Utóműveletek

Háromdimenziós érintő tasztatúra kialakítása

A különböző funkciókat ellátó műanyag fóliákból és a rájuk telepített alkatrészekből kialakított szendvicsszerkezetű, 2,5-3 mm vastag érintő tasztatúra hőformázással háromdimenziósan alakítható, illetve kisebb felületek esetében fröccsöntött termékekbe integrálható. A háromdimenziós kezelőfelület révén a berendezések „felhasználóbarát” alakot öltenek.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára Európában

Az ütésálló polisztirolok ára 2016 áprilisa és novembere között, kisebb ingadozások közepette, 7,5%-kal csökkent, majd 2017. márciusig 32,5%-kal emelkedett, ezt követően áprilisban 10,1%-kal visszaesett; azonos módon alakult a normál típus ára is. A változásokat a sztirol árának műszaki és gazdasági okok miatti ingadozása váltotta ki.

Műanyagfajták és kompozitok

Végtelen erősítőszálakat tartalmazó hőre lágyuló műanyag kompozitok (TPC)

A végtelen szállal erősített hőre lágyuló kompozitok alkalmazásán alapuló hibrid fröccsöntési módszerek az autógyártásnál hamarosan életbe lépő alacsony szén-dioxid-kibocsátási előírások által megkövetelt tömegcsökkentési igények következtében robbanásszerűen növekedhetnek. A hibrid fröccsöntés alkalmazásával komplex alakú, nagy szilárdságú és kis tömegű alkatrészek gyárthatók pl. a járművek és a mobil elektronikai termékek számára.

Műanyagok tulajdonságai

Vége a rossz szagoknak

A felhasználás utáni hulladékok újrafeldolgozásával nyert termékek egyes esetekben kellemetlen szagúak. A természetes forrásból származó erősítő- és töltőanyagok bekeverésével is érhetik kellemetlen meglepetések a feldolgozókat. Jó hír, hogy már rendelkezésre áll számos szagsemlegesítő, sőt illatosító technológia, amellyel a rossz szagoknak búcsút lehet inteni.

HDT érték – és ami mögötte van

A műanyagok jellemzésének egyik elterjedt mérési módszere a HDT érték meghatározása. A rövidítés az angol heat deflection temperature kifejezésből ered, ami magyarul a terhelés alatti deformáció hőmérsékletét jelenti. Használják még a DTUL rövidítést is, (deflection temperature under load – terhelés alatti deformáció hőmérséklete). Az alábbiakban a HDT mérés kiterjesztéséről és más jellemzőkkel való összefüggéseiről esik szó.

Műanyagok feldolgozása

Zárt láncú vízhűtő rendszer a műanyag-feldolgozáshoz

A műanyag-feldolgozó vállalatok szakemberei a termelés folyamatos fejlesztése mellett kitüntetett figyelmet szentelnek annak is, hogy tevékenységük minél kisebb mértékben terhelje a környezetet. Ennek nem elhanyagolható része a hűtőrendszerek korszerűsítése. A hűtőrendszerek gyártói a hagyományos nyitott hűtőtornyok helyett integrált, zárt rendszerek alkalmazását ajánlják, amelyekkel számottevő víz és energia takarítható meg. A következőkben erre mutatunk be egy példát.

Hogyan készül(het)nek fel a robotgyártók és a fröccsöntők a közeljövő teljesen automatizált termelésére

A következő három évtizedben a fröccsöntő üzemekben nemcsak a kész formadarabokat veszik ki a szerszámból és szállítják tovább a robotok, hanem bekapcsolják reggel a fröccsgépeket, felügyelik a gép felfűtését és termelésre alkalmasságát, de robotok cserélik majd a szerszámokat is a jelenlegi néha több óra helyett percek alatt. Ehhez új elven épült szerszámok kellenek. A fröccsgépekre alapszerszámokat szerelnek fel, gyártás előtt ezekben csupán a konkrét termék formázásához szükséges betéteket kell elhelyezni. Embert alig lehet majd az üzemcsarnokban látni, aki mégis ott lesz, annak nagyon képzettnek kell lennie.

A hőformázás egyre népszerűbb. 2. rész

A hőformázás régi műanyag-feldolgozási technológia, de eddig szinte kizárólag egyszerű formájú csomagolóeszközök gyártására korlátozódott. Úgy tűnik, most felfedezték, hogy más területeken is alkalmazható, és bizonyos esetekben költségtakarékosabb a fröccsöntésnél. A publikáció 1. részében (előző, 2017.2 számunkban jelent meg) a gépgyártók újabb fejlesztéseivel foglalkoztunk, a 2. részben a szép kivágás titkait részletezzük és néhány új hőformázott terméket mutatunk be.

Polikarbonát termékek felületének módosítása új innovatív fröccsöntési technikákkal

A műanyagok töltése, kompaundálása sok esetben kedvezőtlenül befolyásolja a termék felületét. Egy új technológiával a polikarbonát termékeknél A osztályú felületet lehet elérni, és lehetőség van ugyanazon felületen fényes és matt területek kialakítására is. A polikarbonát alkalmazása a gépkocsi belső terében és a LED világítástechnikában is új technológiákat igényel.

A műanyagok és az okos eszközök

Az okos eszközök számos műanyag alkatrészt tartalmaznak. A sokszor divatcikként használt „kütyük” mellett az üzleti életben az okos eszközök tényleges előnyöket kínálnak, és egyre nagyobb szerepet játszanak a műanyagok feldolgozásában is, például az adagolórendszerek működésében.

Új termékek, új technológiák

Speciális poliamidok a Radici csoporttól

Műanyagok alkalmazása

Műanyag lemezek és fóliák innovatív alkalmazása

Napjainkban a műanyag lemezek és fóliák fontos szerepet töltenek be az építőiparban és a közlekedési eszközök gyártásában. Ezekre mutatunk be néhány példát.

Fémekkel vetekedő műszaki műanyagok

A nagy teljesítményű műanyagokat egyre nagyobb arányban alkalmazzák az autógyártásban, a repülőgépgyártásban, az olajiparban és az orvostechnikában is, ahol korábban fémből készített eszközöket készítenek belőlük. Ezek az anyagok ugyanis tartósak, hőállóak, kopásállóak, nem korrodálnak, emellett sokkal könnyebbek a fémeknél.