Műanyagok tulajdonságai

Műanyagok karcállóságának vizsgálati módszerei

Átlátszó műanyagok karcállóságának meghatározásához többféle vizsgálati módszert alkalmaznak, amelyek eltérő mértékű igénybevétellel károsítják a felületet. A vizsgálati módszereket akkor választják ki helyesen, ha a tényleges alkalmazáshoz közelálló, azt modellező vizsgálattal minősítik az adott műanyag karcállóságát. A műanyagok karcállósága felületi védőréteggel javítható.

Műanyag termékek hibaelemzése és a hiba alapvető okának meghatározása

Ha egy műanyag termék idő előtt felmondja a szolgálatot, és főképpen, ha azt egy sorozatban gyártott termék teszi, a lehető leggyorsabban meg kell vizsgálni, hogyan ment tönkre és mi volt a tönkremenetel oka, hogy minél előbb ki lehessen védeni a hibát. Nem érdemes ötletelni, megfelelő módszerekkel és célszerűen megtervezett munkatervvel időt és költséget lehet megtakarítani.

Műanyagok alkalmazása

A műanyagok új szerepeket kaphatnak az építészetben

Az építészek a műanyagokat jelenleg még nem eléggé veszik komolyan, pedig a jobb energiahatékonyság érdekében egyre fontosabbá válnak ebben az iparágban is. Vannak már előrevivő példák, de a szakma gondolkodását kell megváltoztatni és elsősorban a fiatal építészek ismereteit kell növelni az áttörés érdekében.

Egyre sokoldalúbbak a műszaki műanyagok

A hőre lágyuló műszaki műanyagok egyre inkább kiszorítják a műszaki termékekből a hőre keményedő műanyagokat, ezért az előbbiek iránti kereslet jobban növekszik, mint a tömegműanyagoké. Az egyre igényesebb vevők és a szigorodó előírások miatt a gyártók folyamatosan fejlesztik a termékeiket. Ezek közül mutatunk be néhányat.

Műanyagok piaci helyzete

Műanyagok ára európában

A megfigyelt műanyagok ára 2014 júniusa és 2014 szeptembere között ±6%-os sávban ingadozott; ezt követően 2015. februárig a polisztirolok ára 20,5%-kal, a poliolefineké 15,8–21,6%-kal csökkent. Áprilisig a polisztiroloké 31,5–33,0%-kal emelkedett, júniusig azonban alig változott; a poliolefineké február és június között monoton 40,2–48,1%-kal emelkedett. A PVC ára a megfigyelt hónapokban ±10%-kal változott, ezen belül júniusban 6,6%-kal nőtt.

A globális polietilénpiac jellemzői – szakértői kerekasztal beszélgetés

Az alábbiakban négy elismert szakértő mondja el véleményét a poliolefinek keresletének és kínálatának összefüggéseiről és megkísérelnek előrejelezéseket adni. A poliolefinek globális piacán nagy változásokra számítanak az elkövetkező években. Erre az ágazatra is igaz, hogy nem minden abba az irányba mozdul el, amerre sokan gondolják. A szakértői kerekasztal résztvevői: Ch. Bezaire alelnök (Nova Chemicals Polyethylene Business), K. Furst menedzser (The Freedonia Group Inc. Polymers & Materials Group), E. J. Holland elnök-vezérigazgató (M. Holland Company), R. Waters igazgató (IHS Polyolefins North America).

Műanyagfajták és kompozitok

Különböző sűrűségű polietilének – az anyagválasztás rejtelmei

A polietilén az egyetlen tömegműanyag, amelynek sűrűsége – a polimerizációs technológiától függően – viszonylag széles tartományban változtatható. Az alábbiakban röviden áttekintjük a polietilének gyártásának fejlődését és a sűrűség – molakulatömeg – tulajdonságok közötti összefüggéseket. Az alapanyag-kiválasztás nehézségeit egy konkrét példán, a kisméretű üzemanyagtank példáján mutatjuk be.

Műanyagok feldolgozása

Palackkupakok – minden mennyiségben és mindenféle minőségben. 2. rész: a kupakok gyártóeszközei

Ki gondolná, hogy egy-egy palack kupakja mind a sokféle elvárást kielégítő tervezési trükkök, mind pedig a mai technikai határokat súroló gyártmánymód miatt valóságos műremek, amelyet emellett fillérekért kell előállítani, hiszen pár perces vagy néhány napos használat után legtöbbször úgyis a szemétbe dobják. Az alábbi cikk 1. része az előző számban bemutatta, hogy mit is várnak el a feldolgozók, a töltőüzemek és a fogyasztók a kupakoktól. A jelen számban olvasható 2. részben pedig arról adunk számot, hogy a gép- és szerszámgyártók mekkora műszaki erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a kupakok megfeleljenek ezeknek a fokozott igényeknek.

Poliamid 6 reaktív feldolgozása

A poliamid 6 ε-kaprolaktámból történő anionos polimerizációja megfelelő aktivátor és katalizátorrendszer használata esetén lehetővé teszi a reaktív extrúziót és fröccsöntést egyaránt. A kaprolaktám ömledék alacsony viszkozitása révén jól impregnálja az erősítő szálakat, és ezáltal reaktív extrúzióval vágott szálakkal erősített kompaundokat lehet közvetlenül előállítani, illetve hosszú szálakat tartalmazó üvegszövettel erősített bonyolult formájú multifunkciós fröccstermékeket gyártani. Ez utóbbi módszer egyesíti a hosszú szálakkal erősített kompozitok rendkívül előnyös mechanikai tulajdonságait a fröccsöntés nagy termelékenységével és formaszabadságával.

Új technológia pet palackok gyártására

A PET palackok gyártása óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, de nincs megállás. Egy új technológia, ill. berendezés a kétlépcsős rendszerek rugalmasságát az egylépcsősek kényelmével kombinálja. Emellett még további előnyöket nyújt. A nyújtva-fúvás során egyenlőtlen falvastagságok alakulhatnak ki, amelyek több okra vezethetők vissza. Ezeket veszi sorba az alábbi cikk.

Műszaki textilszerkezetekkel erősített műanyag kompozitok

A különböző szálak (üveg, szén, aramid) mellett az ezekből felépített textilszerkezeteknek is egyre nagyobb szerepük van a műanyag kompozitok gyártásában. Az erősítés mértékének növelése és a tömegcsökkentés érdekében egyre újabb szerkezeteket fejlesztenek, amihez a természetben található példákat is felhasználják. A kompozitok hagyományos felhasználója az autóipar és a repülőgépgyártás mellett az építőipari alkalmazások is megindultak.

Fóliagyártás szuperminőségben

A műanyag fólia ma tömegtermék, amelyet elsősorban csomagolóanyagként használnak. Vannak azonban olyan területek, ahol szuperminőségű fóliára van szükség. Az ilyenek gyártására tett erőfeszítések közül egy amerikai és egy német vállalat példáját mutatjuk be.

Új termékek

Új antisztatikus szénszál-erősítésű poli(butilén-tereftalát); Alifás poliketon kompaund az AkroPlastic-tól; Bioműanyagból 3D nyomtatással készült különleges fejhallgató; Folyékony színezékkel színezett, tartósan fekete színű poliamid; Avon NH15 lélegzésvédelmi eszköz; Poliuretán konferencia; Konferencia a kerékpárokról

Vezetői ismeretek

Fenntarthatóság és forráshatékonyság

Ha utódainkra egy élhető világot akarunk hagyni, meg kell teremteni a fenntartható fejlődést, amely csak akkor valósítható meg, ha a rendelkezésre álló forrásokat már most a lehető leghatékonyabban hasznosítjuk. Ez nemcsak az energia- és anyagforrásokra igaz, hanem az emberi munkaerőre, a technikára és az egész termelési folyamatra is.

Hírek az eu-ból

Négy új EU-biztos, akinek hatásköre érinti a műanyagokat; A ftalátok körül még sok a bizonytalanság

Piaci hírek

Piaci hírek

Bővítik a szénszálgyártó kapacitást Nyergesújfalun; Cseh és szlovák műanyag-feldolgozó cégek adatbázisa

Röviden...

Rövid hírek

Feldolgozási hulladék visszavezetése a termelésbe; PVC újrahasznosítás Európában; Új technológia hibrid szerkezetek előállítására; Műanyagok újrahasznosítása Bulgáriában; Hasznosított hulladékok körének bővítése; Indiában fellendül a gazdaság és a műanyagipar