Műanyagok feldolgozása

Speciális fröccsöntési eljárások

A fröccsöntésnél alkalmazott gázinjektálási technika továbbfejlesztésével nagyobb üreges részeket tartalmazó termékeket lehet gyártani, amelyek megőrzik a fröccsdarabok komplexitását. A plasztikáló- és a fröccsegység szétválasztásával működő megoldással gazdaságosan lehet vastag falú, nagytömegű, akár 100 kg feletti fröccstermékeket is készíteni.

A fröccsnyomás és a gravitáció hatása a fröccsöntésre

A műanyagok folyóképességét gyakorlatilag nulla nyírósebesség mellett mérik, a fröccsöntés körülményei között - magas hőmérsékleten, nagy nyírósebesség mellett – a viszkozitás azonban erősen megváltozik. Kevés adat van arról, hogy a befröccsentéskor fellépő igen magas nyomás hogyan módosítja tovább az ömledék folyóképességét. A linzi egyetem kutatói ezt a hiányt próbálják pótolni. A fröccsöntő üzemekben a gravitációt is figyelmen kívül hagyják. Egy amerikai vállalatnál kimutatták, hogy bizonyos esetekben már a szerszám egyszerű elfordításával is javítani lehet a termék minőségét.

A feldolgozási paraméterek optimalizálásának automatizálása

A műanyag termékek és alkatrészek gyártásakor sok időt és energiát kell fordítani a feldolgozási paraméterek optimális beállítására. E munka egyszerűsítésére és felgyorsítására számítógépes programokat, modelleket fejlesztettek ki. Egy másik elképzelés szerint a fröccsöntő szerszámot teszik „intelligenssé”. A beépített szenzorok ugyanis nemcsak a feldolgozási folyamat optimalizálását támogatják, de a szerszám kopásáról, tárolási és karbantartási körülményeiről is szolgáltatnak adatokat.

Fejlesztések a habfröccsöntésben

A formadarabok fröccsöntésében arra törekszenek, hogy azok tömege lehetőleg kicsi, gyártásuk környezetkímélő és gazdaságos legyen. A fizikai habosítással végzett fröccsöntés mindhárom igényt kielégíti. Egyik változatát, a Mucell eljárást továbbfejlesztették, de bemutatták a teljesen új ötleten alapuló Profoam eljárást is.

Egyre jobban terjed a műanyagok lézerhegesztése

A hőre lágyuló műanyagok szinte mindegyike összeerősíthető lézersugaras hegesztéssel. Alkalmazása számos előnnyel jár más eljárásokhoz képest, de ezek közül legfontosabb az esztétikus varratkép mellett a rendkívül jó reprodukálhatóságon alapuló kis selejtarány és a számítógépes gyártási- és minőségbiztosítási rendszerekbe történő in-line beilleszthetőség.

Az additív gyártástechnológiák térnyerése

Az additív gyártási technológiák, amelyek egyik változata a sajtóban nagy nyilvánosságot kapott 3D nyomtatás, rohamosan terjednek, és ma már nem csak bemutató modellek prototípusok készítésére, hanem termékek gyártására is használják őket. Közös jellemzőjük, hogy a céltárgyat vékony rétegek kialakításával és azok egymáshoz hegedésével állítják elő.

Bopp fejlesztések és új beruházások

A BOPP fólia csomagolástechnikai alkalmazásának egyik feltétele a jó hegeszthetőség. Új anyagokat fejlesztenek, hogy csökkentsék a hegesztés hőmérsékletét és gyorsítsák a folyamatot. A BOPP fólia fontos alkalmazása a címke. Manapság a hőformázásnál is megoldották a BOPP fólia szerszámban címkézést.

Új műszaki műanyagtípusok

Rövidebb ciklusidők a Du Pont új PBT típusával; Új poliamid 6 (PA6) típus villamos védőkapcsolókhoz; Új poliftálamid (PPA) típusok; Új poliamidtípusok és kompaundok a Nilittől;

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A polisztirolok ára 2015 júniusa és októbere között 20,1, illetve 20,4%-kal csökkent, 2016. februárig tonnánként már csak néhány EUR-val változott; ezt követően májusig 15,5%-kal emelkedett, majd júniusig 25-30 EUR/t-val, vagyis mintegy 1-2%-kal csökkent. A többi megfigyelt műanyagok árához viszonyított, év folyamán kinyílt árolló, júniusban már nem nőtt.

A poliamidok globális piaca

A poliamid, különösen a poliamid 6 gyártókapacitások jelentős mértékben meghaladják a felhasználást. A következő években várható, hogy a növekvő kereslet felszívja a gyártók által kínált többletet.

Piaci hírek

A szénszállal erősített műanyagok piaca 2022-re elérheti a 23 Mrd dollárt; A Grammer bezárja az egyik cseh gyárát; Béremelés az Autolivnél; Román csőgyártó beruházása; Biológiailag lebomló műanyagok piaca Európában

Műanyagfajták

Módosított poliamidok: az ütésállóság növelése, a hőformázás és a fúvás kézben tartása

Német kutatók a poliamidok részleges térhálósítására dolgoztak ki különböző módszereket. Az egyik fejlesztés célja a PA6 ütésállóságának növelése, a másiké a PA66 hőformázásának és fúvásának jobb kézbentartása volt.

Műanyagok tulajdonságai

Biztonsági megoldások a termékhamisítás ellen

A termékek lemásolása, hamisítása a termékek széles körére kiterjed és az egész világon elterjedt. A hamis termékek elleni harc is világméreteket öltött, hiszen a gyártó, a forgalmazó és a felhasználó közös érdeke a hamis termékek kiszűrése, gyártásuk visszaszorítása. Az informatika fejlődése lehetővé teszi, hogy megfelelően jelölt termék esetében az eredetiséget percek alatt igazolják.

Műanyagok alkalmazása

Gyógyszert, orvosi eszközt nem könnyű csomagolni

A gyógyszerek és orvosi eszközök csomagolását minden fejlett országban szigorúan szabályozzák. Különösen szigorú szabályok vonatkoznak egy új típusú gyógyszercsalád, az ún. biofarmáciai gyógyszerek csomagolására. A gyógyszerek és a csomagolóanyagok minőségét a korábbi utólagos minőség-ellenőrzés helyett a tervezett minőséggel szeretnék biztosítani. Ehhez ismerni kell a gyártási folyamatok paraméterei közötti összefüggéseket és hatásokat. A felderítésükre szolgáló kísérletek számát a hiba- és hatáselemzés matematikai alapú megközelítés módszerével próbálják csökkenteni. Az orvosi csomagolások vizsgálatát végző laboratóriumok működését nagyon szigorú validálási eljárás előzi meg.

Műanyagok és a belőlük készített eszközök nélkül a gyógyítás sokkal nehezebb volna. 1. rész

Az orvosi műanyagok és a belőlük készített eszközök egyre fontosabbak a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. Nélkülük számos beavatkozás egyáltalán nem vagy csak sokkal bonyolultabban, több idő- és költségráfordítással, a betegek nagyobb szenvedése árán lenne megvalósítható. Nem véletlen, hogy az alapanyaggyártók egyre több orvosi műanyagot fejlesztenek ki, amelyeket a készülékgyártók örömmel fogadnak, és amelyek gyártása meglehetősen nagy haszonnal is jár. Közülük mutatunk be néhányat az 1. és a következő számban megjelenő 2. részben.

Az autóipar várja a műanyagipartól az innovációkat

Az autóipar érdekelt a műanyagok alkalmazásának bővítésében, elsősorban az általuk elérhető tömegcsökkentés miatt. Ma már a műanyagok olyan széles választéka áll a fejlesztők rendelkezésére, hogy az elemeket egyre több funkcióval és tetszetős megjelenéssel tudják gyártani.

Szénszálas műanyagok a kerékpárok gyártásában

A szénszálas műanyagok először mintegy negyedszázada jelentek meg a kerékpárokban. Habár ezen kompozitok alkalmazása előnyös a fémekével szemben, a tömegtermékekben magas áruk miatt még nem terjedtek el. Napjaink újdonsága, hogy külön konferencián foglalkoztak a kerékpárgyártás jövőjével.

Vezetői ismeretek

Hogyan kell reklámozni egy vállalatot a 21. század elején?

Az iPhone megjelenése óta nagyot változott a vállalati marketingmunka. A vásárlók elsősorban a világhálón tájékozódnak. A B2B marketingmodell ezt az új jelenséget próbálja kihasználni. A műanyagipar szereplői ebben még hátul kullognak. Egy összejövetelen a marketingipar vezető cégeinek képviselői próbáltak tanácsokat adni a műanyagipar résztvevőinek arra. hogy hogyan érdemes reklámozni termékeiket.

Műanyagok és a környezet

Biokompozitok előállítása és tulajdonságaik vizsgálata

A tartósan fejlődő gazdaság a forgalomban lévő fosszilis termékek mellett igényli a megújuló alapanyagokra épülő bioműanyagokat is. Ennek a fejlesztési irányzatnak része a természetes nyersanyagokból készült, szálas anyagokkal erősített hőre lágyuló és hőre keményedő bioműanyagok előállítása. Megfelelő hőstabilitású természetes szálakat biopolimerhez adagolva kedvező mechanikai tulajdonságokkal rendelkező biotermékek állíthatók elő. A kutatások körébe bevonták a hőre keményedő műanyagokat, pl. az epoxigyantákat.