak nincs helye a szemétlerakókban és a tengerben

A PlasticsEuropa célja a nulla tolerancia alkalmazása a műanyaghulladék lerakóba helyezésével szemben. És minden erővel meg kell akadályozni, hogy ilyen hulladék a tengerbe kerüljön.