Műanyagok feldolgozása

Amit nem, vagy rosszul tudnak az extrudálásról

Az extrúzió során a műanyag felhevítése jórészt a súrlódás által, mechanikai energia bevitelével történik. A csiga geometriájának helyes kialakítása nagy hatással van a folyamat hatékonyságára, különös fontossága van a barrier és a keverő csigaszakaszok helyes méretezésének. A hulladék visszadolgozása gazdasági kényszer, de az óhatatlanul fellépő degradáció miatt csak megfelelő üzemvitellel lehet állandó minőségű terméket és stabil feldolgozási paramétereket biztosítani.

A kompaundálás és a kompaundálás eszközeinek fejlődése

Amikor a reaktorból kikerül a polimer, az nem alkalmas sem a feldolgozásra, sem az alkalmazásra. Ezért különféle adalékokat – stabilizátort, csúsztatót, színezéket, töltőanyagot stb. – kevernek hozzá. A kompaundálás alapvetően határozza meg a műanyag tulajdonságait, ezért nagy szakértelmet igényel. A technológiát és a szükséges gépi eszközöket is folyamatosan fejlesztik. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül erről adunk rövid áttekintést.

Hogyan kell(ene) vezetni egy korszerű fröccsüzemet?

A korszerű üzemvezetés az együttműködésen alapul. A szoros kapcsolat nemcsak az egyes üzemrészek között elengedhetetlen, de el kell érni, hogy a vállalat valamennyi dolgozója munkatársnak érezze magát, és javaslatai eljussanak egészen a csúcsig.

Fröccsöntés az autógyártás szolgálatában

Az autógyártók fejlesztőinek ma az a fő feladata, hogy csökkentsék a gépkocsik tömegét, ebből következően csökkentsék az üzemanyag-felhasználást és a CO2-emissziót. Ebben legjobb partnereik a műanyag-feldolgozók, ezen belül is a fröccsöntők, amelyek egyre jobb anyagokból készítik a fémek helyettesítésére alkalmas műanyag alkatrészeket. Az autógyártók nagyon igényesek, de partnereik mindent megtesznek, hogy ezeket az igényeket kielégítsék. Ez persze nem mindig könnyű. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a fröccsöntő üzemek annak érdekében, hogy a legmegbízhatóbb szerszámokban gyártsák az autóalkatrészeket, és azt is, hogy hogyan szeretnék erőfeszítéseikért megkapni ezekért a joggal kiérdemelt árat.

Új termékek

Többrétegű csövek PP-PA kombinációval; Kitűnő hővezető képességű poliamid; Hővezető és fényvisszaverő poliamid; Könnyű, merev, nagy szilárdságú polipropilén; Poli(fenilén-szulfid) Japánból; WPC kompozitok

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A polisztirolok ára 2015 augusztusa és októbere között 20,1, illetve 20,4%-kal csökkent, 2016. februárig már csak néhány EUR/ tonnával változott; ezt követően májusig 15,5%-kal emelkedett, majd júliusig közel 10%-kal csökkent, augusztusban nem változott. A többi megfigyelt műanyagok árához viszonyítva az árolló májusig 20%-kal kinyílt, majd júliusig 10%-ra csökkent, augusztusban nem változott.

Piaci hírek

Dinamikusan bővül a világ műanyag csomagolóanyag piaca; Az európai BOPP fóliagyártók kínai versenytársakat kaptak; Tovább zsugorodik a hőszigetelések európai piaca; A világ fa-műanyag kompozit (WPC) piacának dinamikus bővülése várható

Műanyagfajták

Polipropilén újdonságok

Az ipar folyamatosan igyekszik új fejlesztésekkel megfelelni az anyagokkal és konstrukciókkal szembeni elvárásoknak, mint pl. a költség- és tömegcsökkentés, a fenntartható fejlődés biztosítása, kisebb ökológiai lábnyom stb. Ezt részben a polimerizáció során bevezetett újításokkal, részben a polimerek adalékolásával, kompaundálásával, részben pedig a feldolgozógépek, technológiák terén bevezetett új megoldásokkal érik el. A PP alkatrészek esztétikai megjelenését javító lakkrétegek tapadását a felület előkészítésének módja mellett számos tényező befolyásolja, ezek kiterjedt vizsgálata segíti a megfelelő kompaundok kifejlesztését.

Fokozottabban hőálló és mérsékeltebben égő poliamidok

Az autógyártásban és a villamosiparban a korábbiaknál hőállóbb és nehezebben égő műanyagokra van szükség, igényeiket azonban jelenleg csak drága, ún. nagy hőállóságú és nagy teljesítményű műszaki műanyagokkal lehet kielégíteni. A poliamidgyártók saját gyártmányaik tulajdonságait próbálják az elvárások szintjére emelni, hogy ezek alkalmassá váljanak a költséges alapanyagok kiváltására.

Műanyagok tulajdonságai

A műszaki adatlapok csapdái

A műanyagok vizsgálatával számos szabvány foglalkozik. Ezek egy része csak az adott országon belül érvényes, de vannak nemzetközi érvényű előírások is. A sokféleség nemcsak a szabványok számában, hanem a vizsgálati körülményekben is megmutatkozik. A vizsgálati módszerek egységesítése továbbra is törekvés, hiszen ahogy a régi mondás tartja: az almát csak almával lehet összehasonlítani.

Adalékanyagok újdonságai

A műanyagok feldolgozását megkönnyítik, alkalmazásukat pedig szélesítik a különböző adalékanyagok. Ebben az összeállításban olvashatnak a fénystabilizátorok, a csúsztatók, a tapadásgátlók, az antisztatikumok, az infravörös sugárzást elnyelő adalékok legújabb fejlesztéseiről.

Műanyagok alkalmazása

Műanyagok és a belőlük készített eszközök nélkül a gyógyítás sokkal nehezebb volna. 2. rész

Az orvosi műanyagok és a belőlük készített eszközök egyre fontosabbak a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. Nélkülük számos beavatkozás egyáltalán nem vagy csaksokkal bonyolultabban, több idő- és költségráfordítással, a betegek nagyobb szenvedése árán lenne megvalósítható. Nem véletlen, hogy az alapanyaggyártók egyre több orvosi műanyagot fejlesztenek ki, amelyeket a készülékgyártók örömmel fogadnak, és amelyek gyártása meglehetősen nagy haszonnal is jár. A publikáció 1. része az előző számban (2016. 4.) jelent meg.

Műanyagok szerepe a napenergia hasznosításában

A napkollektorokban a műanyagok alkalmazásának egyre nagyobb szerep jut, amelyet az EU pénzeszközökkel is támogat. A Scoop projekt 12 szereplője sikeresen fejlesztette ki a napkollektorok abszorberét poli(fenilén-szulfid)-ra alapozva.

Vezetői ismeretek

Érdemes tanulni a természettől

A műszaki termékek tervezői mindig is figyelték a természetet. A repülőgépről álmodozó első próbálkozók is a madarakat akarták utánozni, de ez nem jött be. A mai tervezők a növényeket, bogarakat tanulmányozzák, mert ezek hihetetlenül fantáziadús, energiatakarékos és célszerű szerkezeteket hordoznak. Talán sikerül tanulni tőlük.

Családi vállalkozások a műanyagiparban

Beülünk az autóba, kávét főzünk, porszívózunk, barkácsgépekkel dolgozunk és még sok más tevékenység közben nem gondolunk arra, hogy olyan eszközöket használunk, amelyeket részben vagy egészben nyugat-európai (elsősorban német és osztrák) családi tulajdonú kis- és középvállalatok gyártanak, vagy szállítják hozzájuk a szükséges alkatrészeket.