Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A megfigyelt műanyagok ára között legjelentősebben a polisztiroloké változott. Az ütésálló polisztirolok ára 2016 januárja és májusa között 12,1%-kal nőtt, októberig 11,3%-kal csökkent, majd 2017. januárig 16,0%-kal emelkedett; ekkor 15,2%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Hírek közép-kelet-európából

Bővítések a csehországi Prostéjovban; Korszerű felfújható gumicsónakok Csehországból; Bővítések Romániában; Új üzemcsarnokot vásárolt a román Prodplast; Romániában bővít a Gold Plast; A román Teraplast növelte értékesítését 2016-ban; Romániában terjeszkedik a Mecaplast; A Multivac új üzemének alapkőletétele Bulgáriában; A horvát AD Plastik gyártási szerződést kötött a Renault-val; A lengyel Gekoplast bővíti a PP termékek gyártását; A nyírbátori ipari parkban építi fel új üzemét a német Rosenberger; Coloplast beruházás Tatabányán; Autóipari beruházás Helvécián; Elindult a technikusok képzésének harmadik üteme az Apollo Tyresnél

Műanyagfajták

Funkcionalizált elasztomerek

Az elmúlt évtizedekben az elasztomerek igen nagy számú változatát fejlesztették ki, és a különböző keménységű, könnyen feldolgozható rugalmas anyagok népszerűvé váltak, sokféle területen alkalmazzák őket. Ezek a területek tovább bővülhetnek, ha az elasztomerek eredeti tulajdonságait funkcionálással újabb hasznos tulajdonságokkal egészítik ki. A mágneses vagy elektromos térre méretváltozással reagáló elasztomerek pl. megjelenhetnek a vezérlő- és szabályozórendszerekben, mikrostrukturált elasztomerfelületekkel pedig tökéletesen kiürülő szuperhidrofób tartálybelsőket lehet készíteni.

Műanyagok tulajdonságai

Feszültségrepedezés, a műanyagok „gyilkosa”

A környezeti tényezők hatására a feszültség alatti műanyagokban mikrorepedések képződnek, amelyek bizonyos vegyi anyagok jelenlétében erősen felgyorsulnak, és rövid idő alatt a termék töréséhez vezetnek. Ez a jelenség fizikai folyamatokon alapul, nem jár az anyag degradációjával. A következőkben a folyamat mechanizmusát, néhány vizsgálati módszerét és azokat a kísérleteket mutatjuk be, amelyek a feszültségrepedezés vizsgálati eredményei alapján a műanyag termék élettartamának becslését próbálják megoldani.

Műanyagok antibakteriális védelme különböző módszerekkel

Kórházakban, közösségi terekben a műanyagok felületén különböző kórokozók telepedhetnek meg, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak. A fertőtlenítés sokszor nem elegendő elpusztításukhoz, a műanyagot adalékolni kell, pl. ezüstionokkal. Egy másik eljárás, amikor a titán-dioxid antibakteriális hatását használják ki, ehhez azonban a hatás kiváltásához UV fényre van szükség.

Műanyagok feldolgozása

Az additív gyártástechnológiák újdonságai

A gyakran 3D nyomtatásnak is nevezett additív gyártástechnológia (AM) gyorsan terjed, de jelenleg még nagyon sok területen műszaki és gazdasági korlátokba ütközik, számos kihívással kell szembenéznie, és nem fogja elavulttá tenni a fröccsöntést és a műanyag-feldolgozás más módszereit. Az AM berendezések gyártói igyekeznek a legyártható darabok méreteit és/vagy a gyártási sebességet növelni, illetve a felhasználható anyagok körét bővíteni. Egy másik tendencia az AM és a hagyományos gyártástechnológiák kombinálása, azaz a hibrid rendszerek létrehozása.

Egy elhanyagolt terület: a fröccsszerszámok hűtése

A fröccsöntő üzemekben a szerszámhűtést gyakran alárendelt kiegészítő tevékenységnek tartják, és kevés figyelmet fordítanak rá, pedig mind a minőséget, mind a gazdaságosságot erősen befolyásolja. Egy hűtéstechnikával foglalkozó német cég vezetője és egy szerszámgyártásban és fröccsöntésben egyaránt otthonos amerikai szakember mondja el véleményét a hűtésről. Egy ausztriai gépgyártó pedig új szerszámhűtő rendszerét mutatta be a sajtónak, amely már teljesen az Ipar 4.0 elvei szerint működik, és amelyet a vásárlátogatók az októberi K 2016 kiállításon ismerhettek meg.

Áttekintés az új csőextrúziós berendezésekről

A legtöbb műanyag feldolgozására szolgáló extrúziós eljárást folyamatosan fejlesztik a gépgyártó vállalatok, az utóbbi időben főleg a minőség javítására, a termelékenység és az energia- és anyaghatékonyság növelése a cél. A többrétegű csövek jobban ellenállnak a kövek és más pontszerű terhelések repedezést okozó hatásainak.

Új termékek, új technológiák

Steril fröccsöntés és csomagolás egyetlen lépésben; Csillogó felületű műanyag termékek; Az Eastman nem ftalátalapú lágyítója vértároló és -infúziós zacskókhoz; Új hőálló poliamid 66; Az új generációs ABS/PC kompaunddal csökkenteni lehet a gépjárművek tömegét

Műanyagok alkalmazása

Élelmiszert csomagolni nem is olyan egyszerű

Az élelmiszer érzékeny áru, könnyen romlik és könnyen megfertőződik. Csomagolásának meg kell őriznie eredeti minőségét és meg kell védenie az árut a szennyeződéstől és a kórokozóktól. A gyártóknak és a forgalmazóknak pedig nyereségesnek kell lenniük. A csomagolástól ezért azt is elvárják, hogy hosszú ideig eltarthatóvá tegye tartalmát, egyúttal kívánatossá tegye azt. Újabban az is része a kívánságlistának, hogy az áru ne legyen túlcsomagolva, és a csomagolás ne terhelje túlságosan a környezetet. Egyszóval, élelmiszert csomagolni nem is olyan egyszerű.

A PET palackok oxigénzáró képességének növelése

A PET palackok hátránya, hogy kis falvastagságnál viszonylag nagy az oxigénáteresztő képességük, amely korlátozza alkalmazási lehetőségeiket. A záróképesség növelésének egyik módja a falvastagság növelése, amely a gazdaságossági szempontok miatt csak szűk határok között mozoghat. Egy új szimulációs módszerrel a záróképesség mértékét előre ki lehet számítani és ezzel a palacktervezést megbízhatóbbá, gyorsabbá lehet tenni. Másik lehetőség a PET O 2 záróképességének növelésére egy igen vékony sziliciumbázisú bevonat felvitele. Ehhez a megfelelő berendezések rendelkezésre állnak.

Vezetői ismeretek

Az olajiparban változások várhatók

A Bloomberg cég egy nemzetközi gazdasági/pénzügyi tanácsadó cég, amelynek Bloomberg-Gadfly részlege a különböző forrásokban megjelenő híreket kommentálja. („Gadfly” angolul bögölyt jelent.) A következőkben egy Kínában felépítendő nagy kapacitású petrolkémiai vállalat létrehozásával kapcsolatos gondolataikat tolmácsoljuk.

Műanyagok és a környezet

Az újrahasznosítás a fa-műanyag (WPC) és az elektromos/elektronikai (E+E) termékeknél is napirenden van

A műanyaghulladékok újrahasznosítását számos területen már megoldották. A WPC termékek elterjedésével a használat utáni termékek sorsa is napirendre került. A legegyszerűbb megoldásnak a friss anyaghoz adagolás tűnik, ehhez azonban vizsgálni kell az elhasznált WPC hatását az új kompozíciók tulajdonságaira. Az E+E hulladékok újrahasznosítása összetett feladat, hiszen a műanyagokon kívül fémeket és más anyagokat is tartalmaznak.