Műanyagok feldolgozása

Fröccsöntés minőségbiztosítása műszaki eszközökkel

A szerszámüregekbe épített nyomás- és hőmérsékletérzékelők használatára ad példákat az alábbi cikk. A fröccsöntés minőségbiztosítását segíti továbbá a szerszámüregek jelölése, amelynek azonban meg vannak a szabályai. A fészkek tudatos jelöléséhez néhány egyszerű szabályt érdemes követni.

Tanácsok jó minőségű fröccsdarabok gyártásához: fűtőzónák hőmérsékletének beállítása és a beömlő csonk elhelyezése

A fröccsöntés, a többi feldolgozási folyamathoz hasonlóan komplex folyamat. Soha nem elég a jó tanácsokból. Az alábbiakban a csiga fűtőzónáinak hőmérséklet-beállításához és a beömlő csonk helyének megválasztásához kaphat tanácsokat.

Új adalékok és új technológiák a poliolefinek feldolgozásához

Az SPE Polyolefins 2014 nevű nemzetközi konferenciáján számos új adalékot mutattak be, amelyekkel meg lehet könnyíteni a feldolgozást vagy javítani lehet a termékek tulajdonságait. Közülük a poliolefinekbe szánt új készítményekből mutatunk be néhányat.

Ultrahang, lézertechnika és más korszerű eljárások alkalmazása az orvosi eszközök gyártásában

Az orvostechnikában alkalmazott műanyag eszközökre vonatkozó követelmények az átlagosnál sokkal szigorúbbak. A korszerű sebészet mikroméretű eszközeinek előállítása pedig egyre korszerűbb új eljárásokat igényel. Ebben segítenek az olyan technikák, mint az ultrahangos és lézeres hegesztés vagy az ultrahangos fröccsöntés.

A fejlesztések célkeresztjében: természetes szálakkal erősített pp kompozitok

Természetes szálakkal erősített PP kompozitokat a világ számos kutatóhelyén fejlesztenek. Az autóipar egyike ezen kompozitok felhasználóinak, mivel segítségükkel csökkenthetik a járművek tömegét és még környezetvédelmi hatásokat is elkönyvelhetnek. Az alábbiakban két különböző, PP mátrixon alapuló fejlesztést ismertetünk.

Szárítás fontossága a műanyagok feldolgozásánál

A tömegműanyagok kivételével a legtöbb hőre lágyuló műanyagot feldolgozásuk előtt alaposan ki kell szárítani. Ennek elmulasztása nem csak esztétikai hibákat, de a polimer láncok tördelődése következtében lényegesen gyengébb tulajdonságú termékeket is eredményez. Ha falisztet vagy természetes anyagú rostokat alkalmaznak töltő- vagy erősítőanyagként, akkor a tömegműanyagokat is szárítani kell.

Új termékek

PET-ből gyártott pillekönnyű tejespalackok; Fém konzervcsomagolás helyett átlátszó műanyagdoboz; Keményítővel kevert polietilén kompaund fóliagyártáshoz

Műanyagok alkalmazása

Újabb lehetőségek a csomagolások vonzóbbá tételéhez

Az árut a csomagolás „adja el”, ezért (majdnem) olyan fontos, mint maga az áru. A csomagolástechnika fejlesztése folyamatos. A következőkben bemutatunk néhány új ötletes formát, egy fóliagyártó fejlesztéseit, egy új szerszámgyártó ötletet, továbbá egy pigmentgyártó ún. effektpigmenjeit, amelyekkel ellenállhatatlanná tehető az ilyenekkel színezett csomagok megvásárlása.

Autóablakok műanyagból – a pmma és a pc lehetőségei

Az autóipar készen áll a műanyagok alkalmazására, hiszen ezzel csökkenteni lehet az autók tömegét. Az ablakoknál az üveg helyettesítése azonban összetett feladat, a lehető-ségek még messze nincsenek kihasználva. A PMMA és a PC különböző típusai versenyeznek egymással, hogy a gépjárművek ablakainak műanyagosítása teljes körű legyen. Erre azonban még jó pár évet kell várnunk.

Szénszálas kompozitok fejlesztése

A szénszálas műanyagok alkalmazása az autóiparban egyre szélesebbé válik. A fejlesztések eredményei más területeken - pl. nagy magasságú felvonó, járássegítő eszköz - is jelentkeznek, kihasználva a szénszálak különleges tulajdonságait.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A megfigyelt műanyagok ára 2014 augusztusa és 2015 augusztusa között széles sávban ingadozott, azonban egy év elteltével közel azonos szintre állt vissza.

Piaci hírek

A SABIC amerikai palagázt fog importálni Európába; A Total korszerűsíti olajfinomítóit; Trösztellenes szabályok megsértésével vádolja a Gazpromot az Európai Bizottság; A Schulman Belgiumban és Törökországban bővít; Covestro – új név a világcégek között

Röviden...

Beruházások Magyarországon

Kontaktlencse-gyártás Gyálon; Újabb beruházás a Samsonite magyar üzemében; Búcsú a Tiszai Vegyi Kombinát névtől

Rövid hírek

FAKUMA kiállítás Friedrichshafenben, október 13–17. között; Speciális pigment a Solvay-től; Szélerőművek és napelemek kombinálása; Napelemek teljesítményének növelése

Műanyagfajták és kompozitok

Új távlatok a bioalapú műanyagok számára

Német kutatók a politejsavak (PLA) szerkezetének módosításával ún. hibrid blokk-kopolimerek kifejlesztésével próbálnak műszaki célokra alkalmas tejsavakat létrehozni. Egy másik munkában a „jó öreg” cellulóz-acetátot társították polipropilénnel (PP), a PP zöldebbé tétele céljából.

Műanyagok tulajdonságai

Műanyagok fizikai öregedése

A polimerek fizikai öregedése azért következik be, mert a gyakorlatban előállított műanyag termékekben a polimer láncok soha nincsenek termodinamikailag egyensúlyi állapotban, hanem ehhez képest a láncok közötti szabad térfogat nagyobb.

Új módszerek a csövek élettartamának vizsgálatában

A műanyag csöveket általában hosszú időre építik be, alkalmazásuk során számos igénybevételnek kell ellenállniuk. Viselkedésüket különböző vizsgálati módszerekkel lehet előrejelezni, azonban ezek továbbfejlesztésével sok kutató foglalkozik.

Vezetői ismeretek

A palagáztól fellendülést várnak az usa-ban és európában

A szénhidrogénforrások elfogyásáról szóló komor jóslatok után a palagáz felfedezése felpezsdítette a petrolkémiai ipart. Az USA-ban erre alapozva jelentős beruházásokat terveznek a polietiléngyártás bővítésére. A gyártóknak most már azzal kell foglalkozniuk, hogy hova és hogyan exportálják a hamarosan bővülő felesleget. Európa kicsit lemaradt a palagáz kitermelésében, az Ineos cég azonban megpróbálja ezt az új energiaforrást ezen a kontinensen is hasznosítani. Megújuló polietiléngyárában kezdetben az USA-ból exportált palagázzal dolgoznak majd, de néhány év múlva át fognak térni az akkor már rendelkezésre álló európai palagázra.

Műanyagok és a környezet

Pet és öntött poliamid hulladékok újrafeldolgozása

A PET palackok és tálcák hulladékának újrafeldolgozhatóságát jelentősen befolyásolja a címkék anyaga, mérete és ragasztója, továbbá az alkalmazott grafikák mérete és nyomdafestéke. A címkézési technológia környezettudatos megválasztása nagymértékben megkönnyíti az újrahasznosítást. Az öntött poliamid hulladékok megfelelő adalékolással újrafeldolgozásra alkalmassá tehetők: extrudálhatók és fröccsönthetők.