Műanyagok feldolgozása

Vizsgálat és ellenőrzés helyett zéró hibás termelés

A fröccsöntés folyamatát sokoldalú szemlélettel tárgyaló cikkben a zéró hibás termelés megközelítéséhez található néhány jó tanács.

Technológiai újdonságok a fröccsöntésben

A műanyag-feldolgozás legelterjedtebb technológiája, a fröccsöntés terén állandóan új eljárásokat és eljáráskombinációkat fejlesztenek ki, amelyek kibővítik e technológia alkalmazhatósági területeit és növelik gazdaságosságát.

Tovább javítható a fröccsgépek energiahatékonysága

A fröccsöntő üzemek legtöbbje már energiatakarékos gépekkel, többé-kevésbé optimált eljárással dolgozik. Egy németországi kutatócsoport azonban bebizonyította, hogy a paraméterek további optimalizálásával még sokat lehet spórolni, egy másik pedig a fröccsciklus értékteremtő energiafelhasználásának növelésére buzdít.

A hőre lágyuló műanyagok habfröccsöntésének előnyei

A hőre lágyuló műanyagok habfröccsöntése növekvő trendet mutat, mivel anyagmegtakarítást és számos technológiai előnyt kínálnak, továbbá az ilyen megoldások jól illeszkednek a termékek tömegcsökkentésének általános igényéhez. A habosítás egyes hátrányos jellemzőjének semlegesítésére új eljárásokat fejlesztettek ki.

Műanyagok forgácsolása és mechanikus rögzítése

A hőre lágyuló műanyag termékek és különösen a habosított vagy méhsejtszerű belső maggal és tömör felülettel ellátott alkatrészek tömegcsökkentést biztosítanak a járműipar számára. Az ilyen alkatrészek könnyű fém- és műanyag csavarokkal és más mechanikai módszereket alkalmazó összeerősítével még könnyebb termékeket lehet gyártani. A műanyag szállítócsigák csapágyazásához szükséges mély, axiális furatokat gazdaságossági és méretpontossági okokból célszerű forgácsolással kialakítani. A különböző műszaki műanyagokban megfelelő fúrási paraméterekkel lehet sikeresen mély furatokat létrehozni.

Autóipari fejlesztések

Az autóipar a kompozit fejlesztések egyik motorja. A fejlesztők és az autógyárak képviselői rendszeresen konferenciákon számolnak be a legújabb eredményekről, vitatják meg a fejlesztések irányát.

Műanyagok piaci helyzete

A műanyagok ára európában

A polisztirolok ára 2015 áprilisában és májusában stagnált, ezt követően októberig 20,1, illetve 20,4%-kal csökkent. 2016. februárig ezen a szinten stagnált, márciusban viszont megindult az árak emelkedése.

Műanyagfajták

Töltött és erősített polipropilén (pp) kompaundok

Az autóipari alkatrészek kedvelt alapanyagai a PP alapú kompaundok. A töltött kompaundok tömege habosítással tovább csökkenthető. Egy másik kutatásban a gumihulladékot tették alkalmassá a PP ütésállóságának növelésére.

Műanyagok alkalmazása

Hogyan zabolázható meg a mai műanyagok éghetősége?

A kétségtelenül leghatásosabb halogéntartalmú égésgátlókat negatív környezeti hatásuk miatt fokozatosan kiszorítják az égésgátlók közül, ezért új utakat kell keresni a műanyagok éghetőségének csökkentésére. A legnagyobb mennyiségben alkalmazott szervetlen Al- és Mg-oxidok mellett jelenleg a szerves foszforvegyületek kutatása-fejlesztése a legintenzívebb, és vörösfoszforral csökkentett éghetőségű poliamid is megjelent a piacon. A vegyi gyárak újdonságaikkal az éghetőség csökkentése mellett igyekeznek kielégíteni a feldolgozók és a környezetvédők igényeit is.

Szuperpolietilén csőanyagok

Ma a könnyen korrodeáló, nehéz és árokba fektetendő acélcsövek helyett egyre inkább polietiléncsövekben vezetik a vizet és a gázt a föld alatti rendszerekben. Az ilyen csöveket azonban különösen szívós és hosszú élettartamú PE-típusokból, elsősorban PE80-ból és PE100-ból készítik. Ezek alkalmazására mutatunk be néhány példát.

Hírek a merev falú csomagolások fejlesztéséről

Manapság a merev falú csomagolások egyik újdonsága a melegen tölthető PET palackok, dobozok piaci megjelenése, ami egy újabb lépés az üveg kiszorítására. Egy másik újdonság a PET palackok direkt feliratozása, amely a funkcionalitás mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős.

Vezetői ismeretek

Német műanyagipari szakemberek tanácskozása az ipar.4.0-ról

A K-Zeitung fórumán német szakemberek vitatkoztak az Ipar 4.0 teendőiről, annak előnyeiről és megvalósíthatóságáról. Az itt elhangzottakról adunk áttekintést.

Műanyagok és a környezet

Egészen vagy részben „bio”polimerek – érdemes odafigyelni rájuk

Habár a biopolimerek mennyisége még mindig csak töredéke a világ összes műanyagfelhasználásának, kutatásuk rendkívül intenzív. Feldolgozásukkal, tulajdonságaik javításával, keverékek készítésével többen foglalkoznak. A bioműanyagok fejlesztése iránt az autóipar továbbra is élénken érdeklődik.

A pet palackok visszagyűjtése, anyaguk visszaforgatása az eu néhány országában

Az EU-ban a csomagolási hulladék visszaforgatására kötelező kvótát írnak elő. Ez a legkönnyebben a kiürült PET palackok begyűjtésével és anyaguk másodnyersanyaggá alakításával érhető el. A tagállamokban ezért használt palackokat gyűjtő hálózatokat szerveztek. A PET hulladékok újrafeldolgozására most egy újabb eljárást kínálnak, amely a kifejlesztők szerint gyorsabb, energiatakarékosabb és általa jobb tulajdonságú regranulátumot lehet előállítani.